Акад. Денков с първи думи, след като беше номиниран за премиер

  • 15 декември 2022 14:30

  • 6586
  • 19
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

По-рано днес "Продължаваме промяната" обяви номинацията си за министър-председател. Това е акад. Николай Денков, който бе министър на образованието в кабинета на Кирил Петков. Кандидатурата му вече е обсъдена с "Демократична България". 

"Кандидатурата вече беше обсъдена с "Демократична България" и днес ще се гласува с националните органи на партиите, които я подкрепят", посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Приех тази номинация, която ще бъде представена на националните органи на партиите с идеята, че трябва да потърсим решения на най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората. Започваме разговори с всички политически сили. Идеята е да видим какво може да ни обедини и тези от силите, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирането на политиките, които ние поставяме като приоритетни. Утре ще изпратя писмо-покана до всички парламентарно представени партии за обща среща", коментира от своя страна номинираният за премиер акад. Денков.

Той изтъкна, че задачата е изключително трудна. "Това, което можем да обещаем, е, че ще се отнасяме напълно отговорно и ще направим, каквото зависи от нас. 

Денков пресметна, че няколко седмици ще им бъдат достатъчни, за да се ориентират дали ще има, или не правителство, А това ще зависи от начина, по който потръгнат разговорите с останалите политически сили. 

Николай Денков ще е номинацията на "Продължаваме промяната" за премиер

"Полагаме всички усилия вторият мандат да е успешен. Процесът, който организираме е всички да седната на една обща маса, ако това е възможно и те имат желание. В парламента има седем партии, четири от тях днес седнахме около една обща маса. Това не е достатъчно за подкрепа за кабинет, но е едно добро начало. Дали ще се реализира вторият мандат или ще стигнем до трети, нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят. Двата най-важни приоритета са приемането на България в Шенген и Еврозоната. Другите два не по-малко важни: пакет за облекчаване на бизнеса и социален пакет, които да помогнат на България да стане истинска европейска страна, не само на хартия. Смятаме, че тези приоритети могат да са основата, за да се постигне съгласие по политики, оттам-нататък и по персонален състав на съответния кабинет, който да реализира тези политики. Имайки предвид нивото на конфронтация и недоверие, е изключително важно част от тези политики да бъдат предварително приети като законодателство, има причина защо законодателство, свързано със съдебната реформа, което е и част от Плана за възстановяване и устойчивост, не е прието досега. То е изключително трудно, болезннено и разгражда тежки практики, които съществуват в съдебната система. Един кабинет, който има амбицията да работи за това България да влезе в Еврозоната и Шенген, ако това зкаонодателство не е прието, няма как да изпълни този ангажимент. Приемането на законодателството не е достатъчно, но е необходимо условие, за да може праителството след това да си свърши работата. Дали сме оптимисти? Има шанс мандатът да бъде реализиран. Ако ни питатае дали този шанс е голям, виждате ситуацията в парламента, ситуацията между политическите сили. Шансът е поне с една партия по-голям, отколкото беше шансът за първия мандат. Този парламент и сформирането на това правителство имат смисъл, ако могат да работят за България и да реализират тези приоритети", посочи от соя страна Асен Василев.

Радостин Василев: Ще предложим политическо правителство

На Председателския съвет, който се проведе по-рано днес, са присъствали представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Български възход".

"Не търсим подкрепа от тези партии. Но единственият шанс този парламент да излъчи кабинет е с ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Този шанс е много малък. Затова търсим подкрепа за конкретни политики и говорим за кабинет на малцинството а не за каквато и да е коалиционна конструкция", изтъкна Асен Василев.

Той добави, че ако депутатите преодолеят ветото на президента върху Изборния кодекс, това ще е лош сигнал и знак, че няма желание да се разговаря по истинските въпроси.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6586 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2022.12.16 | 06:36

19
До ПП и до Да България.Кажете на герб и дпс да вземат 60 то милиярда и да оставят държавата на мира.Защото те мислът само за парите да гепят но не и за народа.Вземете парите и се омитайте.

2022.12.15 | 22:51

18
Гъз

2022.12.15 | 17:46

17
uvbajaemi sanarodnici za tretiat mandat se ocakva da se predloji DALAI LAMA za premier.

2022.12.15 | 17:44

16
eto uvajaemi vsicki hranenici na koziak deistvat ednakvo bocko si sloji za sluga profesor kirco lenkin si sloji pak akademik za poslushnik.

2022.12.15 | 17:34

15
И ги стигнахме Холандците. Те с джендър премиер, ние е джендър премиер ще ни приемат в Шенген. А Кокорчо на червените фенери.
Папата

2022.12.15 | 17:10

14
ГЕРБ издигна професор,ПП академик . С третият мандат сигурно нобелов лауреат.
радев

2022.12.15 | 17:01

13
киро ануса и асенчо питайте възраждане дали става този май че неееееее
Загрижен гражданин

2022.12.15 | 15:25

5
Голямо мрънкало, жал ми е за него. Изобщо не може да се сравнява с професор Габровски.

2022.12.15 | 17:00

12
в кой свят е признат Денков не разбрах
Костадинов

2022.12.15 | 16:07

8
Има много българи, които са световно признати учени в определени области, което не ги прави подходящи за премиер.
Костадинов

2022.12.15 | 16:06

7
Има много българи, които са световно признати учени в определени области, което не ги прави подходящи за премиер.
Да ама

2022.12.15 | 15:51

6
Проф.Дянков е световно признат учен а Габровски благозарание на татко.

2022.12.15 | 16:58

11
изключително слаб министър, а министър председател, жална ни майка

2022.12.15 | 16:41

10
Академикът ше ни опрай.

Добави коментар

Водещи новини