Борислав Сандов: Румен Радев си гарантира управлението, давайки мандата на БСП

  • 18 януари 2023 22:24

  • 661
  • 3
Борислав Сандов: Румен Радев си гарантира управлението, давайки мандата на БСП
©
Слушай новината Слушай новината

След като приключи мандатът ми, не съм бил търсен от нито един правоохранителен орган. По този въпрос всичко е било щателно прегледано и в обществен интерес. КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси или корупция, възникнала от действия на даден държавен служител. Аз нямам нищо общо с БАН, няма как да има и корупция, когато по смисъла на закона съм възложил научна дейност на най-престижната държавна институция. Това заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е в ефира на предаването "Денят ON AIR".

По думите му през последните 16 години при мониторинга на биоразнообразието са били постановени около 20 000 записа на стойност над 30 млн. лева.

"Не се притеснявам от досъдебни производства. Това показа, че през последните години е свършена много некачествена работа. Някои трябва да отговарят пред КПКОНПИ какво се е случило с тези пари и защо работата не е свършена", коментира той. 

Допустими ли са по протокол цветята и бонбоните между Радев и Нинова?

Гостът допълни, че България е обект на няколко наказателни процедури за липса на планове за управление на зоните по НАТУРА - 2000. Оказва се, че една от тях е на ниво съдебно дело, по което страната подлежи на глоба. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда отбеляза, че е притеснен от забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Нежеланието за съдебна реформа и отговорността на главния прокурор и декарбонизация блокираха процеса, за да не може страната да завърши Плана. При премахване на реформа 10 - декарбонизацията, ЕК ще откаже, тъй като е едно от условията изобщо да има средства", смята той.

Според Сандов "енергетиката и въглищната енергетика съставляват над 70% от емисиите в България". 

"Това би означавало всичко други отрасли, включително домакинствата, да бъдат напълно декарбонизирани. През лятото можем почти изцяло без въглищни централи", каза още гостът, който е не мнение, че централите, които трябва да затворят заради замърсяване със серен диоксид, могат да свалят значителна част то заложените в Плана 40% по-ниски въглеродни емисии.

Бившият екоминистър потвърди, че Планът за възстановяване може да бъде преговорен единствено частично, тъй като намаляването на вече заложените 40% трудно би могло да се аргументира. 

"Ако ПВУ се бламира и средствата от него не влязат в бюджета, ще излезем на сериозен дефицит. Затварянето на въглищните централи е задължително - въпросът е кога, имат последици за здравето", прогнозира той. 

Сандов коментира и политическата обстановка в страната. 

"Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на гарантира това да няма кабинет и да продължи да управлява през служебното правителство, давайки мандата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Макар и легално, това се превръща в узурпиране на властта", заключи бившият министър на околната среда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
661 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тенев

2023.01.19 | 08:01

3
Добре, че го направи- вие и за чеп за зеле не ставате....
PaulaFox

2023.01.18 | 23:07

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
хаха

2023.01.18 | 23:00

1
мръсен плъх

Добави коментар

Водещи новини