Инициативен комитет организира подписка за референдум за еврото, енергетика и срещу ЛГБTИ+ пропагандата

  • 10 януари 2023 12:20

  • 1866
  • 3
Инициативен комитет организира подписка за референдум за еврото, енергетика и срещу ЛГБTИ+ пропагандата
© БТА

Малко преди от Инициативен комитет, в който има членове на „Възраждане“, да обявят днес, че инициират провеждане на референдум за запазване на българския лев в Националния пресклуб на БТА- София, от друг Инициативен комитет обявиха, че организират подписка с искане на Национален референдум за еврото, съдбата на българската енергетика и "забрана на ЛГБТИ+(джендър) пропагандата в България".

„Ние сме тук за да върнем гражданския облик на референдума, ние правим национален референдум. Мислите ли, че друга партия ще се включи в този техен референдум? Къде са им 200 000 подписа от предишния референдум? Ние сме тук, за да не позволим тази национална кауза да бъде приватизирана от една партия. Очакваме подкрепа от всички партии“, каза Ивайло Шопски от Комитета на пресконференция в Националния пресклуб в БТА-София в отговор на въпрос дали предстоящата подписка няма за цел да саботира тази на „Възраждане“.

Дянков: България може да приеме еврото най-рано през 2026 година

От комитета предлагат за референдум следните въпроси: Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз? Подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй? Съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България?

„Основната ни мисия да сме тук, е да поканим всички желаещи, партии, неправителствени организации и граждани да се включат в тази кауза. Считаме , че приемането на еврото в България в този момент не е подходящо, надали българският народ народ е готов да приеме още допълнителни разходи“, каза Ивайло Шопски от комитета.

Писателят Александър Урумов пък заяви, че едва ли има разумен човек, който да не подкрепи и трите теми. „Към момента ние не отговаряме на критерия за въвеждане на еврото. Еврото няма да бъде въведено на 1 януари 2024 г“, категоричен бе той. По думите му е необходима поне една година за подготовката за изработване на символ за банкнотата, както и още толкова за отпечатване и други технически дейности. По отношение на "джендър идеологията" - има решение на Конституционния съд, каза още той. Урумов подкрепи тезата си с цитирани от него данни от социологическо проучване, според което 78 % от българите са срещу Истанбулската конвенция. 

„Преди да имаме нов вариант, който работи, ние не можем да се откажем от настоящите мощности. Искаме дата, час, точен ангажимент, а не нещо там във времето хипотетично“, каза Шопски по въпроса за енергетиката. 

На въпрос дали от инициативния комитет са подготвени за провеждането на референдума, Шопски отговори, че вече има структури в 36 населени места, което не е достатъчно, но от вчера следобед десетки хора пожелали да се включат в инициативата.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1866 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тенев

2023.01.10 | 17:41

3
Няма да им позволят...- Европа е джендърска.
Рефер

2023.01.10 | 12:42

2
Това е истинския референдум
Решетников

2023.01.10 | 12:31

1
Какъв тоз комитет Джордж? -Ми ,педераси сър.

Добави коментар

Водещи новини