Депутатите отхвърлиха промени в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал

  • 21 декември 2022 13:01

  • 357
  • 0
Депутатите отхвърлиха промени в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите отхвърлиха на първо четене промени в Търговския закон, с които се въвеждат дружества с променлив капитал, свързани със стартъп компаниите и приеха три други законопроекта за промени, свързани с производствата по несъстоятелност и лизинговите отношения. Законопроектът, с който се въвеждаше дружество с променлив капитал, бе внесен от Милен Матеев от "Продължаваме промяната", но бе отхвърлен след прегласуване с 96 гласа "за", 107 "против" и петима въздържали се.

Новото дружество с променлив капитал представлява непублична компания, която цели да стимулира инвеститорите чрез улеснени изисквания за учредяване и по-гъвкава правно-организационна форма, се казва в доклада на правната комисия.

Депутатите приеха на първо четене други три законопроекта за изменения в Търговския закон. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, е свързан с реформите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. С него се регламентира подобряване на ефективността на производството по несъстоятелност, усъвършенстване на производството по стабилизация, създаване на процедура по несъстоятелност и погасяване на задължения на физически лица – предприемачи. С проекта на закон се създават ясни критерии за откриване на производство по несъстоятелност и се облекчава процесът по предявяване и приемане на вземанията. Предлага се намаляване на съдебните такси, приложими за отменителните искове и повишаване на ефективността на процеса по осребряване на имуществото, отбелязва в доклада си комисията по правни въпроси.  

Със 125 гласа "за", 18 "против" и 66 "въздържали се" в пленарна зала беше гласуван на първо четене и законопроектът, внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България" и група народни представители. С него също се предлага усъвършенстване на производството по несъстоятелност и въвеждане на разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г., като част от мерките по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът на закон, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители, предлага при противозаконно отнемане на застрахована в полза на лизингодателя лизингова вещ всяка от страните да има правото да развали договора с обратна сила, като в този случай лизингополучателят да има право да получи обратно всички платени суми за лизинговата вещ, отбелязва БТА. 

НС с извънредно заседание

От ГЕРБ-СДС остро възразиха срещу предложените от "Продължаваме промяната" промени, с които се въвеждат дружествата с променлив капитал. Росица Кирова отбеляза, че подобна практика липсва в страните членки на ЕС. Това дружество е иновация, отбеляза Кирова, след което коментира, че е  силно обезпокоена от формата, която се предлага. Тя констатира, че безспорно има добро намерение и добра идея, но по думите ѝ се създават изключително много възможности за злоупотреба, както със средства от ЕС, така и по отношение на имуществото на контрагенти от съответното дружество. Колегата й Христо Гаджев  цитира становище на ДАНС, в което се посочва, че  уредбата на Дружеството с променлив капитал представлявало риск за определяне на действителните собственици. Изтъква се, че липсата на данни в Търговския регистър относно размера на капитала съществено затруднява задължените лица да извършат комплексна проверка и да установят действителните собственици, както и че представлява пречка за законосъобразното изпълнение на мерките за превенция срещу изпирането на пари, констатира депутатът, след което добави, че е важно да има дружества с променлив капитал, но това не трябва да отворя вратата за корупция и пране на пари в тези дружества. 

Спор предизвика и законопроектът, предложен от "Възраждане". Петър Петров мотивира внесените промени, като изтъкна, че целта е да се промени съществуващото положение, което урежда гарантираната търговска печалба на лизингодателите в ущърб на лизингополучателите и съответно да предотврати досегашното уредено в закона забогатяване на лизингодателите.

Той приведе примери от практиката в случаи на противозаконно отнемане на моторни превозни средства, за които има сключен лизингов договор и цитира разпоредби от въпросните договори, с които се регламентира, че в случай на пълно погиване или кражба лизингодателят има право на такъв размер на застрахователното обезщетение, платено от застрахователя, което отговаря на претърпените от него вреди, а именно - всички дължими суми към тази дата, непогасената част от сумата на финансиране, всички държавни общински данъци, такси и разноски, свързани с погиването на веща, плюс данъчния кредит, използван при придобиването ѝ. Ако има разлика между застрахователното обезщетение и този дълъг списък с разходи, то тази разлика се покрива от лизингополучателя, посочи Петров. Според него проблем представлява, че лизингополучателят, освен че губи и сумата от самоучастие, не получава никакво обезщетение при кражба на автомобила. 

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" констатира, че законопроектът на "Възраждане" е опасен пример за популизъм. Той изрази опасения, че подобна промяна би засилила престъпления от такъв тип. Колегата му Стою Стоев определи нормативната промяна, предлагана от "Възраждане", като правен нонсенс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
357 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини