Гергов за Панаира: Само съдът може да реши кой е крив и кой е прав

  • 18 януари 2023 14:11

  • 690
  • 2
Гергов за Панаира: Само съдът може да реши кой е крив и кой е прав
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Час преди свиканата на пожар от съветниците на ГЕРБ в Пловдив извънредна сесия на общинския съвет за дяловете на Варна в панаира, Георги Гергов коментира внезапния обрат пред "24 часа". 

"Община Пловдив няма блокираща квота в смесеното дружество "Пълдин Туринвест", такава ще има Варна с 29-те си процента", заяви той.

До неочаквания обрат се стигна, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на съветниците си в Пловдив да свикат извънредно заседание и да отменят решенията си от 19 декември м.г. Тогава те изненадващо се съгласиха "Пълдин Туривест" да приеме акциите на Варна. После провалиха две извънредни сесии, поискани от "Демократична България" за отмяна на това решение. "В този цирк не участваме", отсече на 9 януари градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев.

След командата от Бойко Борисов снощи именно съветниците на ГЕРБ инициираха днешната извънредна сесия за часове. Тя започва в 14,30 часа. Ето как Георги Гергов коментира новата ситуация.

Как ще коментирате намесата на Бойко Борисов в казуса с панаира и идеята да се свика нова сесия на Общинския съвет, след като общото събрание на „Пълдин Туринвест“ е минало и акциите на Варна в панаира са приети?

Не мога да коментирам и не знам какъв е смисълът. Кметът на Пловдив е обжалвал приемането на акциите на Варна и оттук нататък съдът ще решава. В крайна сметка съдът ще се произнесе кой крив и кой прав и ако каже, че няма да се вписват акциите на Варна, няма да се случи.

Община Пловдив твърди, че има блокираща квота в „Пълдин Туринвест“, въпреки че делът й е около 25%. Вярно ли е това според вас?

Не. Моите юристи казват, че промените в закона, които дават право на общините на блокираща квота, са от 2018 г. , а „Пълдин Туринвест“ е дружество, създадено през 2006 г. Някои съветници манипулират хората. Блокираща квота ще има община Варна, ако влезе в дружеството с 29-те си процента от панаира.

Какво следва оттук нататък за панаира?

Какво да следва? Панаирът си е панаир и си е на мястото и винаги ще бъде международно търговско изложение. Всичко останало са политически воаяжи и е жалко, че акционери в панаира рушат авторитета и името му. Това е прецедент в бизнеса – някой да си убива собственото предприятие. Защото ние сме рекламно предприятие – това, което е в държавата, се вижда много ясно в панаира.

Агенцията по вписванията блокира Гергов

Ако в даден сектор държавата не работи добре, ние нямаме какво да покажем в изложението. Предстои „Агра“ и площите са 100% пълни, ние нямаме един свободен квадратен метър, защото агробизнесът върви добре у нас. Но Есенният технически панаир не беше добър, защото икономиката пострада от пандемията и всичко останало. И много ми омръзна от това „Гергов взе, Гергов взе“. Нищо не съм взел – с акциите на Варна „Пълдин Туринвест“ придобива 79 на сто от „Международен панаир Пловдив“. А в „Пълдин Туринвест“ има над 30% собственост на общините Пловдив и Варна. Но политиците казват: Гергов взе 79 на сто, за да си направят кампания, а ние сме вечно пред избори.

И ако чуете, че ям малки деца, да знаете, че е вярно, щом политиците го казват. Много ми е интересно как един от тях не ми вдигна телефона и да каже: „Г-н Гергов, искаме да дойдем в панаира и да го видим. Да направим една сесия там, да минем палата по палата.“ Да дойдат и да видят как всичко е обновено, последният ремонт беше на 29-а палата и е за 5 млн. лв. Всичко е предизборно!

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
690 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.18 | 15:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.18 | 17:03

2
шопар мазен

Добави коментар

Водещи новини