ДБ атакува Изборния кодекс в Конституционния съд

  • 23 декември 2022 13:42

  • 1333
  • 16
ДБ атакува Изборния кодекс в Конституционния съд
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

“Демократична България” (ДБ) ще атакува промените в Изборния кодекс в Конституционния съд.

Това обяви от парламентарната трибуна депутатът Атанас Славов. За внасянето на конституционна жалба са необходими подписите на поне 48 народни представители. Славов обяви, че ДБ ще търси подкрепа от всички парламентарни групи. “Машинното гласуване е фикция, такова няма, то е отменено”, заяви доц. Славов. Гласуването с машина и с хартия е неравнопоставено дори и заради това, че отрязъкът от машинния вот е 10 пъти по-малък от хартиената бюлетина. Има и противоречие между форма и съдържание - вотът с машина формално е машинен, но съдържателно не е. Нарушени са принципите на предвидимост и прозрачност на законодателството, нарушен е и принципът на обществено обсъждане, каза още Славов.  

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху разпоредби от Изборния кодекс

На упрека на Борислав Гуцанов от БСП, че промените отговарят на европейските ценности, доц Славов отговори: “Не е част от европейските ценности да имаме стотици хиляди недействителни бюлетини, организирани престъпни групи за печелене на гласове, частни охранители да влизат в изборните секции, а стотици хиляди гласове да бъдат контролиран вот”. И призова депутатите за разумно съчетание на  хартиеното и машинното гласуване, което да не унищожава машинното. 

“Ще подкрепя ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, защото то е в интерес на цялото общество”, каза преди гласуването в изказването си от парламентарната трибуна депутатът от ДБ Надежда Йорданова. И призова партиите от “хартиената коалиция” да преразгледат поведението си и да подкрепят ветото.

Йорданова заяви, че промените в Изборния кодекс нанасят огромна тройна щета - сриват доверието в изборния процес, нарушават духа и буквата на закона и са демонстрация на политическо лицемерие. Първо, с начина на приемането на промените в кодекса с неверни аргументи, с липсващи гаранции за спазването на правилата и за постигане на честен резултат, партиите от хартиената коалиция са взривили доверието в изборния процес. 

На второ място, е бил нарушен и принципът на правовата държавата, който включва принципите на законността и на правната сигурност. Защото измененията в кодекса не са в резултат на прозрачен процес - БСП, ДПС и ГЕРБ са въвели 56 параграфа между двете четения, които на практика зачеркват машинното гласуване. А то е въведено след референдум, парламентарен дебат и парламентарно решение. С което се  нарушава принципът на правната сигурност. Нарушава се и чл. 10 от конституцията, гарантиращ равно избирателно право с тайно гласуване, защото когато малък брой хора гласуват с машина или хартия, вотът им може да бъде разкрит. 

Третият аргумент на Надежда Йорданова бе, че БСП, ДПС и ГЕРБ са проявили политическо лицемерие с промените в кодекса, защото са обещавали, че ги правят, за да дадат на хората право на избор, докато в действителност такъв няма - реално ще се гласува с два вида хартия - от бюлетини и от машини, превърнати в принтери. И че дори мотивът за предотвратяване на манипулации на изборния резултат чрез машинен вот, за които така и не са предоставени доказателства, е бил фалшив, защото бе отхвърлено предложението на ДБ за преброителни центрове. 

Филип Епитропов
1333 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Поздрав

2022.12.30 | 18:43

16
Сбогом парламент!Сбогом тлъсти пачки! Сбогом евтини кюфтенца!
Хм....

2022.12.23 | 17:49

14
Е и.... Конституционния съд ще отрече Конституционните права на гражданите???.....Тея от ДБ са изкукали. Като другите от ПП.
Ами и Тея

2022.12.23 | 17:51

15
Като онея....на бунището
БАнкянския ИЗруДТ

2022.12.23 | 17:26

13
ЖЪНЕ
баба гицка

2022.12.23 | 17:24

12
дъ и бъ са червени педали, с хартиената бюлетина си отиват, кукли на бобока, лизачи на божков
Хайде бе

2022.12.23 | 16:32

11
Аз ще гласувам като европеец с хартиена бюлетина. Останалите Мадур идиотите ще изчезнат след изборите. Те затова вият като нито педали. Отивате си бе говеда.
Шарлатания по Харвардски

2022.12.23 | 16:29

10
Страх, животински страх и ужас тресат кочината на ППедерасти, Дебилна България, Израждане и Зеления чорап. Сега ще лъснат разликите между протокола от "Мадурките" и броенето на разписките и ще се разбере как са били фалшифицирани предишните избори включитено и президентските. Ще изплуват лайната забъркани от Радев и Ристьо Мазника. За това е квиченето ама идва Коледата за свинете дето ни набутаха в това блато само за 7 месеца. Не виждам 4/5 от тези шарлатани в следващия парламент.
К. К.

2022.12.23 | 14:57

4
Не мога да разбера как така в БСП са против машинния вот - или те нещо са се объркали или аз съм се объркала. Трябва да не вярвам на ушите си. При срещи на представители на ПГ на БСП с членовете на БСП в регионалните структури, с областните и общинските ръководства на партията всички казват: че са ПРОТИВ хартиения вот, че това няма да промени /увеличи/ вота за БСП, че Шефката също мислила така, но виждате ли партийните интереси налагали, да се говори и да се гласува връщането на хартията. Това било искането на редовите членове. Ала-бала! На въпроса - дайте пример, отговор - няма убедителен пример, но това е положението. Е, ако това не е партийна дивотия, ако не е демагогия - как се нарича.

2022.12.23 | 16:18

9
Нарича се,че си много задръстен.

2022.12.23 | 14:44

1
Ами да бяхте се съгласили да се броят и разписките когато трябваше или пък да бяхте приели сканиращите машини на ДПС. Сега, когато нямате кода ще изчезнете вовеки.
sms

2022.12.23 | 15:48

8
ТООООЧНО
Емѝ...

2022.12.23 | 15:15

5
Само така, квото може - да се направи. Но КС е тиквена дружинка, педерасти, които го лъскат и лапат на гнилата тиква, така че слаба надежда.

2022.12.23 | 15:24

7
Да го духаш

2022.12.23 | 15:23

6
ДБ да го духат

Добави коментар

Водещи новини