Александър Николов: Прекратяването на меморандума с "Джемкорп" е политическа слабост

  • 09 януари 2023 21:30

  • 1663
  • 7
Александър Николов: Прекратяването на меморандума с  "Джемкорп" е политическа слабост
©
Слушай новината Слушай новината

Подписаният меморандум не е с GemCorp, a с IP3 и GemCorp. През последните 6-7 месеца използването на Министерството на енергетиката като говорители на ГЕРБ беше доста интересно. За този инвестиционен интерес към България се знае още от края на 2021 г. Той беше изключително здрав, но благодарение на несъстоятелни твърдения от лица, привлекли нулеви инвестиции в България, двете компании оттеглиха интереса си от страната. Изразил съм становището си в Министерския съвет, че Меморандумът не трябва да бъде прекратен, защото е израз на политическа слабост. Това заяви бившият министър на енергетиката от кабинета "Петков" Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му още по времето на редовния кабинет самият той е изискал акционерната книга на двете компании, в която пише дали са руска собственост.

"Прекратяването на Меморандума е показна неустойчивост и навеждане под политическия натиск на странна опозиция. Ако някой ден отново мога да говоря с представители на IP3 и "Джемкорп" пак ще го направя. От 2018 г. насам и в двете компании няма руски пари", категоричен бе той. 

Делян Добрев (ГЕРБ): Бандата „Джемкорп“ превзе държавата и направи далавери за милиарди

Пред Bulgaria ON AIR Николов коментира и казуса около "Турски поток". 

"Състав на Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява много интересен бизнес план за проекта. Гаранциите а изпълнението му са от банката - собственик на доставчика на горивото. Дори да не спази договорът, България няма гаранция, че ще се си получи парите или природен газ, който има само една входяща точка. Проектът е катастрофален", подчерта гостът. 

Според него освен изхарчените до момента 3 млрд. лева, "начинът на изпълнение на проекта води до пълна декапитализация на "Булгартрансгаз".

"Не мога да кажа до какво ще доведат действията на текущия кабинет на Министерството на енергетиката. До август 2022 г. всички изисквания по договора с "Газпром Експорт" са спазени от българска страна. Има няколко души в България, които полагат кански усилия да обезсилят позицията на страната спрямо "Газпром" в арбитраж", обобщи той.

Николов заключи, че България се "защитава" от потенциално дело, като спазва своите задължения по договора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1663 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.01.10 | 06:20

7
Мошенник!Затва Слави го навряха м миша дупка!Щото ни лъжете с Подмяната и далавери за милиарди въртите
Цв

2023.01.10 | 03:45

6
Сашо Кеша пак доказа, че прякора му е идеален

2023.01.10 | 02:03

5
А за посредника схемажия нещо?Другите разбраха игрите,само Николов си фантазира.Дайде милиардче за предпроектно предложение и после" чао".А нещо за Мариците,за затврянето,външните опити за дестабилизация!

2023.01.10 | 01:47

4
Лъжец!Доклада на ДАНС не го е чел,защото Киро го е скрил в шкафчето си.Излиза по тв и си съчинява,щото сте заблудени.

2023.01.09 | 22:42

3
Говньо

2023.01.09 | 22:22

2
Ясен си баце, щом ходиш да плачеш по телевизиите.

2023.01.09 | 22:02

1
Ти голям политик се извъди,че и силен.

Добави коментар

Водещи новини