Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

  • 15 декември 2022 19:12

  • 1764
  • 9
Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Правната комисия на парламента прие повторно промените в Изборния кодекс. Народните представители обсъдиха указа на президента Румен Радев от 14 декември за връщане за ново обсъждане на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от Народното събрание на 2 декември т.г., предаде БТА.

Предстои разглеждане на ветото на държавния глава в пленарната зала. В подкрепа на приетите промени в изборното законодателство гласуваха 12 народни представители, "против" бяха 11, въздържали се нямаше.

В началото на този месец парламентът прие промени в Изборния кодекс. Беше върната възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в "тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване да се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията, бяха част от приетите промени.

Проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на президента, представи днес мотивите на държавния глава за наложеното вето, като отбеляза, че възраженията на Румен Радев са само по отделни разпоредби. Възраженията на президента са основно срещу приетите промени в начина на гласуване, разписките от машинния вот и достъпа до изходния код, във връзка със сигурността на гласуването.

Според Милен Матеев от "Продължаваме промяната" непровокираното променяне на изборните правила разрушава доверието на гражданите в изборния процес. "Демократична България" се обявиха в подкрепа на ветото на президента, като Надежда Йорданова коментира, че държавният глава е напомнил на народните представители, че в своята законодателна дейност те трябва да се водят от обществения интерес и принципите заложени в Конституцията.

Ще бъде ли преодоляно президентското вето върху промените в Изборния кодекс?

Александър Николов от "Български възход" заяви, че неговата парламентарна група подкрепя ветото на държавния глава. Имаме последен шанс да компенсираме допуснатия дефицит, да се приемат промените без мотиви и дебати, посочи той и добави, че има риск от приемане на противоконституционен Изборен кодекс. Според него, в този си вариант, Изборният кодекс поставя под риск тайната на вота.

Ние няма да подкрепим ветото, защото считаме, че този кодекс е направен, за да улесни българските граждани, да увеличи избирателната активност и да направи действително честни избори, коментира Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1764 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
!!!

2022.12.16 | 06:36

9
ОБЯВЕТЕ ИМЕНАТА на "депутатите" от тази "правна комисия"!!!

2022.12.15 | 19:26

1
До кога ще търпим комуниста Румен Радев!?!?!

2022.12.15 | 23:03

8
Незнзм, колко търпяхте болшевика тиквен.
Анонимен

2022.12.15 | 22:36

7
Спешно да се гласува импийчмънт на президента, разединителя на нацията. Той ни докара до това положение.
До 1

2022.12.15 | 21:42

6
Какъв комунист??ФИГУРАНТ,фалшификатор,грипенски комисионни, фатмаче на решетников и мъдурко десов!!!!

2022.12.15 | 21:34

5
Каква изненада! Да ви ЕПМ.......евтини продажници.....

2022.12.15 | 20:39

3
Сега НС щом може да приема закони,значи може и да поиска Импийчмънт на чорапа.

2022.12.15 | 20:41

4
Хайде сега да ви видим свински черва събрали се в НС стиска ли ви да го направите и да ни оттървете.

2022.12.15 | 20:38

2
Вмирисаният Чорап-Ветото,ха сега да те видим.Плачеш за Импийчмънт.

Добави коментар

Водещи новини