НС ще изслуша Демерджиев и шефа на ДАНС заради задържания у нас британец, прие промени в ТЕЛК и НЕЛК

  • 11 януари 2023 09:27

  • 2687
  • 1
НС ще изслуша Демерджиев и шефа на ДАНС заради задържания у нас британец, прие промени в ТЕЛК и НЕЛК
© Булфото (архив)

С 25 мин. закъснение започна пленарният ден днес. 

Причината са промени в проектопрограмата, обсъдени на председателски съвет, обясни при откриването на заседанието председателят на парламента Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Днешният работен ден на парламента започна с кворум от 211 депутати. 

В четвъртък народните представители ще разгледат промените в Плана за възстановяване и устойчивост. Същия ден депутатите ще разгледат и идеята на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" за цялостното му променяне и тази на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в за частични корекции. Целта е запазването на въглищните ни централи и запазване позициите ни на енергийния пазар.

Очаква се днес депутатите да гласуват на първо четене и промени в Закона за лечебните заведения, в Закона за хората с увреждания, Кодекса за застраховането, както и в Закона за пазарите на финансови инструменти. На второ четене се предвижда парламентът да обсъди общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, промени в Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за кадастъра и имотния регистър и Закона за държавните резерви и военновременните запаси. За днешния пленарен ден е предвидено изслушване на служебния министър на енергетиката Росен Христов относно Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция.

Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

От "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" поискаха в програмата да бъде включен и текст, който задължава властта за позиция на България и срещи с Румъния и Гърция за отразяването на войната в Украйна върху енергийната сигурност на региона.

"Проектът на решение от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" е за изцяло нов план, докато нашият и на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са за изменения в плана. Близостта в съдържанието при нас и ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е по-голяма отколкото с "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател". Точката е продължение на дискусията от миналата седмица", настоя той. И вметна, че било иновативно при започнла дискусия да внесем нов законодателен акт. Това обясни Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са, който предложи промените да бъдат вклчени като точка втора за петък. 

От ПП предложиха праламентът да приеме проект на решение за изготвяне на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, във връзка с отразяването на последиците от войната в Украйна върху енергийната сигурност в региона и ПВУ. Депутатите отхвърли искането им. 

От парламентарната трибуна Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически заяви, че тази сутрин е провел разговор с министъра на енергетиката на Гърция.

Той каза, че е съгласен да започнем разговор на регионално ниво. Дайте шанс да ги разгледаме тези решения за България, защото това е шанс за успех, а не само политическо маневриране, коментира съпредседателят на ПП.

Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" възрази, като посочи, че позицията на ПП е лицемерна. И добави, че предложението им е недопустимо и е размиване на дебата, за да не може в пленарна зала да вземат адекватното решение за запазване на въглищните комплекси. Михайлова настоя ПП да оттегли предложението си.

Размяна на реплики между депутатите предизвика и случаят със заловения у нас британски гражданин, издирван от Интерпол, и комуникирал с депутатката на "Демократична България" Албена Симеонова. От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС Георг Георгиев изчете декларация. 

Държавата е обект на пробив на сигурността - грабежи, домови кражби, бум на битовата престъпност, разбити коли, убийства, катастрофи. Случващото се по пътищата вече взима застрашителни размери. В досег с този човек повече от месец, месец, в който се чудим къде са били българските служби и МВР, достъп е имал наш колега народен представител. Ние сме притеснени за здравето и живота на тази колега, която е била заблудена от миловидния му външен вид и в медиите го нарича "абсолютно нормален човек", посочи Георгиев. 

Той е притеснен, защото това се случвало с партия, в която има бивши представители на службите,  които работят с тежко секретна разузнавателна информация, до степ да знаят кога са се срещали лидери, кой е подслушван и кой - не, хора които са били в службите и в миналото като г-н Атанасов, които не са предупредили своята колега. По думите му това е много дълбок провал в сигурността на "най-чистата и добрата, макар и най-малката, партия в този парламент". 

Ако в такава партия могат да влязат подобни елементи, не знам какво може да случи в партия, за която знаем, че има хора, които сътрудничат с граждани на Руската федерация.  Ако в "Демократична България" може да има такива хора, какво остава за ПП. С тази декларация искаме да дадем опция на колегите да обяснят какво се е случило, каза още Георгиев.

Издирван с червена бюлетина от Интерпол бе заловен край Плевен

От своя страна Маноил Манев обясни, че от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в искат изслушване по казуса на вътрешния министър и на шефа на ДАНС на закрито заседание. Когато на един терорист му помага да се устрои депутат, това е вербовка на агент за влияние. Смешно ви е и затова сме на този хал, г-н Рашков. В друга държава, ако влезеш докато те издирват с червена бюлетина, "ще светнеш" и ако няма депутат, който да те регистрира, или да ти пусне тока, няма как да стане, посочи Манев. 

Атанас Атанасов обяви, че от "Демократична България" ще подкрепят искането за изслушване, за да се изяснят нещата. По думите му се правят интерпретации, за да бъде унижаван почетен човек като Симеонова. 

След гласува народните представители приеха на днешното заседание на бъдат изслушани служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев относно задържането на лице, заподозряно в организиране на терористична дейност на територията на страната. Предложението беше прието със 143 гласа "за", "против" 44 и двама въздържали се. 

Със 180 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене изменения и допълнения в Закона за лечебните заведения. Промените дават нормативна възможност на министъра на здравеопазването да финансира дейности в областните многопрофилни болници. Също така се осигурява правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение. 

Настоящият законопроект касае областните многопрофилни болници, които имат особено място в националната система на здравеопазването, с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната. Те изпълняват съществени задачи при спешното здравеопазване и при извънредни ситуации и аварии. Областните многопрофилни болници имат и редица незадължителни за останалите лечебни заведения задължения, сред които обезпечаването на дейности, свързани със съдебна медицина, патоанатамията, приема на здравнонеосигурени спешни пациенти. Това определено означава разходване на финансов ресурс, поддържане на кадрови потенциал. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в - СДС проф. Костадин Ангелов, който представи законопроекта. 

Депутати от ДПС и БСП обявиха, че ще преложат промени свързани с болницата в Плевен. 

Изплащането на ТЕЛК-овете при забавяне на преосвидетелстване няма да спира, това гласуваха депутатите на първо четене. Законопроектът е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева.

Измененията в закона бяха приети със 184 гласа "за". При тези промени хората ще продължат да получават месечните си помощи до излизането на новата им медицинска експертиза. В случай, че процентът на инвалидност се е променил и съответно новата полагаща се сума е по-малка от предходната, хората няма да са длъжни да възстановяват разликата.

Особено сериозен е проблемът за гражданите, чиито решения от ТЕЛК са изтекли след 30 юни 2022 г., които на практика остават без средства и без социална подкрепа. Неспазването на сроковете води и до сериозни нарушения на действащата нормативна уредба в т.ч. и на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. След изтичането на експертното решение се спират пенсиите за инвалидност, добавките към пенсията и тези за чужда помощ по Кодекса за социално осигуряване , както и месечната финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания. Освен това в този период хората са лишени и от други права - олзваната от тях лична помощ, данъчни облекчения, преференциални карти за ползване на транспорт, освобождаване от заплащане на винетен стикер. Това обясни от трибуната депутатът Деница Сачева. 

Според Елисавета Белобрадова промените, които се правят, са частични, закъснели, но като цяло необходими. А Искрен Арабаджиев заяви, че ПП ще подкрепи законопроекта на първо четене, тъй като това ще облекчи отчасти проблемите, които са натрупани в системата. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2023.01.11 | 12:47

1
Прах в очите на народа. С кви неща се занимават, вместо да кажат, защо сме най-бедната и корумпирана страна в Европа

Добави коментар

Водещи новини