Акад. Денков: ПП няма да предложи кабинет без достатъчно подкрепа

  • 16 декември 2022 21:22

  • 1953
  • 15
Акад. Денков: ПП няма да предложи кабинет без достатъчно подкрепа
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Опитвам се да направим правителство, което в този случай може да се обедини върху някакви общи задачи и цели. От друга страна даваме знак как може да се подходи – с общо събиране около масата, за да видим кой ще ни подкрепи. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ кандидатът за премиер с втория мандат на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Беше много интересно да се види, че с изключение на "Възраждане" и някои елементи от БСП, имаме голямо съвпадение в приоритетите. Веднага след като се видя, че първият мандат е неуспешен, имахме номинация, която мина през избор в структурите на ПП. Вече има диалог, надяваме се той да е конструктивен, заяви акад. Денков.

За да може да се управлява, трябва да има някакво взаимно доверие. Това, което липсваше в кабинета "Гарбовски", беше липсата на доверие в няколко отношения – не беше ясно кой ще взема решенията, твърдеше се, че е номинирал независими екпсерти, а се оказа, че не е точно така. Аз не вярвам във формулата на неутрален експертен кабинет. В българската история го е имало два пъти и е завършвал доста зле. Всеки кабинет трябва да има съответната политическа подкрепа от лидерите на партиите. Не е нормално да кажем от самото начало, че тези хора няма да участват, посочи кандидатът за премиер на ПП.

Целта на сглобяването на един кабинет е да мине в Народното събрание и да може да си свърши работата, но каква е работата, която може да обедини политическите партии, предстои да обсъждаме. Ако няма подкрепа и се види, че няма шанс, какъв е смисълът да го вкарваме за обсъждане? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде шанс да минем през Народното събрание. Нашето действие беше покана към всички, списък с основни национални задачи. Не е чудно, че не дойде "Възраждане", те имат съвсем друга ценностна системна. Оставих вратата отворена към ГЕРБ и ДПС, че този разговор трябва да продължи. Решението да си тръгнат е тяхно, не е наше, отбеляза акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

ПП разговаря с партиите за втория мандат, ГЕРБ и ДПС си тръгнаха от залата

В отговор на въпрос за участието си като зам.-министър във второто правителство на ГЕРБ, от което подава оставка през 2016 г. заради несъгласие с политиките в образованието, той уточни, че през 2014 г. е бил поканен в служебен кабинет от президента Плевнелиев и е влязъл там като учен.

След това договорихме програмата и останах като експерт в този кабинет. Не съм участвал в нито едно партийно събитие на ГЕРБ и не съм бил канен, защото бях външен човек. Подадох си оставката, защото не бях съгласен с това, което се случваше. Ако имам партиен ангажимент, той е към ПП, защото съм член на партията и участвам в ръководството ѝ, заяви акад. Денков

Трябва да има експерти, но трябва да има и политическо разбирателство. Ще търсим комбинацията между експертността. Искам да въведа научния подход при вземането на решения, коментира той.

Жаждата за корупцията е това, което трови атмосферата и пречи на развитието на България. Една от причините да вляза в политиката е да се опитаме да изкореним това зло. България има по-добро бъдеще и то е свързано изцяло с това държавата да бъде управлявана по-добре. Ние сме надеждата за по-добро бъдеще на България, каза още акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1953 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2022.12.18 | 09:15

15
AMERIKANSKI KOPELETA

2022.12.16 | 23:23

12
Почувствахте ли разликата между Габровски и Денков. Първият е категория, вторият-шарлатанин.

2022.12.17 | 06:03

14
Знаем я разликата. Денков е учен, доктор на науките с международна репутация, висок h-индекс и реални научни резултати, които могат лесно да се проверят. Габровски е "доктор" и "професор" без ни една статия в цитирано списание, без международна репутация, известен като изнудвач на най-безпомощните болни, тези с проблеми в главата. Кой е шарлатанина е ясно и от самолет.
PaulaFox

2022.12.17 | 00:43

13
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Фондерговнен

2022.12.16 | 23:14

11
“Ти въобще не изглеждаш продажен и послушен… изобщо даже.. малко и на олигофрен биеш… идеален си за премиер на българите” казал бай гън..
Х.

2022.12.16 | 22:30

7
Този оправи образованието,остава и държавата да оправи!
Анонимен

2022.12.16 | 22:44

10
Какъвто лъжец е шефа, такива са и подчинените.
Анонимен

2022.12.16 | 22:42

9
Жажда за лъжи е оглавена от Киро Канадеца.

2022.12.16 | 22:42

8
Г-н Денков, тази вечер скандализирахте всички свободомислещи, вярващи в демокрацията хора.Вие, българският учен или шарлатанинът от промяната казахте, че народът чакал както през 89 да си отиде Борисов.Кой сте Вие?Може би сте бъдещият сатрап, на когото ако някой му пречи трябва да е ликвидиран?
Ганьо

2022.12.16 | 22:27

6
Тоя цайс ми идва леко плъзгач. Нещо изглежда леко болнав и нисък хемоглобин. На болен не може да се верва.

2022.12.16 | 22:10

5
Академици, професори, депутати - нация от нищоправци. Тълпа от народ се натиска на софрата.

2022.12.16 | 21:33

1
и академик го направихме, но така и акъл не му дойде

2022.12.16 | 22:03

4
Време му е космонавт да стане

Добави коментар

Водещи новини