Дипломатът Милен Керемедчиев: Проспиваме Шенген и еврозоната заради липса на политическо единомислие

  • 17 януари 2023 21:59

  • 32464
  • 10
Дипломатът Милен Керемедчиев: Проспиваме Шенген и еврозоната заради липса на политическо единомислие
©
Слушай новината Слушай новината

За пореден път България е представена слабо. В Давос в момента има 50 държавни глави, 56 министри на финансите, 19 гуверньори на Централни банки, 30 министри на търговията, 36 външни министри. Цялата подготовка за участието ни ми прилича на тази за изложението в ОАЕ, където се изложихме максимално. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му форумът в Давос попада под мотото "сътрудничество в един фрагментиран свят, защото случващото се в световен мащаб бележи края на глобализацията".

"Световната икономика се срива, държави започват да се затварят. Глобалният свят на свободна търговия вече го няма. При положение, че светът се променя по този начин, да не се допрем до случващото се в световен мащаб, е несериозно. Това показва цялостната външна политика на страната ни", отбеляза той, като допълни, че служебното правителство трябва да поеме отговорност за случилото се. 

Кога е реалистично да ни приемат в Шенген?

Според Керемедчиев заради "липса на политическо единомислие ще проспим Шенген, проспиваме и влизането в еврозоната".

Пред Bulgaria ON AIR гостът коментира и Плана за възстановяване и устойчивост, като припомни думите на председателя на ЕК, че документът е "надскача и най-смелите очаквания".

"Сами си поставихме по-строги ограничения от изискваните. Когато различни структури скочиха, че това ще доведе до загуба на работни места, си казахме - нека се върнем да предоговорим. Изложихме се жестоко", категоричен бе той. 

Бившият зам.-министър на МВнР смята, че докато не изпращаме правилните сигнали - наказания за трафик на хора, затягане на граничния контрол, нещата няма да се получат.

"Вече 17 години Нидерландия ни казва едно и също - в България няма върховенство на закона и борба с организираната престъпност. Как да очакваме да направим нещо до месец октомври, което не сме направили през последните 17 години", каза той по отношение на възможността да България да бъде приета в Шенген през тази година.

Керемедчиев е на мнение, че "слабите правителства водят до висока спекула, частични и недълготрайни решения, а също и до това България да има лош имидж сред своите чуждестранни партньори".

"С приемания тепърва бюджет ще се се стигне до по-висок бюджетен дефицит от 3%, което означава, че няма да можем да се класираме за еврозоната. Политическата ни класа убива бъдещето на българската икономика и външна политика. Нашата национална сигурност е застрашена поради оголването ни като стабилен член на НАТО, обобщи той.

Бившият зам.-министър заключи, че "тази година ще бъде на икономически и политически застой".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
32464 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.18 | 15:23

10
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Емѝ...

2023.01.18 | 07:24

9
Шенген го "проспахме" заради това, че в България от 20 години управлява ОПГ с руски корени.

2023.01.18 | 04:31

8
Ние сме в икономически и политически застой вече 33 г. А за еврото, що не покажете в хърватска хората как ревът от хубавото ви евро.
Niki2

2023.01.18 | 01:51

7
*Balgarskite Konsumatori*
Niki2

2023.01.18 | 01:49

6
Kakav Chengen za Bg? Spazvat li se targovskite evropeiski pravila v Bg?Ne! Kolko konsumatori sa iznudeni ot Bg. Firmi,Fabriki..vseki boji den? Da ne govorim ako jelaete da si kupite PVC Dograma,bez da vi ja montirat,chte vi dokarat razgloben prozorets na tri 4asti a ste ja platili 100%! Da ne govorim 4e tsenata se promenia,vseki 10 dni..... Napichete Statia Novini.bg kak se Iznudvat balgarskite Konsomatorite!!
Хаха

2023.01.18 | 01:26

5
Такива като този идиот да обиждат България се намират сякаш те са потомци на кралски род кой знае от коя колиба са се пръкнали
Абе

2023.01.18 | 01:19

4
Този маймун керемеджиерв и другите подобни на него да спрат да квичат за този шенген и Евро зона не ни трябва
Алчни бизнесмени

2023.01.18 | 01:12

3
Вие драги чорбаджии сами сте си виновни за всичко . Погубихте и погубвате десетки хиляди невинни българи . Вие сте едни " зли кучета " , които вече и езиците си преплитате...

2023.01.17 | 22:15

2
Изтрябвал ви е Шенген и еврозона, като на свинче звънче. България е смърдящ кенеф, седете си там с циганите, селяните, помаците и мафиотите и другите промити мозъци и утрепки. Отворете повече бунища щото за друго освен за боклук тая страна за нищо друго не става.

2023.01.17 | 22:10

1
и тоя екземпляр го дръсти манията за някогашна слава. още не може да вдене, че е никой. кофа без дъно.

Добави коментар

Водещи новини