Славов: Решенията в правителство с мандат на ДБ няма да се вземат от ГЕРБ

  • 12 януари 2023 09:43

  • 332
  • 4
Славов: Решенията в правителство с мандат на ДБ няма да се вземат от ГЕРБ
© Булфото (архив)

Ние имаме и формулата, и плана как да действаме, ако получим мандата. Това каза в интервю за БНР Атанас Славов от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" преди връчването на третия мандат. ДБ предлага да се създаде управление с кратък хоризонт, напомни той и допълни, че освен експертиза, едно такова управление трябва да има и политическа легитимност и подкрепа.

По думите му се предлага "формула на служебно правителство, избрано от парламента, т.нар. техническо правителство, което да се фокусира върху тези приоритети" и това няма да е "традиционната коалиционна формула, която покрива целия спектър от въпроси".

Христо Иванов за третия мандат: Служебен кабинет, но не излъчен от президента

"Риск има, особено когато трябва да се договаря подкрепа или да се получава подкрепа от политически сили, които са известни със своята последователност. Гаранцията, че няма да се стигне до поредното финтиране на очакванията и надеждите на голяма група български граждани за промяна, за реформа и за европеизация, са, че ако се блокира важна реформа, това правителство ще подаде оставка и отиваме на избори. Гаранцията ще е в личностите, които ще бъдат номинирани за премиер и за министри, така че да не се огънат лесно пред натиск от различни страни, нито да се изкушат толкова лесно от различни блага, които се предлагат на хора, заемащи тези постове", коментира депутатът от ДБ.

"Решенията в едно такова правителство няма да се вземат от ГЕРБ, а ще се вземат от мандатоносителя", обобщи темата Славов.

Разглеждането на двата законопроекта за промени в НПК – на Министерския съвет и на Надежда Йорданова, които предвиждат ефективно производство за разследване на главния прокурор, ще покаже "дали изобщо е възможно някакво мнозинство около съдебна реформа в този парламент", смята той.

Славов нарече разглеждането на законопроектите "тест доколко този състав на парламента може да се ангажира със сериозна съдебна реформа".

И двата законопроекта дават възможност да се направи максималното със закон, без да се променя Конституцията, отбеляза депутатът.

В предаването "Преди всички" той изрази мнение, че ако не искаме да чуем гласовете за съдебната реформа, сме обречени да останем в периферията на ЕС.

Надежда Йорданова (ДБ): Предложението ни гарантира, че нито един български гражданин няма да е над закона

В действащата структура и система на прокуратурата независимо разследване на главния прокурор не може да бъде осъществено, подчерта депутатът.

Предложената формула ще издържи теста за конституционосъобразност, изтъкна Атанас Славов, запитан всичко в предлаганите промени ли е в синхрон с Конституцията.

Радина Лазарова
332 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.01.12 | 12:30

4
Третият мандат е подигравка с резултатите от изборите. Никакво правителство наДБ с мършавите си проценти.Няма да ни управляват Бобокикевци и Ненадеждни Йорданови.
ЛЪЖЕ! ЛЪЖЕ!

2023.01.12 | 10:31

3
АТАНАСОВ Е АГЕНТ С КАРТОНЧЕ! :)
Ами да....

2023.01.12 | 10:03

2
Ще се взимат еднолично от Прокопиев който е координатор на метежа срещу държавата ,но не е сам . Зад него са избягалите в Сърбия и Дубай "демократи" Василев и Божков , и все още наличните Бобокови пред които коленичи Бойкикев , пардон Иванов....
Ами да....

2023.01.12 | 10:03

1
Ще се взимат еднолично от Прокопиев който е координатор на метежа срещу държавата ,но не е сам . Зад него са избягалите в Сърбия и Дубай "демократи" Василев и Божков , и все още наличните Бобокови пред които коленичи Бойкикев , пардон Иванов....

Добави коментар

Водещи новини