Бивш военен министър: Оръжието, което предоставяме на Украйна няма да промени хода на бойните действия

  • 13 декември 2022 21:25

  • 1601
  • 3
Бивш военен министър: Оръжието, което предоставяме на Украйна няма да промени хода на бойните действия
©
Слушай новината Слушай новината

Недоумявам защо информацията относно това какво ще изпратим на Украйна е засекретена. Помощта, която България доставя, ще се извърши по два начина - директно предоставяне на оръжие и боеприпаси, а втория - чрез обучение на украински военнослужещи. Предлагам, че до седмица или две информацията ще бъде публикувана и ще я видим първо в западните медии. Това заяви бившият министър на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му едно е сигурно - не предоставяме изтребители, самолети МИГ-29 и СУ-25.

"Не допускам, че България ще изпрати негодно въоръжение или боеприпаси. Това, което предоставяме, няма да промени хода на бойните действия, но онова, което предполага едно такова решение, е знак - помощ към жертвата на една брутална агресия", категоричен бе той.

Румен Радев се срещна с представители на ”Локхийд Мартин”, коментира и поръчката на изтребители F-16

Найденов категорично отхвърли притесненията на БСП и "Възраждане", че предоставяйки оръжие на Украйна, се намесваме пряко във войната. 

Според бившия министър на отбраната войната в Украйна се превръща в борба за оръжия и боеприпаси, заради което всяка помощ е ценна. 

"Към този момент военното командване и политическото ръководство на НАТО изключва каквото и да е участие с войскови части във въоръжен конфликт на територията на Украйна с руските части. Спекулира се за изпращането на инструктори за подготовка на 15 000 военнослужещи на територията на Полша и Германия", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Найденов отбеляза, че "един български офицер ще бъде изпратен в щаба на мисията в Брюксел, до петима военнослужещи инструктори, които ще бъдат в Полша или Германия и до 50 военнослужещи, разположени на територията на друга страна членка на ЕС".

"Възможностите България да получи въоръжение от НАТО след даряването на оръжия за Украйна се стесняват, тъй като огромна част от техниката, която можехме да получим, вече е предоставена", констатира той. 

Бившият министър на отбраната не пропусна да коментира и възможността първия мандат да бъде реализиран успешно.

"Дълбоко се съмнявам, че кабинетът ще бъде подкрепен в пленарната зала. И съставът, и програмата са един своеобразен реверанс, за да се спечели подкрепа. Вижда се ясно, че зад предложението стои сянката на ГЕРБ, а партията продължава да е партия в изолация", обобщи гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1601 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
вашето име

2022.12.13 | 22:35

1
към момента? ами после, и войници ли ще пращат
следва

2022.12.14 | 07:48

3
да , но ще ги водят като багаж

2022.12.13 | 22:53

2
Абе що не си шибаш Майчето , ами си седнал да даваш Акъл ?

Добави коментар

Водещи новини