НС освободи проф. Салчев от поста управител на НЗОК

  • 13 януари 2023 13:30

  • 4747
  • 11
НС освободи проф. Салчев от поста управител на НЗОК
© Булфото (архив)

Парламентът отпусна пожизнена почетна пенсия парична пенсвия в размер на 700 лева на Иво Папазов – Ибряма.

Възнагражданието се дава за особени заслуги към българската държава и нацията. 

Проектът е с вносител Министерския съвет. И мина като точка от дневния ред на днешното пленарно заседание по предложение на председателя на парламента Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Предложението бе подкрепено със 195 гласа "за", 1"против" и 1 "въздържал се. 

Вежди Рашидов връчи почетен плакет на НС на музиканта Иво Папазов – Ибряма

Депутатите от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" се обявиха за по-строги наказания за водачите причинили катастрофи и отнели човешки животи на пътя. Изказванията бяха породени от псунатият под парична гаранция дрогиран и пиян шофьор, който уби 14-годишно момче в Бузовград, Казанлъшко. 

Тя отново постави въпроса за промени в Наказателния кодекс. Според която пияни и дрогирани шофьори няма да получават условна присъда и няма да бъдат пускани под парични гаранции. Нинова поиска промените да включват отнемане на превозното средство и затвор за шофьора при доказано престъпление. Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е заяви, че всеки ден по един депутат от партията ще посатвя въпроса, докато разглеждането на промените не влязат в дневния ред на парламента. 

Депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Петър Петров също се обяви за промени в Наказателния кодекс. От парламентарната трибуна той обяви, че ще настояват за разглеждане на законопроект за промени в НК, касателно престъпленията против транспорта, внесен от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“ през октомври миналта година. Петров се обърна към народните представители с молба законопроектът да бъде разгледан.

Народноте представители попълниха делегациите си в международни институции с пълно мнозинство и без дебати.

Георг Георгиев от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в застава начело на парламентарната делегация в ПАСЕ. Станислав Анастасов ще води делегацията ни в Парламентарната асамблея на ОССЕ. Българската група в ПСЕУЕ ще се води от Ангел Георгиев от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Радомир Чолаков от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще води българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие. В Парламентарната асамблея по франкофония българската делегация ще се води от Васил Пандов от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"". Владислав Панев от "Демократична България" ще е начело на депутатите ни в Интерпарламентарния съюз. Петър Кънев от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е застава начело на парламентарната делегация в ПАЧИС. Делегацията ни в Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива ще се води от Деница Симеонова от ПП. Постоянната делегация на Народното събрание в ПА на НАТО бе оглавена от Даниел Митов от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. Лидерът на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но" Стефан Янев оглави Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

След предложение на парламентарната група на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е предложи освобождаване на независимия депутат Явор Божанков като секретар на 48-ото Народно събрание. На негово място депутатите избраха Иван Ганчев от левицата. 

Народните представители дадоха зелена светлина на предложението на председателят на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната Костадин Костадинови група народни представители за създаване на Културно-информационен център на Република България в град Тараклия, Република Молдова.  

С приетото решенеи парламентът възлага на министъра на културата Владислав Минеков да предприеме необходимите нормативни действия за откриване и финансиране на Културно-информационен център в Тараклия в тримесечен срок. 

В район Тараклия 66% от населението е с българска етническа принадлежност, а в административния център този процент е 78. На територията на Молдова функционират 30 образователни институции, в които около 5000 деца под различни форми изучават български език и литература. С оглед на това създаването и функционирането на Български културно-информационен център ще допринесе за съхраняването на националната културна идентичност на българската общност там и за трайно развитие на българската култура и традиции. 

Депутатите удължиха днешното пленарно заседание за законодателна дейност до изчерпване на фиксираните точки за днес. След това предстои три часа парламентарен контрол. 

Народните представотели обсъждат на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Очаква се депутатите да разгледат на второ четене внесения от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

Словестна схватка между депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Цончо Ганев и колегите му от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е по време на обсъжданията, свързани с възможността държавата да има представител в "Лукойл".

Ганев нарече народните представители от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е "безродници" и "безразборници", като обиди не липсваха и в обратна посока. Депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" бе наречен от социалистите "страхливец". Левицата поиска оставката му. 

Парламентът прие на второ четене предложението на "Демократична България за оперативен контрол над “Лукойл Нефтохим Бургас”. Законопроектът бе приет със 141 галса "за" и 24 "против". 

Одобрените текстове са част от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. С приетите промени се дава възможност на държавата да защити националния интерес, енергийната си сигурност и инфраструктура без значение от собствеността на съответната компания. Според законопроекта, при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН, държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството.

Депутатите решиха свръхпечалбата от продажбата на горива от руски петрол да се облага

Депутатите поискаха оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев. Причината е истемно неизпълнение на задълженията. Предложението идва от парламентраните групи на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", "Демократична България" и "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но". Със 132 гласа "за" депутатите приеха точката да влезе в дневния им ред, от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" се обявиха против. 

Депутатите излязоха в 30 минутна почивка, за да може в това време проф. Салчев да пристигне в сградата на Народното събрание.  

Веднага след почивката депутатите проф. Костадин Ангелов от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и д-р Антон Тонев от ПП разясниха мотивите да поискат оставката на проф. Салчев. Сред тях бяха липсата на диалог и със съсловните организации. И двамата депутати бяха категорични, че в исканата оставка няма нищо лично, че проф. Салчев е прекрасен специалист и че целта е да се отпуши системата. Думата взе и самият управител на НЗОК. Проф. Салчев обяви, че си тръгва с високо вдигната глава и няма да приеме твърденията, че системно не е изпълнявал задълженията си. "Всеки работи и всеки греши. Аз също съм грешал, но не и системно. Винаги съм бил за диалог и съм търсил диалога, но за да има диалог, трябва да има две страни. Една от съсловните организации категорично отказваше да участва в диалога. Тръгвам с високо вдигната глава от свършената работа", каза проф. Салчев. 

Депутатите преминаха към гласуване и със 149 гласа "за" оставката на управителя на НЗОК беше приета. "Въздържал се" гласуваха 26 народни представители - 24 от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и двама от ДБ. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4747 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
СССР

2023.01.13 | 14:56

11
Гърч за Кредисимооо ,гърч NEXO ,гърч мушиии.
123

2023.01.13 | 11:53

8
АБЕ КОЛКО ВИ ПЛАЩАТ ДА ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИ. ПОБЪРКАН НАРОД, КОМУНИСТИТЕ ЛИ ИСКАТЕ ПАК НА ВЛАСТ
Чорбар

2023.01.13 | 14:15

10
Да!!! Защо не?

2023.01.13 | 11:01

7
Костадинов и Радев са единствените трезви български политици , на които може да се има доверие!

2023.01.13 | 11:54

9
Време ни е за Възраждане!

2023.01.13 | 10:57

5
Възраждане е спасението на България!

2023.01.13 | 10:58

6
давай Коце!България е с теб!

2023.01.13 | 10:57

4
Костадинов вече спечели сърцата ни!
Груева

2023.01.13 | 09:59

3
Браво,това беше най-важното.Други задачиняма Парламента.СРАМ!!!!
СМЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!

2023.01.13 | 09:37

2
С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИТЕ!
С В И НЯТА КОПЕЙКИН

2023.01.13 | 09:36

1
С 2 ЗАПЛАТИ. ОТ С В И НАРНИКА ДАНС И ПАРЛАМЕНТА, ЩО НЕ ГО КОМЕНТИРАТЕ?

Добави коментар

Водещи новини