Външният министър: Постигнато е увеличение на заплатите в МВнР между 60 и 9%

  • 20 декември 2022 21:16

  • 1801
  • 1
Външният министър: Постигнато е увеличение на заплатите в МВнР между 60 и 9%
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

В момента е постигнато увеличение на заплатите в Министерството на външните работи (МВнР) между 60 и 9 процента, в зависимост от заеманата длъжност, като най-голямо е увеличението за служителите, заемащи по-ниски длъжности. Това стана известно от думите на служебния външен министър Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София,, който беше изслушан на заседанието на парламентарна комисия по външна политика. 

Милков припомни, че вчера е прието постановление на правителството, с което се увеличават заплатите в МВнР и в някои други администрации. 

Министърът отбеляза, че възможностите са ограничени. Ние не работим с планиран бюджет, работим с остатъка от бюджета, който ни беше завещан, и не сме в състояние да планираме друг бюджет с по-големи параметри, които се отнасят до възнагражденията, каза той. 

Относно искането за увеличаване на възнагражденията в Централно управление на МВнР министър Милков заяви, че това е най-важният въпрос, защото те са най-ниски и изоставащи. 

Средната заплата в Централно управление така, както я заварихме, беше 1639 лв., което е с около 40% по-ниско от средната заплата за град София, изтъкна той.

Относно увеличаването на задграничните командировъчни пари, той обясни, че това е по-бавен процес, тъй като засяга процедура с промяна на наредба, която подлежи на 30 дни обществено обсъждане.

Николай Милков: Не е нормално средната заплата в МВнР да бъде 60% от тази за София

Министър Милков отбеляза още, че стачкуващите служители от МВнР са заявили, че самата стачка не е срещу служебното правителство. По-скоро използват момента, за да изложат своите очаквания и искания, така че да има чуваемост по отношение на бъдещи правителства, обясни той. 

Служители на Министерството на външните работи (МВнР) започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1801 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дипломатите, 2022,

2022.12.21 | 06:59

1
проиграха македония, шенген, натресоха ни плана за зануляване, клекнаха за участие във войната, какво искат?

Добави коментар

Водещи новини