Депутатите решиха свръхпечалбата от продажбата на горива от руски петрол да се облага

  • 12 януари 2023 19:06

  • 781
  • 1
Депутатите решиха свръхпечалбата от продажбата на горива от руски петрол да се облага
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

След продължителни дебати народните представители приеха и на второ четене Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители. Това стана с гласовете на 153 народни представители. От парламентарните групи нямаше нито един гласувал против, докато от БСП 5-ма се въздържаха. Шестима от "Продължаваме промяната" също гласуваха с "въздържал се".

В хода на дебатите заглавието на законопроекта беше променено и вместо за компенсиране на разходите на "потребителите на моторни горива" беше приета формулировката "потребителите на транспортни услуги".

Извънредно заседание на Народното събрание

Така парламентът реши свръхпечалбата от продажбата на горива от руски петрол да се облага. Разликата, формирана между евтиния руски петрол от сорта "Уралс", който преработва "Лукойл", и произведените от него горива, които се продават на цената на по-скъпия "Брент" в бензиностанциите, ще бъде връщана на потребителите.

"Лукойл" ще внася 70% от разликата между двата сорта във Фонда за сигурност на електроенергийната система и след това средствата ще бъдат използвани за компенсация по социални критерии потребители на транспортни услуги.  

До решението се стигна след остри дебати и разменени обвинения кой защитава руските интереси. Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че:

"Асен Василев ходи и се влачи по корем в Европейската комисия, по корем се влачи, за да получи България дерогация - да може "Лукойл" да купува евтин руски петрол и да печели милиарди".

"Фиксирайки във формулата коефициента 0,5, вие гарантирате руския интерес, както го направихте, когато отдадохте нефтеното пристанище на "Лукойл" на цената на два магазина в мола, както осигурихте 12 години най-богатата компания в България да не плати един лев данък в държавата", коментира Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", предаде БНР.

След края на дискусията председателят на Енергийната комисия и вносител на законопроекта Делян Добрев се обърна към народните представители: 

"Благодаря г-н председател, благодаря на всички колеги, които въпреки първоначални разногласия и кавги в пленарната зала в крайна сметка с голямо мнозинство приеха Законопроекта за компенсиране на потребителите на моторни горива с ново наименование -  потребителите на транспортни услуги. Благодаря ви".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
781 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.12 | 20:00

1
Такааааа.....значи кои са на хранилка при Лукойл и Вальо Златев....ама разбира се БСП/ БКП и Помиярите от Подмяната

Добави коментар

Водещи новини