НС улесни достъпа до пазара на труда в България за висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС

  • 23 декември 2022 19:23

  • 1140
  • 6
НС улесни достъпа до пазара на труда в България за висококвалифицирани специалисти от страни извън ЕС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесени от Надежда Йорданова („Демократична България“) и група народни представители. Предложението бе прието със 122 гласа „за“, 34 бяха против, а 2-ма се въздържаха.

Законопроектът цели улесняване на достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани специалисти - граждани на страни извън ЕС, в условията на динамични миграционни процеси, демографски предизвикателства и променен пазар на труда. 

С промените се предлага по-привлекателна, гъвкава и ефективна система за привличане и устройване на висококвалифицирани кадри от трети държави, не само с висше образование, както и улеснена краткосрочна и дългосрочна мобилност, командироване и работа от разстояние на чуждестранни специалисти с разрешение за пребиваване и работа тип "Синя карта на Европейския съюз", създаване на регистър на признатите работодатели.

Парламентът не прие поисканото от ПГ на „Възраждане“ удължаване на срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта.

Ние от „Възраждане“ разбираме, че проблемът с недостига на работна ръка в много сфери е важен, особено във високотехнологичните, в информационните технологии, където секторът е изключително динамичен, но не смятаме, че решенията се крият точно в този законопроект, заяви Ивайло Папов („Възраждане“). 

Бавно и постепенно се дава възможност чрез този закон и последващи промени и корекции да бъде отворена портата и да нахлуе вълната от работна ръка, която ще залее България, посочи колегата му Георги Георгиев.

Окончателно: НС удължи действието на бюджет 2022

Наслушахме се на смешки, че ще има наводнение от хора, че са лобистки проекти, посочи Даниел Лорер („Продължаваме промяната“) и каза да попитат българските работодатели какво им липсва, за да расте техният бизнес. Едно нещо им липсва и това са хората, коментира Лорер, цитиран от БТА.

Аз лично не препоръчвам в навечерието на Коледа да приемем този законопроект, най-малкото защото нямаме становища от специализирани служби и не сме взели предвид негативния опит, който имаме, заяви Йордан Цонев (ДПС). Той каза, че не подозира никой от вносителите в лоши намерения. По думите му ледът тук е много тънък, особено когато става въпрос за специалисти и т.н. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1140 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.24 | 14:51

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Монтана Хана

2022.12.24 | 10:08

5
Целта е да продължим да бъдем роби. Бизнеса иска да си вземе чужденци и нас да изгони от страната. Знаем какво трябва да се направи. Гответе се.

2022.12.24 | 07:10

4
изгонихме кадърните, ся ще внасяме това, което изхвърлят от другаде.
Диди

2022.12.23 | 21:51

3
До като не вземат да плащат добри пари кой ще дойде да работи за хиляда лева.

2022.12.23 | 19:54

2
Така де, няма да гледаме да правим кадри за собствената си държава ми...
дебъ

2022.12.23 | 19:35

1
какви "специалисти" ще "привличате", ве, клошари, поне някой от тюфлеците на дебъ да беше работил някога друг, освен ядене на грантове...

Добави коментар

Водещи новини