Страхил Делийски: Абсурдно е политици да осъзнават нуждата от коалиция и да не подпомагат съставянето ѝ

  • 05 януари 2023 15:39

  • 258
  • 1
Страхил Делийски: Абсурдно е политици да осъзнават нуждата от коалиция и да не подпомагат съставянето ѝ
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Връчването на мандатите за съставяне на правителство се превърна в трагично преживяване на получателите им. И това е така, заради почти сигурната невъзможност да бъде съставен кабинет от парламентарно представените партии в момента. Това коментира пред Радио София политологът Страхил Делийски.

Той риторично попита: "Представяте ли си какво е в душите на тези политици, когато не само те, а и публиката предварително знае, че няма да се справят с важна, конституционна задача?"

Все пак има подсказки, че третият мандат може и да не е толкова трагично обречен, смята Делийски. Именно в него сякаш се фокусират надеждите.

Политологът подчерта, че при очерталия се сгъстен цикъл от избори не може да се очаква съществена промяна: "Те се правят просто за да се сменят или потвърдят фигурите във властта. Голямата избирателна активност може да доведе до качествена промяна само при изпълнението на две "ако": Ако избирателите истински вярват в тези, за които гласуват; Ако сме сигурни, че повечето добавени избиратели спрямо предните избори, ще гласуват „правилно“ – така, че след това наистина да бъде съставено правителство".

Хората може да не гласуват, защото нищо от предложеното не им е по вкуса, а не от безотговорност, допълни Делийски.

Той припомни, че основната функция на политическите партии е да осигурят представителство на широки социални групи: "Ако те са кръжоци, групи по интереси или "проекти", съществува опасност да възникне мнението, че партиите са излишни".

Атанасова към ПП: Връщайте мандата и не губете времето на България

"Кое е по-важното за нас - представителност или стабилност?", попита още Делийски: "Мнозинство най-лесно се осигурява от мажоритарни избори, но това ли искаме? В други страни се знаят евентуалните мнозинства още преди изборния ден. И това е честно".

А колкото до настоящата ситуация в българския парламент, анализаторът изтъкна: "Абсурдно е да осъзнаваш, че е необходимо, дори неизбежно да се състави коалиция, а да не предприемаш нищо, за да подпомогнеш този процес. У нас нямаме голямо предлагане на политика. Обикновено е едно - повече от същото, на което сме свидетели от 20 години. Негласуващите са толкова много и заради липсата на други политики".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
258 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.05 | 17:15

1
Виновникът за разпарчетосването на България е единствено Мунчо. Тоя партизанин с вдигнат юмрук трябва да бъде изправен пред народен съд и обесен пред президентството.

Добави коментар

Водещи новини