Министър Гечев: Откакто аз съм министър нито един камион не е минал границата без проверка

  • 11 януари 2023 18:01

  • 448
  • 3
Министър Гечев: Откакто аз съм министър нито един камион не е минал границата без проверка
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

Нищо не наложи прекратяването на договора за „златния гьол“. Това е продължение на темата с контрола на границата. Ние изпратихме предизвестие, както е по договор, за да може държавата да си изземе функцията. Това заяви служебният министър на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Това бе и волята на президента и на обществото – да се реши проблемът с контрола на КПП „Капитан Андреево“. Правим го и защото сме на прага на съставянето на ново правителство. Волята е да няма никакви съмнения по отношения на контрола по границата“, подчерта той.

„Тази дейност бе делигирана на частна фирма от години. Проверките на НАП установиха 30 000 лева в едни куфари, но не е ясно какво стана с тях. Предстои една държавна фирма да извършва този вид дейност, така едни десетки милини ще остават в бюджета на държавата. В крайна сметка дезинфекцията не е ядрена физика, за да не може държавата да се справи. Включително граничния контрол е дейност на държавата и е нормално да се регулира.

Прекратяват договора с фирмата за "Златния гьол"

Само товарните автомобили, преминаващи през границата са 1200-2000 на ден ТИР, автомобилите са няколко хиляди, по 5 лева за колите и 25 за камионите - сметнете колко пари се печелят. Вече държавата ще го решава по специфичен начин. Надяваме се до два месеца държавата да поеме този контрол“, каза земеделският министър.

По думите му държавата е остров на гаранция, защото става въпрос за нещо наше.

„От момента, в който аз съм министър нито един камион не е минал без да е проверен от БАБХ, пробите се носят в държавна лаборатория. Направили сме преструктуриране, стигна се дори до отстраняване на началник, който не си вършеше работата, няма ги опашките по границите и т.н. Ние направихме всичко, което се очакваше от нас, без да политиканстваме“, отчете Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г..

„Не е вярна хипотезата, че са минавали отровни плодове и зеленчуци. Тези стоки са минавали на път за Европа. Има много строг контрол там и ако имаше нещо такова - щяхме да знаем. Там печалбите са високи и затова има съмнения в обществото. Като че ли беше прекалено с монопола, трябва да има повече държава. Подобни информации уронват престижа на страната ни“, предупреди министърът на земеделието.

Той коментира и темата с липсата на дърва за огрев. „Цените паднаха, защото и търсенето намаля. Към днешна дата проблем с дървата няма. Най-евтиният ресурс са дървата. Ние доставихме близо 160% от миналогодишните количества“, каза министър Гечев.


 

Мая Йорданова
448 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ДУПКА У МОРЕТО

2023.01.11 | 22:42

3
СИ НАПРАВИЛ :)
ЗОМБИТА

2023.01.11 | 22:29

2
ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕ Е БЕЗМИСЛЕНО :)
И КВО ОТ ТОВА?!

2023.01.11 | 22:28

1
ЕМИГРАНТИТЕ СЕ ВРЪЩАТ, ДЕЦАТА ИМ УЧАТ БЪЛГАРСКИ? :)

Добави коментар

Водещи новини