Донев отчете свършеното от служебния кабинет: Променихме живота на хората към по-добро

  • 19 януари 2023 10:24

  • 839
  • 10
Донев отчете свършеното от служебния кабинет: Променихме живота на хората към по-добро
© Булфото (архив)

Не сме тук, за да отчитаме дейност или да се хвалим, а да представим резултатите, които промениха живота на хората към по-добро. Това заяви служебният министър-председател Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. по време на отчета на кабинета относно свършената работа на Министерски съвет от началото на мандата.

Той посочи, че – с изключение на последните служебни правителства – отчетността на свършеното от изпълнителната власт се пренебрегва от 2009 г.

,,Възможно е и да поставим началото на една добре институционализирана рамка. Защото отчетността е основен принцип на доброто управление. Ако изключим последните служебни правителства след 2009 г., нито едно правителство не е представило отчет за действията си в края на своя частичен или пълен мандат'', каза той.

По думите му, когато поели властта, те заварили държавата "на пауза".

Заварихме държава на пауза, в която връзките за взаимодействие бяха прекъснати. Постигнатите резултати се дължат главно на екипния принцип за работа и на подобрената координация в изпълнителната власт, както и на партньорството на кабинета с местната власт и неправителствените организации. Постигнатият напредък за подобряване на комуникацията и координацията в системата на изпълнителната власт е невидим, но не бива да се подценява, защото от него зависи ефективността на управлението. , подчерта служебният премиер.

Служебното правителство се отчита за работата си

Донев отбеляза, че правителството се е справило отлично по организацията и провеждането на последните парламентарните избори.

Според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпва с организацията и провеждането на предсрочни избори, но не само. Нашият кабинет се справи отлично с подготовката на изборите от 2 октомври м.г. Това е оценката на българските граждани и на чуждестранните наблюдатели. Изборната активност беше много ниска, но отговорността не е на служебното правителство, коментира премиерът Донев.

Сред постигнатите успехи Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. открои и връщането на ГКПП "Капитан Андреево" на държавата "на дела, а не само на думи".

За провеждането на изборите

,,Ние се справихме успешно с основната ни задача - да обезпечим изборния процес'', каза вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той добави, че МВР е обезпечил криминалния контингент по време на парламентарните избори, така че да се намали до минимум контролирания вот и да се осигурят честни резултати на изборите. Демерджиев отбеляза, че е била създадена работна група по киберсигурност, което е позволило да се обезпечи и този процес.

Освен че осигурихме честни и прозрачни избори, ние по никакъв начин не компрометирахме сигурността на целия изборен ден, обясни служебният министър на електронното управление Георги Тодоров. Той отбеляза, че в рамките на подготовката и провеждането на изборите за първи път открито е била обсъждана методиката за удостоверяване на съответното доставено техническо устройство за машинно гласуване.

Интерконекторът с Гърция

От своя страна служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков определи довършването на интерконектора с Гърция като успех на целия кабинет.

,,Ние намерихме демотивиран строител и недовършен строеж. След два месеца вече имахме разрешение за ползване върху необходимата част на съоръжението, за да постигнем нужния ефект и имаме успех, който беше важен за цялата енергетика. Интерконекторът беше недовършен строеж, завършихме го, но той беше успех на целия кабинет'', заяви Шишков.

Диверсификацията

В рамките на пет-шест месеца успяхме да постигнем диверсификация и неща, които са отлагани през последните десет години. Това каза служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на открито заседание за свършеното от служебното правителство през последните близо шест месеца.

Заварихме един недовършен интерконектор, заварихме голяма ликвидна дупка в обществения доставчик „Булгаргаз“ в размер на 1 млрд. лева, несключени договори, неясни доставки на природен газ, много сериозно притеснение сред бизнеса и гражданите, газохранилището в „Чирен“, което беше попълнено с природен газ на много високи цени, като цяло много високи цени на природния газ. Кризисният щаб ни даде възможност, заедно в синхрон, всички ангажирани институции да работим по тази криза, каза Алексиев.

Изборите зад граница

Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес направиха организирането на изборите зад граница значително по-трудно, отколкото при предходни избори. Това каза служебният външен министър Николай Милков по време на  отчета на служебния кабинет. 

Той отбеляза, че въпреки това парламентарните избори на 2 октомври 2022 г. зад граница са минали безпроблемно, както и без нарушения и оплаквания за провеждането им.

,,Успешното организиране и провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на Министерството на външните работи, която произтича пряко от мандата на служебното правителство'', припомни министър Милков. Той подчерта, че за изпълнението на тази задача от ведомството са работили в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, с Централната избирателна комисия, с Министерството на електронното управление, както и с всички ангажирани институции. 

Николай Милков припомни, че за изборите през октомври зад граница бяха разкрити 755 секции в 62 държави. Там гласуваха 178 хил. наши сънародници. Служебният министър обясни още, че подготовката на изборния процес е била свързана със страните домакини. По думите му често тя е била обвързана с преодоляване на различни сериозни пречки от административно-технически характер.

Енергетика

,,Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса на доставчици и договори'', каза министърът на енергетиката Росен Христов.

Христов посочи, че работата е била паралелно в две основни направления относно доставките на газ.

,,Започнахме да купуваме през тръжни процедури, прозрачни и съгласно Закона за енергетиката или чрез процедури на "Газов хъб Балкан", връщайки на масата за преговори най-големите международни доставчици и производители на природен втечнен газ, което доведе до стабилност на доставките, както и до значително понижаване на цената'', отбеляза министър Христов.

Министърът изтъкна и дейността за изграждане на енергийна инфраструктура. Важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основният източник за българския пазар, посочи Христов. Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки и споразумението, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Дървата за огрев

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща. 35% от необходимите количества за миналата година бяха доставени, медиите гърмяха, че хората ще останат без дърва за огрев. Но към момента няма такава криза - към Нова година всички доставки бяха изпълнени, не просто колкото миналата година, а 160% над миналогодишните доставки. Това е близо 1,5 млн. пространствени куб. м. дърва, каза министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите на служебния министър са доставени дърва за 210 000 домакинства. Освен това са направени 606 000 проверки в горския сектор. Той припомни, че заедно с другите министерства са били на терен в Карлово, за да направят каквото може за отстраняване на последствията от наводненията там.

,,Поздравления и към Министерството на енергетиката за съвместната инициатива с пловдивския владика, в която бяха осигурени дърва за зимата за 400 домакинства'', заяви Гечев. По думите му държавата е работила не като отделни министри, а като цялостен Министерски съвет.

Овладяването на инфлацията

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов определи като най-сериозното предизвикателство в работата на кабинета овладяването на инфлацията.

,,От гледна точка на икономиката на България инфлацията беше най-сериозният проблем, с който се сблъскахме през август, когато встъпихме в длъжност'', каза министърът и напомни, че факторите за рекордната от 1998 г. насам инфлация тогава са били основно от сектор "Енергетика".

,,Благодарение на добрата работа на щаба, енергийното министерство и на всички колеги, овладяването на цените на енергоносителите даде определено глътка въздух. Вижда се, че не международната ситуация промени тези цени, а работата на служебното правителство'', коментира министърът и допълни, че принос за това са имали и преговорите по отношение на горивата.

Той напомни темповете на спад на инфлацията, като изтъкна, че намалението ѝ започва от октомври и определи данните за декември, когато нивата ѝ се запазват на равнището от предходния месец, като добър сигнал, защото този месец на годината по традиция в България инфлацията предпразнично се покачва.

Министърът съобщи, че предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват, което, по думите на Стоянов, ще ни позволи включително да достигнем критериите за влизане в Еврозоната.

Социални помощи

За първи път кабинет е разработил и приел такъв пакет от мерки за подкрепа на уязвимите групи хора, получаващи целеви помощи за отопление. Няма друг такъв кабинет от времето, откогато се прилага тази мярка, от далечната 2008 г. Това заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

С този пакет от мерки достигнахме до всеки десети гражданин в България, подчерта Лазаров.

Той припомни, че е бил част от четири редовни и четири служебни кабинета. Отчете, че в сегашното служебно правителство се е чувствал най-подкрепен и благодари на колегите си за екипната работа.

,,Благодарение на тази екипност, в Министерството на труда и социалната политика имахме възможността да разработим и да предложим за обсъждане поредица от инициативи, които да се отразят върху жизнения стандарт и да запазят качеството на живот на уязвимите групи в среда на повишаващи се цени на енергоносители и на храни'', коментира той.

Българската армия и опазването на границите ни

Българската армия участва активно в отбраната на държавната ни граница още от 2017 година, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

,,Ние работим в отлично взаимодействие с "Гранична полиция". Активно беше участието на Българската армия, особено през периода септември – октомври, когато участвахме в охраната на границата с над 740 човека. В същото време използвахме и дронове, които са на разположение на Силите за специални операции", обясни Стоянов.

Министърът добави, че Българската армия е участвала активно, съвместно с "Гранична полиция", по възстановяването на държавната граница в участъка между гранично-полицейско управление (ГПУ) Елхово и ГПУ Резово.

,,Основната задача, която Министерството на отбраната си постави в началото на месец август, беше да ускори процесите по модернизацията на въоръжените ни сили. Още повече, че на около 100 км от нашата граница има конфликт'', добави Стоянов.

Средствата по европейските програми

В рамките на мандата на служебния кабинет бяха официално одобрени 10 от десетте европейски програми. По този начин беше осигурен ресурс от 19 млрд.лв. европейско финансиране, каза служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Народното събрание задължи Министерския съвет да внесе целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, припомни Донев. Той допълни, че служебното правителство работи по подготовката на законопроектите от 2 август миналата година.

,,Това беше една от първите задачи, които си поставихме, защото имахме нулева готовност по законопороектите, свързани с плащанията по Националния план за възстановяване. Това е и нашата цел и отговорност, защото тези законопроекти отварят врати за реформи в съдебната система'', допълни той и подчерта, че законопроектите отдавна са внесени в Народното събрание, не защото "сме задължени от Народното събрание да го направим, а защото имаме дълг към българските граждани".

Министър-председателят отбеляза добрата координацията между всички министерства и каза, че успешно са изпълнили всички мерки и цели, заложени в Плана, което позволило успешното получаване на първото плащане от ЕК на стойност близо 2,7 млрд.лева. "

,,Чекът не беше в кабинета ми, а се наложи да работим и за това първо плащане по Плана за възстановяване и то доста усилено, в кратки срокове, с голямо напрежение. Всички, които имаха отговорност по това първо плащане, си свършиха прекрасно своята работа'', допълни служебният премиер.

Националния план за възстановяване и устойчивост

,,Екипът на Министерството на иновациите и растежа (МИР) на служебното правителство увеличи сериозно интереса на българските фирми към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). На 2 август 2022 година в МИР имаше само четири проекта за помощ по НПВУ, а сега имаме 10 200 проекта на малки и средни предприятия'', каза министър Александър Пулев.

,,Това стана с открит диалог и във взаимодействия с другите министерства. Организирахме редица семинари, използвахме и иновативен подход да обиколим цялата държава, като имахме срещи с 28 областни управители. В срещите участваха представители на местните власти и на работодателски организации, и на тях се даде информация за отворените процедури по НПВУ. Информацията е сила, затова хората кандидатстваха и успяхме да получим инвестиционен интерес от всяка една област в България'', допълни министър Пулев.

Европейски пари за българската икономика

,,Средствата от европейските програми са реални средства, които ще се влеят в икономиката в идните години, ще дадат тласък на редица важни процеси - от икономиката и иновациите в малките и средни предприятие до превенция и управление на рисковете от наводнения, свлачища и горски пожари'', заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите на Пеканов парите от европейските програми ще допринесат за реализирането на важни проекти в сферата на транспорта, за развитие на човешкия капитал, за осигуряване на работа и за образование.

Пеканов подчерта, че от началото на август миналата година за България бяха одобрени 10 от 10 от европейските програми. По четири от тях някои от процедурите са започнали, а по всички ще има процедури в следващите месец-два. Вицепремиерът поясни, че това е резултат от екипната работа на целия служебен кабинет.

Детската болница

,,Надявам се, че бъдещото редовно правителство няма да даде заден ход за бъдещата детска болница'', каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

,,Теренът, който намерихме за болницата и обявихме като обект от национално значение, беше една от задачите, поставена ми и от президента Румен Радев. Да не забравяме, че и президентът Радев е част от екипа ни и когато сме го потърсили, ни е помагал'', допълни той.

Министър Меджидиев благодари за съдействието и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по темата за терена на детската болница. По думите му процесът за детската болница е от седем години.

,,Прескачахме от тема в тема, в лобистки опити за мястото, нарушихме доста интереси и създадохме врагове, но това е държавническо решение'', допълни той.

Шенген

Членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, това е европейски приоритет - приоритет за цялата общност от държави, които сме в Европейския съюз, заяви служебният външен министър Николай Милков.

Имаме постигнато общо разбиране - на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през тази година, така че присъединяването ни да бъде реалност във втората половина на годината – наесен, добави той.

Министър Милков припомни, че в рамките на мандата на служебния кабинет е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и с  всички държави-членки на ЕС. Той отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни – Нидерландия и Австрия. Милков добави, че „в някакъв смисъл" колебаеща позиция е имала и Швеция.

,,Бяха предприети също така дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Това не е въпрос само на политически престиж, а е директен европейски и национален интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза'', обясни министър Милков.

По думите му в резултат на тези усилия е постигнато безпрецедентна подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген. Според него това е поставило в неудобно малцинство двете скептични държави - Нидерландия и Австрия, и ги е накарало да бъдат по-склонни за разговори за завършването на процеса по присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство през тази година.

По думите му е важно да се отбележи, че основни партньори като Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за „нашата кауза“, а не само с пасивна подкрепа. Министър Милков подчерта още, че България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент.

Българското образование

Още с встъпването в длъжност обявихме, че ще се стремим към осигуряването на нормален и присъствен учебен процес, насочен към полагането на максимално добра грижа за развитието на образованието в България, посочи служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов.

Заедно с министъра на здравеопазването още в началото предприехме съответните мерки, за да убедим училищната общност, че нашата визия е свързана с това децата максимално да присъстват в училищата - в класните стаи, в училищните дворове, отбеляза министър Пенов.

,,Бяхме много притеснени как ще се осигури отоплението на училищата и благодаря на всички колеги от Министерския съвет, които, справяйки се с предизвикателствата на енергийната криза, с цените на горивата, доведоха до това, че досега нямаме училище, което да е преустановило учебния процес поради това, че няма възможност да бъде отоплявано", заяви образователният министър. 

Свършеното от Министерството на околната среда и водите

,,Едно от огромните предизвикателства, с които се срещнахме, беше приемането на първите за нашата страна специфични и подробни природозащитни цели - 43'', заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

,,Чрез приемането на алгоритъма на целите осигурихме подход за дългосрочен устойчив механизъм'', посочи министърът.

Тя каза, че често работата на екипа на МОСВ е невидима, но тя подкрепя дейностите на други ведомства.

,,Често си позволявам да кажа, че ние сме шерпите, които без кислородни маски помагат на алпиниста да изкачи върха'', коментира Карамфилова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
839 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
jorj

2023.01.19 | 12:26

10
Това гълъбче ни взе за гугутки!
PaulaFox

2023.01.19 | 11:52

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.19 | 11:49

8
Само не уточнява на кои точно хора. Списъка не е дълъг - чорапчовците, кypнелковците, копейковците, въZраждащите... Все вашите хора.
Просто човек

2023.01.19 | 11:26

7
По-лошо служебно правителство НЕ е имало! Марш в Масква веднага!
цар БОРИС I Покръстител

2023.01.19 | 11:25

6
отчет на гъгътката - ЗКПЧ - то СИ е ЗКПЧ! от 10 дерета вода ще ти донесе и по купища торби с празни приказки! Гълъбе - ВИЦ за ЗКПЧ - на учение, разрив и от ЗКПЧ почти нищо не останало. Само един задник и едни уши. Извикали доктора. Той успокоил всички да не се тревожат. Казал, че просто ще пришие ушите към задника и ЗКПЧ-то ще е отново в строя. Как е възможно, попитали .....? Няма проблем, мъдро отговорил доктора. Той и преди само пърдеше и се ослушваше! Заключение - 100% ГОДЕН!
цар БОРИС I Покръстител

2023.01.19 | 11:25

5
отчет на гъгътката - ЗКПЧ - то СИ е ЗКПЧ! от 10 дерета вода ще ти донесе и по купища торби с празни приказки! Гълъбе - ВИЦ за ЗКПЧ - на учение, разрив и от ЗКПЧ почти нищо не останало. Само един задник и едни уши. Извикали доктора. Той успокоил всички да не се тревожат. Казал, че просто ще пришие ушите към задника и ЗКПЧ-то ще е отново в строя. Как е възможно, попитали .....? Няма проблем, мъдро отговорил доктора. Той и преди само пърдеше и се ослушваше! Заключение - 100% ГОДЕН!
na koi hora

2023.01.19 | 11:08

4
moiat ne
Емѝ...

2023.01.19 | 10:46

3
продадоха България на руските интереси, прекратиха диверсификацията на енергоносители, вместо това ни хвърлиха под ново руско-турско робство с т.нар. "договор за 'турски газ', заедно с комисионна за Грузия, блокираха всеки шанс за безплатно обновяване на въоръжението ни като спряха подкрепата за Украйна, провалиха присъединяването към Шенген, провалиха плана за възстановяване, на път са да провалят и приемането ни в еврозоната. И това е само по памет. Знаете и на кого да благодарите за ЗКПЧ-то - на гласувалите през юни срещу работещ нормален кабинет, които дадоха властта на неконтролируема банда около активирания след началото на войната радев. Поименно, истинската пета колона: ОПГ ГРОБ, ДПС, бившата "Атака", днес "Израждане" и кypвите около славуца, повечето бивши "царски".
чъки

2023.01.19 | 10:46

2
боже влез в магазина да видиш бе к авал
PaulaFox

2023.01.19 | 10:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини