ПП и ДБ обявиха приоритетите на предлаганото от тях правителство на малцинството

  • 14 декември 2022 17:46

  • 1230
  • 16
ПП и ДБ обявиха приоритетите на предлаганото от тях правителство на малцинството
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

България има нужда от отговорно и редовно правителство, което да преведе страната през предизвикателствата и да продължи да гради – за хората. Страната има нужда от правителство, което е готово да поеме политическата отговорност за своите действия, да застане с истинското си лице пред българските граждани и да работи решително за техните интереси и нужди. С втория мандат “Продължаваме Промяната”, с подкрепата на “Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели. Това съобщиха от пресслужбата на "Продължаваме промяната".

Ето и приоритетите, които посочват от политическите партии: 

Асен Василев: С ДБ ще представим кабинет на малцинството

- Да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право.

- Да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск. 

- Да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. Понятията “законност” и “справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона.

- Да влезем в Шенген през 2023 година - българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България.

"За съжаление в този парламент доверието между политическите партии е рекордно ниско. Последните 2 месеца са показателни за липсата на това доверие и за липсата на стабилно парламентарно мнозинство с ясни принципи и приоритети. В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно.Единственият начин да се преодолее тази политическа безизходица е чрез конкретни действия в самия парламент пред очите на българските граждани. От председателя на парламента, от ПГ на ГЕРБ-СДС, г-н Рашидов, зависи цялата законодателна програма и приоритетите на работа на 48-ото Народно Събрание, но роля имат и председателите на постоянните парламентарни комисии и депутатите в зала. Ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти", се посочва още в прессъобщението. 

Ето и кои са те:

Намаляване на неравенството

В бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

Подобряване на условията за бизнес

законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства. 

Приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес

Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия, без да са изцяло зависими от прокуратурата. 

Приемане на Законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;

Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и други необходими промени. 

Приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс с цел отмяна на недемократичните изменения, приети в малките часове на нощта през последните 2 месеца.

Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР).

"За да изгради капацитет за справяне с предизвикателствата и пречките пред влизането ни в Шенген и Еврозоната, освен ясна подкрепа за законите за справяне с проблемите в съдебната система и с корупцията, правителството на малцинството трябва да има възможност да реформира службите, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно. Безпрецедентно, вече 2 месеца след изборите България няма избрано редовно правителство. Необходими са прозрачни и решителни действия, а времето напредва. Затова, ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на:  а) закона за КПКОНПИ, б) отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, в) приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и г) бюджет", посочват още от ПП. 

"Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори", пише в писмото, което е подписано лично от председателя на ПГ н ПП Андрей Гюров. 

Списък на внесените в 48-ото Народно събрание законопроекти, необходими за постигане на приоритетните национални задачи в рамките на втория мандат 

Намаляване на неравенството в обществото

Законодателство, необходимо за намаляване на неравенството в България и за продължаване на социалната политика за най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право

Въвеждане на минимални прагове на възнагражденията, както следва:

Възнаграждения на лекари в размер на 125% от средната работна заплата за страната - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Закона за здравното осигуряване - 48-254-04-50, внесено от ПГ на ПП.

Възнаграждения на медицински сестри - 85% от средната работна заплата за страната - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Закона за здравното осигуряване - 48-254-04-50, внесено от ПГ на ПП. 

Възнаграждения на учители - 125 % от средната работна заплата за страната - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - 48-254-04-56, внесено от ПГ на ПП.

Минимална работна заплата в размер на 50 % от средната раб. заплата - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и  изменения на Кодекса на труда - 48-254-04-48, внесено от ПГ на ПП.

Индексация на пенсиите с темп, изпреварващ инфлацията - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса за социално осигуряване- 48-254-04-52, внесено от ПГ на ПП.; Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване - 48-254-01-56, внесен от ПГ на ПП.

Подобряване на условията за бизнес

Запазване на текущите данъчни ставки (но въвеждане на допълнителната солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в сферата на енергетика съгласно Европейското законодателство) – Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Закона за корпоративното подоходно облагане - 48-254-04-47,  внесено от ПГ на ПП.

Ограничаване на тежестта на работодателя при болничен - да поема на 70% само за първите 2 дни  - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса за социално осигуряване- 48-254-04-51, внесено от ПГ на ПП.

Приемане на законопроектите и мерките по ПВУ (в т.число уредба на производството по ЗОП, производството по несъстоятелност, личния фалит, електронното заповедно производство: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки - 48-202-01-31, внесен от МС; Законопроект за несъстоятелност на физическите лица - 48-202-01-30, внесен от МС; Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-254-01-4, внесен от ПГ на ДБ;  Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-202-01-9, внесен от ПГ на ПП.

Подкрепа на работещите родители чрез създаване на възможност за прехвърляне на правото на отпуск за бременност и раждане по чл. 164, ал. 10 от КТ при по-леки условия на възходящ родител (баби/дядовци) след навършване на 6-месечна възраст на детето - Предложение за изменение и допълнение на Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., въвеждащо допълнения и изменения на Кодекса на труда - 48-254-04-49, внесено от ПГ на ПП.

Ускоряване и облекчаване на процедурата за издаване на “синя карта” с цел привличане на висококвалифицирани служители в сектори, които носят висока добавена стойност - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - 48-254-01-7, внесен от ПГ на ДБ; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България- 48-254-01-39, внесен от ПГ на ДБ; 

Приемане на ЗИД за създаване на дружество с променлив капитал, което да осигурява възможности за гъвкаво финансиране и права на инвеститорите и други правила, подходящи за стартиращи компании - Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-254-01-10, внесен от ПГ на ПП.; Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон - 48-254-01-4, внесен от ПГ на ПП и ПГ на ДБ; 

Мерки за по-добро административно обслужване на гражданите: Предложение за изменение и допълнение на приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (№ 48-202-01-22) - 48-254-04-65, внесено от ПГ на ДБ

Намаляване на административната тежест при инвестиционни проекти  - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, 48-254-01-32, внесен от ПГ на ПП

Преодоляване на проблеми във функционирането на тол системата - Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата, 48-254-01-89, внесен от ПГ на ПП

Нормативно уреждане на възможността за съхранение на електроенергия - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката - 48-254-01-93, внесен от ПГ на ГЕРБ;

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, съдебната система, правовия ред и изборния процес

Понятията “законност” и “справедливост” трябва да имат реална стойност за българите, а не да останат само мечта от филмовите заглавия.

Реформиране на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС: Законопроект за противодействие на корупцията - 48-254-01-9 -, внесен от ПГ на ПП.; 

Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство съгласно препоръките на Венецианската комисия - Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс - 48-254-01-1, внесен от ПГ на ДБ.

Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство след уведомяване на прокурор, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия; прехвърляне на разследващите функции за корупция от националното следствие към органите на МВР - Законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс - 48-254-01-80, внесен от ПГ на ПП.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ - 48-202-01-19, внесен от МС; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията - 48-202-01-20, внесен от МС

Шенген през 2023 г. и влизане в Еврозоната през 2024 г.

Фокус върху изпълнение на мерките и приемане на законопроектите за присъединяване на България към Шенген през 2023 г. и към Еврозоната през 2024 г.: 

Промени в режима на назначаване и освобождаване на председателите на НСО, ДАТО, ДАНС, СВР, ДАТО, главния секретар на МВР:  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция “Национална сигурност” - 48-254-01-79, внесен от ПГ на ПП;  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР - 48-254-01-78,  внесен от ПГ на ПП; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана - 48-254-01-77,  внесен от ПГ на ПП.

Отлагане на процедурите за попълване на състава на регулаторни и други парламентарно избрани органи до приемане на България в Еврозоната. 

Повишаване на контрола на границите и забрана на частните лаборатории за контрол на храните - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, 48-254-01-94, внесен от ПГ на ПП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1230 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2022.12.14 | 23:44

16
И то след като самият им ментор се отрече от тях. Радев, с какъв сурат ще им връчиш мандата? Ти си първият, който се заплюва сам в лицето, без огледало.

2022.12.14 | 23:40

15
Бла бла бла. Слушали сме я тая песен.
Г

2022.12.14 | 21:01

14
Марш в кочината бе свиня не наяласе
bg

2022.12.14 | 19:24

13
НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! Продажници! Никога!
кокорко

2022.12.14 | 19:24

12
ще т инамажа устата с лайна лъжливецо
Анонимен

2022.12.14 | 19:00

11
МАЛЦИНСТВОТО СИ Е МАЛЦИНСТВО . КАТО СПЕЧЕЛЯТ ГЛАСОВЕ КОЛКОТО ГЕРБ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, ТОГАВА ЩЕ ГОВОРИМ.
Z

2022.12.14 | 18:57

10
Ma vie ste totalni budali....!!!
епа и кво

2022.12.14 | 18:53

9
същите точки като на габровски хахаха ееееее тоя прокопи

2022.12.14 | 18:42

8
Paзkapaй ce, copocoиg!
Цецо

2022.12.14 | 18:39

7
Росица Кирова на Таки левия джоб ви прави мизерии заради Ами и Капитан Андреево.

Добави коментар

Водещи новини