Зарков за механизма за разследване на главния прокурор: На депутатите им се искаше, но нямаха желание

  • 12 януари 2023 18:00

  • 961
  • 3
Зарков за механизма за разследване на главния прокурор: На депутатите им се искаше, но нямаха желание
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

В интервю за предаването "Лице в лице" правосъдният министър Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо изрази разочарованието си от вчерашното заседание на Правна комисия, на което бе обсъждан механизмът за разследване на главния прокурор. Той не скри, че заради тържественото откриване на обсъжданията се е обнадеждил, но въпреки това, с разочарование отбеляза, че явно се е оказал наивен. 

"Пет часа по-късно в крайна сметка нищо не се случи – много им се искаше на някои депутати, но нямаха желание. Вече 15 години чувам аргументи как трябва да се направи нещо, но не е точно това", добави той. 

Преди заседанието на Правна комисия вчера заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че законопроектите, които се предлагат, противоречат на Конституцията. Той предупреди, че ако депутатите все пак гласуват някой от тях, от държавното обвинение ще сезират Конституционния съд. Зарков коментира тези изказвания, като посочи, че позицията на Прокуратурата му е добре известна, тъй като в правосъдното министерство са получили становището ѝ още при подготовката на законопроекта. Становище е получено и от ВКС, отбеляза министърът.

Сарафов атакува предложените промени в НПК: Крайно противоконституционни са

"В много от тези становища има забележки, някои от тях сме отразили в закона, за други сме обяснили в мотивите защо отказваме. Пет часа изслушахме мотиви, които са ни до болка известни", посочи Зарков и не видя нищо лошо в това Конституционният съд да бъде сезиран и в случай, че наистина има проблем с текстовете, те да бъдат посочени.

Правосъдният министър открои и важността да има обжалване на отказите на Прокуратурата да стартира разследване, например с доводи, че е противоконституционно или че съдилщата ще се задръстят. Той обясни, че това води и до парични щети за държавата ни, тъй като подобни дела отиват в Страсбург. "Наскоро група граждани бяха счели, че заради ромския си произход са изгонени от жилището, в което живеят. Отишли са в Страсбург, ще платим стотици хиляди лева. Това се случва всеки ден", даде за пример той. 

Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо, обаче, подчерта, че това дори не е най-големият проблем в случая. "Парите са само един малък елемент. Чувството, че живеем в държава, в която има хора над закона и не защитава гражданите си, е много по-важно. България трябва да проведе тези реформи не заради ЕС. Ние българите сме на предверието на Европа и не можем да влезем в Съюза по начин, по който да се възползваме от него. Мисля, че 15 години са предостатъчно. Нека не се въртим в порочния кръг и не се залъгваме, че ще правим тържествени заседания на комисии, които завършват без резултат. Парите са едно, петното върху имиджа на България е неизмеримо. Кой идва да инвестира в страна, която вижда, че е осъждана непрекъснато по едни и същи въпроси и смята, че някой големец ще го „изгърби“, запита той. 

Надежда Йорданова (ДБ): Предложението ни гарантира, че нито един български гражданин няма да е над закона

Зарков смята и за странно защо въпросите около съдебната реформа не се придвижват напред. "Не е обяснимо, ако слушаме декларациите на политическите сили – съдебната реформа, законите по ПВУ са приоритет, механизмът за разследване на главния прокурор. При всеки случай всички тези думи спират в момента, в който трябва да се произведат действия, които не са зрелищни арести или фейсбук група за протест. Министерство на правосъдието гради закон, Народното събрание го приема, отхвърля, преправя", според него е начинът нещата да се случат.

"Вместо това, виждаме театър. Начинът, по който завърши вчерашното заседание на Правна комисия, за мен е дълбоко неудовлетворителен", посочи правосъдният министър. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
961 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
До г-н министър

2023.01.12 | 20:03

3
Г-н министър. Вижте Таки и Ами н кои плащат, лесно ще разберете. Ще разследват и Капитан Андреево, глупости те пак ли не знаят че, всичко там минава през Таки и Ами? Контрабанда, мигранти и вс др. Таки и Ами надолу Росица Кирова и се. Скапана държава.
баба гицка

2023.01.12 | 18:46

2
червено ла йно

2023.01.12 | 18:40

1
Котешкия инквизитор . Всички комуняги са от едно котило - терористи и палачи.

Добави коментар

Водещи новини