Медийната комисия изслуша Кошлуков заради филма "Ботев"

  • 05 януари 2023 21:57

  • 4650
  • 18
Медийната комисия изслуша Кошлуков заради филма "Ботев"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за финансирането и излъчването на игралния филм “Ботев” на режисьора Максим Генчев, предаде БТА.

Филмът беше в програмата на БНТ 1 от 20:30 ч. на 2 януари.

Председателят на комисията Иван Ченчев (БСП) отбеляза, че са поканили Кошлуков да отговаря на актуални въпроси, свързани с филма, на който националната телевизия е партньорски продуцент. Посочено беше, че поканата е заради възникналото сериозно обществено напрежение и множеството въпроси, които са се породили около него.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да даде повече информация за филма "и за този, който сега се подготвя, новия, на господин Генчев, с участието на дъщерята на президента Радев". Тя поиска Кошлуков да даде информация за това как се харчат парите на българските граждани от националната телевизия. Може би българските граждани не заслужават с техните пари да гледат това унижение за българските светини като Ботев, каза още Нинова.

Директорът на БНТ отбеляза, че преди да поеме поста филмопроизводството е било спряло за пет години, а след това са подкрепили и създали около 40 продукции и са инвестирали около 12,5 млн. лв.

Емил Кошлуков отбеляза още, че вероятно на много хора този филм не им е харесал. Той допълни, че и на него не му е харесал, но е трябвало да бъде излъчен, защото ако не бъде направено това, може да бъде съден за безстопанственост, защото са отпуснати пари за продукцията, а след това не е излъчена. Кошлуков отбеляза, че те са участвали във филма на много краен етап от създаването му, при работата по постпродукцията. По думите на директора на БНТ стойността на филма е била около 350 000 - 360 000 лв., а участието на БНТ е било 100 000 лв. или около 30 процента. Да, качеството на този филм е слабо, има редица недостатъци, за съжаление не винаги всичко, което заснемаме, е шедьовър, допълни директорът на БНТ.

Кошлуков отбеляза още, че когато предложението за финансиране е одобрявано, са искали становище от историка от Великотърновския университет проф. д-р Пламен Павлов, който е отговорил, че сценарият отговаря на историческите факти. Как са го изиграли е друга тема, каза Кошлуков и допълни, че няма отклонение от фактите и поругаване на образа на Христо Ботев. Той допълни, че филмът е стигнал при тях в много късен етап, когато вече е бил заснет суровият материал. Членовете на комисията, с които е разговарял след излъчването, също са отбелязали, че е имало слабости, но не и нарушена фактология.     

Христо Ботев: "...доброму добро да прави, лошия с ножа по глава...”

На въпроса дали участва дъщеря на президента във филм, финансиран от БНТ, той отговори, че има такъв филм - документалната лента от поредицата “БНТ Представя” за президента Желю Желев. По думите на генералния директор на националната телевизия в него са включили дъщерята на Желев - Станка, защото както той, така и всички други негови най-близки хора са починали. Емил Кошлуков определи като клюки и лъжи информацията, че дъщерята на настоящия президент ще участва във филм, който е с одобрено от БНТ финансиране. Той обясни, че договорите по проектите, одобрени на последната сесия, са сключени наскоро и тепърва по тях предстои да се представят сценариите. Може би март - април ще почнат кастингите, каза той и допълни, че на тях БНТ участва. Не може някой да даде на Руслан Мъйнов да играе Ботев - ние сме там, не става, защото ние гледаме, отбеляза Кошлуков. 

“Не просто няма дъщеря на президента, не може да има. Няма как. Съжалявам, че тази  клюка се разпространява, но не бива вие да я входирате като депутат”, се обърна той към Нинова. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на левицата утре ще внесе в Народното събрание проект за решение, с което Сметната палата да направи одит за законосъобразност за изразходване на публичните средства на българските граждани от БНТ за 2021 г. и 2022 г. Тя отбеляза, че последният одит на Сметната  палата в националната телевизия е правен за 2014 г. и 2015 г. Седем години там не е стъпвал човек да провери как тези хора харчат парите на българите, за да убиват българската история, да унижават българските национални герои, да възпитават в ценности, които нямат нищо общо с българската народопсихология и с българското достойнство, каза тя и призова колегите си народни представители да подкрепят този проект за решение. 

Емил Кошлуков посочи, че за тях не е проблем да бъдат одитирани от Сметната палата. Той допълни, че всяка година от институцията ги проверяват.

Искането за изслушване на директора на БНТ за филма за Ботев и евентуалното участие на президентска дъщеря в продукция, финансирана от националната телевизия, предизвика дискусия и сред другите членове на парламентарната комисия. Повечето от народните представители обаче са на мнение, че комисията не може да се изявява като цензор.

Костадин Костадинов (“Възраждане”) отбеляза, че ако желанието на Максим Генчев е било да се заговори за Ботев, той го е постигнал. Той направи паралел с филма за националния герой, правен през 1969 г. По думите му тогава филмът е свален, защото политбюро е решило, че не е достатъчно героичен. Не бива да влизаме в ролята на идеологически цербери, каза той и допълни, че това е много тънък лед, по който се стъпва. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че не парламентът е мястото, където да се оценява кой филм е добър и кой лош. Трябва да внимаваме да не си превишим правомощията, отбеляза той. 

Депутатите от ГЕРБ-СДС и “Възраждане” отбелязаха, че не е проблем Сметната палата да одитира БНТ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4650 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
k

2023.01.06 | 19:42

18
БОТЕВ Е УБИТ ОТ БЪЛГАРИ
Георги

2023.01.06 | 10:28

17
Този филм беше слаб и просто безсмислен. 300к лв за един от най-великите герои на България е смехотворно. В Холивуд за 300к се правят студетнски филми. Тук трябва държавата изцяло да финансира филмова продукция за Ботев или другите герои на България и да се отпуснат много по-сериозно количество пари, с които да се наеме голям режисьор (по възможност чужденец, тъй като няма да е обременен с лични мотиви), стегнат и силен сценарий, професионален снимачен екип, професионален екип по редакция, силна музика (симфонията на БНР в колаборация с Беровската духова музика) и актьори, които ДА НЕ ПРЕИГРАВАТ. Също така да има силен контрол от държавата и пред-премиери пред малък кръг от специалисти, които да оценят филма преди да се пусне в обръщение. Има твърде много гладни за работа актьори, които всяка година завършват НАТФИЗ и мисля ще се справят отлично в една такава продукция. Идеята на такъв филм е да се вдигне патриотичния дух на българина, а не да се перат пари. За една такава продукция, трябва да се отделят поне 10-20 милиона лева. Нищо в сравнение с това което се краде ежедневно.
ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЧУБАРАШКИ

2023.01.06 | 09:10

16
ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ И ИСТИНА СА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ НЕЩА :) e. lvme. me/j8eojup.jpg
ВЕЧНА СЛАВА!

2023.01.06 | 09:04

15
НА П Е Д Е Р А СТА И ПРЕДАТЕЛ ОТ КАЛОФЕР! :) ПО ГРЕШКА ГО Е ОСЪДИЛ ВОЕННО ПОЛЕВИЯ СЪД НА РАЗСТРЕЛ :)
доган смъртника

2023.01.06 | 07:49

14
много го е бе доган този

2023.01.06 | 07:30

13
Май е педал тоя и прави квото му каже гейския

2023.01.06 | 07:02

12
Този филм един от спонсорите му е ДПС . Но не само има и други и книги като на Искрен Красимиров-и тоя е спонсориран от някои дето искат да ни затрият като народ. Той бил открил .Абе еййййй ,съвреминниците ли знаят или ти с побърканата си алчна глава.

2023.01.06 | 06:58

10
От години съсипват и подменят историята ни Има един с главата не е добра Искрен Красимиров И тоя обикаля училищата и с филм един де задължават децата имаше ощо-революционери се надуват със запек-УЖАС

2023.01.06 | 07:00

11
Тоя същия Красимиров разпространява как турците не са убили Ботев ами българите Тотално оплюване на нацията ни -алчни сме били и затова Сега с Левски се е захванал Пълен луд е и се прави на Ботев по външност Плащат му
Мда

2023.01.06 | 03:45

9
Едни и същи глупости от платените соросоидни тролове. Закривай.

2023.01.06 | 02:43

8
Бе откога нинова стана такъв капацитет по изкуствата, че взе да прави квалификации за качество и съдържание. Навремето БКП се произнасяше за моралната стойност на арт-продуктите и налагаше цензура, докато членовете й тънеха в разврат и "битово разложение".

Добави коментар

Водещи новини