Парламентът облекчи процедурите за изграждане на фотоволтаици

  • 11 януари 2023 15:54

  • 2953
  • 6
Парламентът облекчи процедурите за изграждане на фотоволтаици
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Парламентът облекчи процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи и слънчеви колектори за топла вода в жилищни и вилни сгради за собствени нужди. Това ще става без разрешение за строеж при инсталиране на мощност до 20 kW. Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). 

Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за изграждане, основен ремонт и подмяна на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници (ВЕИ) към съществуващите еднофамилни жилищни сгради и в прилежащите им поземлени имоти, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля 20 kW, записаха в закона народните представители. Първоначално се предвиждаше тази инсталирана мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.

Режимът при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи ще е уведомителен в две институции - главен архитект на общината и електроразпределителните дружества (ЕРП). Крайната редакция беше предложена от Виолета Комитова ("Български възход"). За собствени нужди смятаме, че не трябва да се влиза в споразумителен режим с ЕРП-тата, аргументира се тя. 

Владислав Панев ("Демократична България") коментира, че най-важното е, че облекчават процедурите за инсталацията на ВЕИ-та върху еднофамилни къщи. Той посочи, че тази битка я водят от два парламента. 

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) обясни, че измененията са свързани с програмата за безплатни панели на покривите за еднофамилните жилищни сгради, която предстои да стартира. Той обясни, че се намалява административната тежест, за да могат домакинствата да кандидатстват да получат сто процента безвъзмездни средства за панели за топла вода и 70 процента гранд за слънчеви панели за електричество, без да изкарват строително разрешително, проектантска документация, защото ще е за тяхна лична консумация, отбелязва БТА.

Депутатите облекчиха инсталирането на фотоволтаици до 10 киловата

С измененията в ЗУТ се удължава и срокът за приемането на Общите устройствени планове (ОУП) на общините с две години. Мярката е насочена към всички собственици на имоти в общини без приети ОУП, които желаят да развиват стопанска дейност извън границите на населените места, обясни Младен Шишков (ГЕРБ-СДС).

Предвижда се по облекчен режим да става монтажът на инсталации до 1 MW и извън населените места. За монтаж на инсталациите върху съществуващите сгради и постройки, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции, разположени извън урбанизираните територии, не се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план, записаха депутатите.

Константин Тодоров
2953 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ОПИТА С КОЛХОЗЕН БО К ЛУК

2023.01.11 | 22:39

6
ДА ВИ ЗАМЕНЯТ И ТОЙ ПРОПАДНА :)
ПСЕТА

2023.01.11 | 22:37

5
КАТО НАВИТИ С ПРУЖИНКА МЕХАНИЧНИ ИГРАЧКИ СТЕ БЕ! 1 ГРАМ МОЗЪК НЕМАТЕ :)
НА БОГАТИТЕ

2023.01.11 | 22:34

4
ЗА КАКВО СА ИМ ФОТОВОЛТАИЦИ?! А БЕДНИТЕ, АМИ ПО РЕЦЕПТАТА НА ЛЮБО ПЕНЕВ :) ФИТКА СТЕ ИЗ РОДИ! :)
НА КОЛКО ОТ БОГАТИТЕ

2023.01.11 | 22:33

3
ДЕЦАТА ИМ СА ТУК ТА ДА СИ СЛАГАТ ФОТОВОЛТАИЦИ :)
Хм

2023.01.11 | 17:33

1
Нямам против използването на фотосолари обаче прочетох статия че проблема е че след периода за използване няма начин да се рециклират части от тях и тогава какво правим - пълним се с бракувани солари и къде ще ги изхвърлим
Ами

2023.01.11 | 18:27

2
На леля ти в оня работа. Много сте загрижени какво ще стане след 20 години, а днес карате коли които смардят на гад и замърсяват нечовешки ама не ви пречи. Браво

Добави коментар

Водещи новини