Адм. Емил Ефтимов: Ще разширим обхвата на военните учения

  • 14 декември 2022 16:26

  • 324
  • 1
Адм. Емил Ефтимов: Ще разширим обхвата на военните учения
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ще разширяваме обхвата на военните учения, за да може в случай на криза да имаме готовност за защита на суверенитета на България и на всяка страна член на алианса. Това заяви пред журналисти на военния полигон "Ново село" край Сливен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който днес наблюдава демонстрации в рамките на учението Strike Back.

Адмирал Ефтимов даде на всички участници в многонационалната бойна група "напълно заслужена висока оценка". По думите му трябва да бъдат признати усилията на съюзниците към сигурността на югоизточния фланг на НАТО, които са тренирали и прилагали съюзни тактики и техники. Той допълни, че началото е било много трудно, преодолени са били редица проблеми. Работи се за разширяване на потенциала на бойната група до бригадно ниво, съобщават ор Министерство на отбраната.

Бойната група с рамкова държава Италия ще демонстрира пълни оперативни способности в рамките на  учение „Strike Back“

Началникът на отбраната посочи, че в контекста на редица модернизационни проекти ученията и работата на терен с бойни машини имат голяма практическа стойност за Сухопътните войски. Той допълни, че процесът на превъоръжаване и модернизация ще бъде дълъг, изисква хора, техника и оперативни технически съвместимости.

Командирът на Съвместното оперативно командване на Италия генерал- лейтенант Франческо Паоло Филиуоло отбеляза, че с поемането на ролята на рамкова държава на бойната група в България, след парламентарно одобрение, Италия е сред основните нации в НАТО, които участват с персонал, оборудване и ресурси за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса.

„Считам, че ролята на Италия като рамкова държава свидетелства за изключителната репутация, която нашите въоръжени сили са изградили през последните 30 години с участието си в операции в чужбина в рамките на ЕС, НАТО, ООН и много други многостранни и двустранни инициативи“, заяви той. „Бойната група доказа, че е напълно оперативно способна“, посочи и командирът на многонационалната дивизия „Югоизточна Европа“ бригаден генерал Дорин Тома.

“Смятам, че е изключително важно, че военнослужещите от всички националности в бойната група работят съвместно. От мое име и от името на структурата, която представлявам, заявявам, че сме много благодарни на България и сме щастливи, че италианските представители успяха за толкова кратко време да сглобят тази бойна група“, подчерта той.

Многонационалната бойна група в България демонстрира пълни оперативни способности в рамките на тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back“ на учебен полигон „Ново село“. Участниците изпълниха задачи в отбранителна операция – унищожаване на противникови взводове от артилерийски формирования, водене на задържащи бойни действия, изтегляне и преминаване на механизирана рота през проходи в минно поле и осигуряване на проходите, спиране на настъплението на противника, провеждане на контраатака и възстановяване на отбраната.

В учението участваха механизирани роти от сухопътните войски на Италия, България и САЩ, както и взводове от сухопътните войски на Албания, Гърция и Република Северна Македония.

Действията на участниците в учението наблюдаваха също заместник- началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 2-а механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, висши офицери от Българската армия, както и военните аташета на Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ, акредитирани в нашата страна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пламен Наков

2022.12.14 | 17:26

1
Забрави бащини си завети,станал си тумбак.

Добави коментар

Водещи новини