Промените в Закона за трудовата миграция скараха депутатите в социалната комисия

  • 17 януари 2023 15:26

  • 308
  • 1
Промените в Закона за трудовата миграция скараха депутатите в социалната комисия
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Спор беляза днешното извънредно заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика заради обсъжданите на второ четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Законопроектът е внесен от Надежда Йорданова („Демократична България“) и група народни представители. С него се цели улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани специалисти - граждани на страни извън Европейския съюз чрез т.нар. синя карта.

Още в началото на обсъждането синдикатите изказаха възражения срещу промените. Ваня Григорова от Конфедерацията на труда  „Подкрепа“ посочи, че законопроектът не е бил внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество. По думите ѝ нищо не налага тези бързи промени.

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) коментира, че промените са били обсъдени със заинтересованите страни. Единствената институция, която не е участвала в работната група, е Министерството на образованието и науката, посочи тя.

НС улесни достъпа до пазара на труда в България за висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС

Сачева обърна внимание, че законопроектът следва историческия момент с войната в Украйна. Тя каза, че причината да се бърза с промените е и очакването за кратък живот на сегашното Народно събрание. Сачева отбеляза още, че около 800 души у нас имат сини карти. По думите ѝ в следващите години ще има недостиг на около 150 хил. висококвалифицирани работници не само в сферата на ИТ сектора, но и в науката и медицината.

Георги Георгиев от „Възраждане“ каза, че този законопроект изобщо не е трябвало да бъде допускан за обсъждане.

Председателят на комисията Георги Гьоков отчете проблемните точки около законопроекта, но посочи, че има формирано мнозинство за приемането на промените от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

Надежда Йорданова призова да не се спекулира, че ще настане катастрофа. Аз съм притеснена, че даже с тази законодателна инициатива няма да решим проблемите на бизнеса, каза тя.

По данни на Агенцията по заетостта през следващите 12 месеца бизнесът ще се нуждае от 11 040 професионалисти в различни сектори. Издадените разрешения тип „синя карта“ за 2021 г. са 446, заяви Йорданова.

Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация (BESCO) приветства усилията на депутатите за приемането на промените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
308 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.17 | 16:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини