Вежди Рашидов: България и Турция имат обща воля да засилят съвместната си работа по границата

  • 13 януари 2023 12:42

  • 317
  • 2
Вежди Рашидов: България и Турция имат обща воля да засилят съвместната си работа по границата
© НС
Слушай новината Слушай новината

България и Турция имат обща воля да засилят съвместната си работа по границата.

Това заяви председателят на Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко на среща с делегация на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Република Турция, водена от нейния председател Джелялеттин Гювенч. Турските парламентаристи са на работно посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид, съобщиха от пресцентъра на НС. 

Вежди Рашидов разговаря с Реджеп Ердоган

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко отбеляза, че България високо цени ангажираността на турската страна и нейния принос за сигурността на общата граница и ограничаването на нелегалната миграция. Благодарение на сериозния ангажимент на Турция, България беше опазена от миграционните потоци, подчерта той. Според председателя на Народното събрание това са общи проблеми на ЕС, Турция и България и трябва да се търсят решения, базирани на разбирателството, политиката и дипломацията. Затова се ангажирах България да бъде посредник и да инициира среща между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим, посочи Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. България винаги се е опитвала да бъде в помощ на диалога между ЕС и Турция, добави той. 

Председателят на Народното събрание подчерта, че отношенията между България и Турция са прекрасни, изградено е партньорство в различни сфери и институциите им поддържат ползотворен диалог. Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко припомни, че преди месец направи официално посещение в Република Турция начело на българска парламентарна делегация. В разговорите си с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп, с президента Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър успяхме да констатираме изключително добрите връзки между нашите две страни, отбеляза той. Отношенията ни могат да бъдат дадени като пример за съвместно справяне с предизвикателствата, посочи Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и уточни, че сътрудничеството между парламентарните комисии е изключително важно. 

Председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Република Турция Джелялеттин Гювенч подчерта, че двете страни имат общи проблеми и могат да ги решават заедно в диалог и съблюдавайки принципите на добросъседство и приятелство. Той отбеляза доброто сътрудничество между представители на различните институции на България и Турция и посочи, че в разговорите си в София е получил уверение за желанието за съвместна ползотворна работа в сферата на вътрешната сигурност. 

Джелялеттин Гювенч подчерта, че подкрепя идеята на председателя на Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко България да инициира среща между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим. Той изрази надежда, че Европа ще чуе това предложение. Председателят на Комисията по вътрешни работи на турския парламент благодари за сериозното отношение и сътрудничеството на България в борбата с тероризма. По-рано турската парламентарна делегация беше приветствана в пленарната зала на Народното събрание.

Филип Епитропов
317 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХО

2023.01.13 | 15:11

2
Оградата по границата с Турция е една от най големите далавери по време на демокрацията,може би отстъпва само на далаверата с приватизацията...

2023.01.13 | 13:05

1
Иска му се на резака да я премахнат

Добави коментар

Водещи новини