ПП внесе законопроект в подкрепа на българските фермери

  • 09 януари 2023 14:11

  • 402
  • 1
ПП внесе законопроект в подкрепа на българските фермери
© ПП
Слушай новината Слушай новината

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ предлага премахване на данъка върху субсидиите до 100 000 лева за земеделците. Това стана с изготвен и внесен законпроект за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщиха от пресцентъра на партията.

От приемането на България в ЕС и свързаните данъчни реформи, българските фермери настояват да бъде премахнат данъка върху субсидиите. Практиката при част от страните от ЕС е за третирането на субсидиите като необлагаем доход, докато други, както и България досега, приемат субсидиите за част от облагаемите приходи на фермерите. Българското земеделие страда от тежки структурни дисбаланси, остър недостиг на работна ръка и тесни специалисти, непропорционална концентрация на активи и земя, постоянно намаляване на малките и средните стопани, непривлекателност на отрасъла до степен той да не добавя млади земеделци, отсъствие на автоматизация и цифровизация, отлив на инвестиции, липса на среда за иновации в първичното производство и преработката. 

Костурков от ПП: Ще търсим подкрепа законопроект по законопроект

Структурните проблеми се задълбочиха от КОВИД-19 пандемията и войната в Украйна, довели до разрушаване на веригите за доставки, пазарните механизми и продоволствените баланси. Вземайки под внимание тези проблеми, ПП „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ реши да предложи законопроекта, който ще облекчи българските фермери. Изразяваме и задоволство от факта, че и други политически сили се обединиха около нуждата от тези промени и активно участваха в дискусиите по изготвянето на законопроекта. 

Филип Епитропов
402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.09 | 17:33

1
В ПП има свестни и мислещи хора. Жалки, че заради Кирчо и Кокорчо ще имат съдбата на ИТН.

Добави коментар

Водещи новини