Политолози с прогноза какво ни очаква на политическата сцена

  • 26 декември 2022 11:19

  • 2168
  • 9
Политолози с прогноза какво ни очаква на политическата сцена
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ако годината започна със заявка на президент и премиер за връщане на честността на изборите, то тя завършва с впечатлението, че всички крадат избори. Избирателният кодекс и дебатът около него породиха нови обвинения по темата. А това допълнително остави усещане, че самата основа на демократичната система е пробита и отблъсна гражданите от гласуване. Това ще отнеме най-сериозни усилия да бъде преодоляно, защото е най-тежката последица. Това каза политологът Христо Панчугов.

 

По думите му изглежда, че нови избори няма да пренаредят сериозно местата в НС. "В рамките на 2 месеца и половина нито една формация не заяви ясно желанието си да управлява. Вместо това видяхме всички да приемат решението на президента да отлага в името на абстрактни политики. Стратегията беше да се намери виновника за това, че ще отидем на избори.

Видяхме и нежелание за водене на политически разговори за конкретни политики. Не виждам как ще се състави кабинет за няколко седмици със същите партии, които не успяха да се разберат месеци. Има липса на политическо лидерство", подчерта той.

Според специалиста по политически комуникации проф. Росен Стоянов продължава да нараства недоверието в институциите и в демократичния процес.

Политическата равносметка: За повечето депутати 2022 е загубена година

"На политиците им е необходимо време, за да отмият неща от миналото и да оправдаят компромис. Започват дипломатични разговори в името на гражданите. Не е невъзможно да имаме и странни преструктурирания и негласни коалиции в следващ парламент. Има хора, които се самоизживяват като елит и искат да съхранят себе си. Ние, гражданите имаме три основни участия в политическия процес -  когато отидем и гласуваме, когато не сме съгласни и протестираме и да организираме нови политически проекти", заяви политологът.

Стоянов смята, че на никой не му се управлява при тези кризи, а за сериозни компромиси е трудно да се говори. "Бизнесът не може да си позволи неяснота, той трябва да прогнозира. Това тук и сега за малко няма да е валидно вече. Политическото планиране може да доведе до още едни избори, две в едно - местн и парламентарни. Времето дотогава може да бъде използвано да се строи партия или партии по места", коментира той.

Последвайте канала на

Калина Христова
2168 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
✡️CEBДAЛИHA APHAУДOBA✡️

2022.12.26 | 18:47

9
卐☞Heil Hitler!☜ ☞ⒽⒾⓉⓁⒺⓇ koйтo «интeгpиpaшe» мaнгaлитe-cвoдници, изнacилвaчи и yбийци пpeз koминa, вce пo-вeчe щe ни липcвa!☜ 卐☞Sieg Heil!☜ ☞Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!: tiny.cc/zc7wuz ➤⚡⚡⚡Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи! ⚡⚡⚡☜☞: tiny.cc/cdayuz ☞☠️Всички зaптиeтa и cвoдници в морги и крематориуми! ☠️☜☞: tiny.cc/hwczuz ➤☠️☢️Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите☢️: tiny.cc/zp6zuz ➤☠️Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи☠️: tny.cl/OeszcxBG0 ➤☠️Гнycнa дoлнa cвoдницa пo Caмypaйckи☠️: tiny.cc/6b1zuz ➤☠️☢️ДПС е името на българската мафия! ☢️☠️: tiny.cc/vx42vz ☞...¸¸¸…††††††...¸¸¸…Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, да умреш в ЛАЙНА, гнyceн мaзeн CATAНA от ceлo Xepakoвo. ¸¸¸…††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤… ¸¸¸…ТPИЖДИ AНAТЕМА… ¸¸¸.††††††…¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…✞Амин✞...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ ☞⚡XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, XYЙ, XYЙ, XYЙ!⚡: tiny.cc/hv11vz
Лошото е

2022.12.26 | 18:11

8
Че вече само циганите и турците гласуват , ха познайте кой ще спечели изборите..
ИСТИНАТА

2022.12.26 | 12:57

4
България, СПЕШНО, ВЕДНАГА, НЕЗАБАВНО се НУЖДАЕ от ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона, ХАЗАРТА, "Белене", "ДЖУДЖЕТАТА", "Лукойл", Капитан Андреево,..............., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ, И ТОГАВА НОВИ ИЗБОРИ!!! Бъдете СИГУРНИ, че тогава ПАРЛАМЕНТА ще е КОРЕННО РАЗЛИЧЕН!!! Да, ИЗКАЖЕМ ИСТИНАТА, ЦЯЛАТА ИСТИНА БЪЛГАРИ!!!
долния малоумник

2022.12.26 | 15:04

7
Едните шарлатани, другите крадци, коя група според теб е добрата.

2022.12.26 | 13:19

5
Ти да не би да си от групата на ШАРЛАТАНИТЕ.
Емѝ...

2022.12.26 | 13:49

6
Срал съм им на баенето и гадаенето на тия платени кypви.
Тенев

2022.12.26 | 12:51

3
Нищо хубаво във всеки случай!
Тони

2022.12.26 | 12:26

2
Тия години за първо дете са пълен цирк Срам и позор
AZ

2022.12.26 | 11:57

1
NOVI IZBORI I VSI4KATA NEPOTREBNA MAR6A VAN

Добави коментар

Водещи новини