Министерството на електронното управление ще участва в разработването на нова европейска услуга

  • 09 януари 2023 18:07

  • 303
  • 0
Министерството на електронното управление ще участва в разработването на нова европейска услуга
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министерството на електронното управление, представено чрез CERT България, е един от тринадесетте членовете на международния консорциум, който ще разработи нов по-сигурен компонент от интернет инфраструктурата на Европейския съюз, с наименование DNS4EU. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

В консорциума ще си партнират представители от десет страни членки на Съюза.

Проектът DNS4EU е част от визията на Европейския съюз за укрепване на цифровата независимост и ще се явява като алтернатива на DNS услугите, предлагани от неевропейски технологични гиганти. Основната задача пред Европейската комисия е да разработи проект, който да осигури защитата на данните на потребителите в цифровото пространство на Съюза, като същевременно се придържа към най-високите стандарти за поверителност и сигурност.

Целта на мащабния проект DNS4EU е изграждането на сигурна, съвместима с европейските изисквания за поверителност система DNS, която рекурсивно се интегрира с наличните DNS услуги. 

Макар и непознати за мнозинството потребители, DNS услугите позволяват сърфирането в мрежата да става чрез имена на домейни, вместо чрез т.нар. IP адреси, представляващи поредици от числа.

Икономическата комисия прие на първо четене промени на Закона за електронното управление, внесени от МС

Европейската комисия планира да включи над 100 милиона души в новата, базирана в Европейския съюз, DNS интернет платформа. При разработването на DNS4EU ще се следва концепцията за надграждане на сегашната инфраструктура на телекомуникационния сектор и доставчиците на интернет услуги с нови публично достъпни DNS сървъри. Услугата ще се предлага безплатно на гражданите и институциите, като ще бъдат и предлагани подобрени услуги за сигурност.

На 10 януари т.г. от 11:00 ще бъде проведена онлайн пресконференция от представители на консорциума, на която ще бъде представен проекта в повече детайли. Желаещите да я проследят могат да направят своята регистрация онлайн. 

През декември 2020 г. Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) представиха нова стратегия на ЕС за киберсигурност. Целта на тази стратегия е да се засили устойчивостта на Европа срещу киберзаплахи и да се гарантира, че всички граждани и предприятия могат да се възползват в пълна степен от надеждни услуги и цифрови инструменти. На 22 март 2021 г. Съветът прие заключения относно Стратегията за киберсигурност, в които подчерта, че киберсигурността е от съществено значение за изграждането на устойчива, екологична и цифрова Европа. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини