Доц. Татяна Буруджиева: Ако отиваме на избори, то защо толкова месеци нищо не се случи?

  • 03 януари 2023 19:02

  • 2082
  • 7
Доц. Татяна Буруджиева: Ако отиваме на избори, то защо толкова месеци нищо не се случи?
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Това, което се опитаха да предложат от "Продължаваме промяната", е модел за създаване на кабинет при трети мандат - когато партията е твърде малка, за да претендира да ръководи процеса и търси обединение около кабинет. Когато си първа или втора политическа сила, няма логика да се предлага кабинет по този начин. Трябваше да предложат своите политики, за които да търсят консенсус. Първият и вторият мандат са длъжни да предложат своите политики, това не може да е обединение на всички партии". Това коментира пред БНР политологът доц. Татяна Буруджиева.

Тя прогнозира, че се върви към нови избори. 

"Подобни боричкания - кой да излезе по-симпатичен в очите на избирателите, не води до възможност партиите да работят. Това са предизборни боричкания. Иначе се внушава, че битката е за сърцата на избирателите, а не за вършене на работа. Ако отиваме на избори, то трябва да получим отговор на въпроса - защо толкова месеци нищо не се случи. Всеки затъна в делата си и като че ли съставянето на кабинета остана извън политическото поле", смята доц. Буруджиева. 

Никола Минчев: Искаме да управляваме страната, но не сме готови на безпринципни компромиси

Политологът допълни, че първо трябва да се преодолеят проблемите в политическата класа, тъй като избирателите са показали позицията си - политиците трябва да работят заедно, за да решат проблемите на България. 

"Проблемът е в осъзнаването на политиците, че политиката е дейност, която не изисква те да се харесват, а да вършат работа. Хората им казват - не вярваме на никого, така че всички вие някак си трябва да се разберете, за да започнем да вярваме на един или на друг. Докато не ходим да гласуваме и партиите не получат легитимност, то ние ще ги избираме за малко и те ще се държат в управлението като за временно", обясни тя. 

Според доц. Буруджиева президентът не е проявил достатъчно активност, за да настоява за диалог между партиите:  "Време да се дава, това не е достатъчно, когато няма диалог. В политиката трябва да се прояви настойчивост. Партиите не могат да се оправдават вечно със зли сили, трябва да си видят собствените проблеми. Докато тези проблеми са с персонални имена, това не е нормално политическо поведение". 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2082 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
бай Ставри

2023.01.04 | 06:33

7
"Другарко-доцент",КОЙ е ВОДАЧА на ОПГ"герб"?! КЪДЕ е и ЗАЩО се КРИЕ ?! СТРАХ ли го е???? СРАМ ли го е???? А,от КАКВО "Другарко-госпожо"???? Е, КАК да се СЛУЧИ НЕЩО,като ТОЙ все още НЕ е при МЕН-бай Ставри?!?!?!
баба гицка

2023.01.04 | 01:07

6
Така ще е докато ПП не вземат нещата в свои ръце!! Само ПП могат.

2023.01.03 | 22:16

5
"Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев",
как не се случи

2023.01.03 | 22:06

4
гласуваха всичко подмяната, продай бг, гербави депесе и кенеди, което са получили като нареждания от господарите от вашингтон и брюксел ... междудругото прокарват и някакви извращения от истанбулската конвенция свързани с децата, много е лоша работата с този заспал оФчи народ

2023.01.03 | 21:20

3
Не искаме мнението на дъщерята на свиреп комунист - убиец!
123

2023.01.03 | 20:46

2
MAIATA TRIABVA DA VTAS ___ ZATOVA
ha ha

2023.01.03 | 19:21

1
Мда,педе...ка му работа!

Добави коментар

Водещи новини