Министър Шишков: Външните връзки към някои камери на тол системата нямат разрешителни за строеж

  • 19 януари 2023 08:37

  • 1162
  • 3
© БНТ

Външните връзки към някои камери и рамки на тол системата нямат разрешителни за строеж. Това заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по в предаването на „Денят започва“ по БНТ. 

Камерите и рамките са законни, но в един момент, когато започнахме да правим проверка, се оказва, че към днешна дата нямаме доказателства, че кабелите, които захранват от елмрежата до самите съоръжения - няма данни да имат разрешение за строеж. Когато се е внедрявала тази система, тогавашният министър Николай Нанков е питал ДНСК как да бъдат одобрявани кабелите - уведомил е за това АПИ и фирмата, която трябва да го изпълнява и към днешна дата нямаме данни да имат разрешение за строеж, отбеляза Шишков. 

Регионалният министър коментира, че проверката се очаква да приключи до седмица. И допълни, че много вероятно е тя да покаже, че обектите нямат разрешително за строеж. По този начин те ще влязат към другите незаконни ремонти и строежи. 

Според регионалният министър трябва да се намери законов механизъм, който да определи строежът на кои магистрали е незаконен. 

Трябва да се намери законов механизъм, за да може да бъде регламентирано незаконното строителство. За да има такива рамки е необходима промяна в Закона за устройство на територията. Това са фактите, с които съм запознал широката общественост. Държавата не може да си позволи да си затвори очите или да го скрие от обществото. Политическото говорене не е решаване на проблем. Решението е в промени в закона, за да може на тези строежи да бъде направен анализ. Тези строежи, които са в нормата ще бъдат обявени за търпими. При тези, в които има проблем, ще накараме строителите да ги коригират, уточни арх. Шишков. 

Незаконно строителство е възлагано от 2018 до 2020 г. Това не са конкретни атаки към определен човек или бившите министри, това възлагане е било от тогавашните шефове на АПИ. Ако някой трябва да понася отговорност, това е управителния съвет на АПИ в периода 2018 – 2020 г. При незаконно строителство следите винаги остават.  Основният проблем е във възлагането, посочи още служебният министър. 

Регионалният министър с разкрития за незаконно строителство

По думите му този механизъм ще важи и за ремонтите на язовирите. 

По същия начин са възлагани ремонтите. Одобрени проекти с решение за строеж няма. Относно яз. Тополово – на времето беше проверяван и няма разрешение за строеж. На този язовир е започнат ремонт без строителни книжа. Януари месец миналата година се случва авария на язовира. Ако искаме да направим анализ за това строителство, дали отговаря на нормите е необходима проверка по законов път. Разрешението за строеж, което в последствие е издадено е няколко месеца преди встъпване в длъжност на служебния кабинет, коментира още Шишков. 

Относно проверката на жълтите павета и ул. "Граф Игнатиев", регионалният министър заяви: Министерството се включи, защото ремонтите са правени с европейски пари. Проверките не са атака към Столична община. Ако успеем да решим казуса ще помогнем на Столична община, а няма да и пречим. Удължихме срока. Ако не го бяхме направили през март София щеше да загуби над 20 млн. лв. 

ВиК мрежата е в много лошо състояние. По европейски пари има шанс да бъде ремонтирана тази мрежа. На места има огромен провал за усвояване на парите. Пример за това е Варна. Общината се е забавила с устройствения план, добави още той. 

Министър Шишков е внесъл предложение в НС глобите за липса на винетки да се ограничат до 3 годишно и очаква то да бъде прието.

По думите му е планирано до края на тази година да започне строеж на детската болница. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1162 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 10:33

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Крас

2023.01.19 | 10:24

2
Това прасе дотегна на всички
Мина

2023.01.19 | 09:19

1
Найде бе гъз,всичко е незаконно в тази страна. Лайнар

Добави коментар

Водещи новини