Външно министерство с коментар на тезите, изложени в изложба в Белградския университет

  • 29 декември 2022 17:12

  • 760
  • 2
Външно министерство с коментар на тезите, изложени в изложба в Белградския университет
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

Министерството на външните работи (МВнР) определи като израз на агресивна пропаганда тезите, изложени в изложба в Белградския университет под надслов „Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./“. Това се посочва в позиция на МВнР в официалния им сайт.

Във връзка с открита изложба в юридическия факултет на университета в Белград, озаглавена „Престъпления над цивилното население в Сърбия под българска окупация /1915-1918 г./“, която получи негативен обществен отзвук в България, по указание на ръководството на МВнР директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева проведе разговор със Славица Панич, временно управляващ на посолството на Сърбия в България, се посочва на сайта на МВнР.

В рамките на разговора българската страна изрази силна загриженост от представените в изложбата тези, определяйки ги като израз на агресивна пропаганда, насочена срещу България и срещу развитието на добросъседски отношения в региона, уточняват от МВнР.

От Министерство на външните работи са припомнили, че съгласно заключенията на Съвета на ЕС по разширяването от 13 декември 2022 г., от страните - кандидатки за членство в ЕС се очаква да полагат решителни усилия за процесите на помирение и стабилност в региона, включително чрез преодоляване на наследството от миналото. "В контекста на процесите на европейска интеграция, Съветът на ЕС очаква да бъдат избягвани всякакви действия, които оказват негативно влияние върху развитието на добросъседските отношения. Конкретно от Сърбия се изисква да работи за засилване на добросъседските отношения и да допринася за стабилността и помирението в региона", добавят от МВнР.

Според МВнР на този фон организирането на събитие в навечерието на новогодишните празници, насочено срещу България, има явна пропагандна цел и подклажда краен национализъм. "Приемаме организирането му като част от дневния ред на определени среди, които работят срещу добросъседските отношения между Сърбия и България", се допълва в позицията. От външното министерство изразяват и сериозни опасения, че подобни прояви ще бъдат използвани за изблици на говор на омраза срещу българското национално малцинство в Сърбия.

Подобни действия по никакъв начин не могат да бъдат разглеждани изолирано от цялостния контекст на актуалните проблеми в по-широкия регион. Те са показателни за тенденциозно и едностранно тълкуване на отминали събития, по начин, налагащ трайни разделителни линии в обществата и противоречащ на европейските ценности, посочват от МВнР.

Във връзка с информациите в публичното пространство, че въпросното събитие е било подкрепено от Министерството на културата на Сърбия, българската страна очаква да бъде информирана дали държавни институции на Сърбия са подкрепили подобно мероприятие, насочено срещу развитието на добросъседски отношения с България.

Теодора Павлова
760 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.29 | 17:58

1
Направете изложба за зверствата на сърбите в македония.

2022.12.29 | 19:07

2
И не само. За асимилационната им политика в западните покрайнини. И там имаше възродителен процес, но нашите пyткогъзи червени паразити не смеят да си отворят устата, за да не им се карат от мАсква.

Добави коментар

Водещи новини