Цветелина Пенкова: Еврозоната е възможност за повишаване на доходите

  • 13 декември 2022 09:03

  • 686
  • 7
Цветелина Пенкова: Еврозоната е възможност за повишаване на доходите
©
Слушай новината Слушай новината

"Повишаването на доходите е една от възможностите, които еврозоната предлага. Очаква се и е засилване на инвестиционната активност с приемането на общата валута." Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа пред БНР.  Тя допълни, че България, като част от еврозоната, създава една по-сигурна и качествена институционална среда, това води и до усещане за повече стабилност във финансовата система. "Не бива да се пренебрегва фактът, че ако сме част от еврозоната, всички видове транзакционни такси намаляват значително. Това в България се равнява на малко под 1% от БВП като разход, който в момента отива за такъв тип такси", отбеляза още евродепутатът. 

Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа подчерта, че страната ни не е единственият пример на държава, която влиза в еврозоната, с доходи по-ниски от средното равнище за ЕС. "За нас реално нищо няма да се промени. Нашият курс в момента е фиксиран към еврото. Ние внасяме всички негативни шокове, които идват от еврозоната, и за жалост по-бавно нашите граждани имат възможност да се възползват от предимствата и възможностите, които еврото предлага, просто защото ние не сме на масата за вземане на решения. Еврозоната ни предлага възможност за повишаване на доходите и стандарта на живот в нашата страна – от нас зависи дали ще се възползваме", обясни Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа.

Цветелина Пенкова: Дипломатическите усилия за влизане в Шенген да продължат. Отказът е неоправдан

На конференцията "Бъдещето на Европа и еврозоната", организирана от фондация Фридрих Еберт, евродепутатът доразви тезата си, че  въпросът е дали искаме да сме част от общността, която взима решения и може да се ползва от позитивите на членството си в нея. Тя даде пример с Ковид кризата: "Европейската централна банка отпусна ликвидност от 3 млн. евро на държавите от еврозоната, при отрицателна  лихва от -0.75 %, след като цялата икономическа дейност беше спряла за около шест месеца. В този момент, държави като България (извън еврозоната) трябваше да поддържат стабилността на икономиките и финансовите си системи единствено с бюджетни средства. Това е пример за много  сериозна и бърза реакция и ясно разграничение - дали си част от еврозоната или не."

Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа развенча част от страховете и митовете, свързани с предстоящото членство на България в еврозоната: "Риск от сериозна инфлация няма. Най-високата инфлация при влизане в еврозоната е била отчетена в Италия – и тя е била под 1%.  България често бива сравняване с прибалтийските държави – те също при присъединяването си към еврозоната имат доходи по-ниски от средноевропейските. Но тук трябва да направим едно разграничение по отношение на прибалтийските държави - Латвия не е била във валутен борд, за разлика от Литва и Естония. Когато Латвия влиза в еврозоната, да - има сериозни шокове - в продължение на година икономиката минава през сериозни икономически флуктуации. България е във валутен борд – това е много сериозна, силна и ясна гаранция, че сме защитени от тези потенциални, допълнителни шокове. Вече над 20 години ние реално нямаме парична политика, тоест- тя е привнесена от еврозоната заради факта, че сме във валутен борд. С влизането си в еврозоната, ние реално ще върнем паричната политика на България." 

Като контрааргумент на страховете, че ще се развихри спекула, евродепутатът каза, че при внос на стоки на българския  пазар, като част от еврозоната, ще има по- сериозен контрол, защото  цените ще бъдат много по- ясно сравними и няма да има преизчисляване на валути, което също води до изкуствено завишаване на цените. „Изкуственото завишаване на цените в България може да бъде предотвратено. Има варианти - стоките да са в двете валути в рамките на година, има механизми за контрол на институциите. Не бива да има страх, че ако има правила, те не могат да се спазват, особено когато пред нас има възможност за сериозен икономически растеж", коментира Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа

За страховете, че външният дълг на България би се увеличил, ако станем част от еврозоната, евродепутатът каза, че трябва да изтъкваме като предимство, че нашият външен дълг е  три пъти по- нисък от средното за ЕС, но това няма нищо общо с членството в еврозоната. Отделно - България вече е част от общия европейския дълг, без да е част от еврозоната. Плановете за възстановяване и устойчивост се финансират именно от този общ европейски дълг, споделен и разпределен между всички държави членки на ЕС, независимо дали са част от еврозоната или не. Очаква се кредитният рейтинг на държавата да бъде повишен, което дава възможност за по- добро финансиране на външен дълг, ако има необходимост от това.

„Трябва да действаме с повече самочувствие и увереност. Не може България да продължава да се осланя на аргумента, че ще привличаме чужди инвестиции заради евтината работна ръка. Евтината работна ръка е синдром на ниска продуктивност. Трябва да се привличат инвестиции заради заради експертността и висококвалифицираните кадри, заради стабилността на нашата финансова система, заради иновации и добавена стойност, която предлагаме като икономиката", коментира Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа.  

Евродепутатът смята, че няма причина за притеснение относно критериите за влизане в еврозоната: "Не мисля, че има притеснение в тази посока. Най-големите въпросителни остават около условието по отношение на инфлацията и инфлационния натиск. Намираме се в ситуация на безпрецедентна криза, този инфлационен натиск не е типичен само за България, а напротив – за целия ЕС и за цялата еврозона. Индикациите, които имаме от европейските институции, е че това се взима под внимание. Не очаквам на техническа основа да има такива проблеми. Бюджетната дисциплина и дефицитът трябва също така да се съблюдават. Това до голяма степен е задача и на българската държава."  Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа заяви пред БНР, че не трябва да се обвързват Шенген и еврозоната. 

Петя Димитрова: С единия крак вече сме в Европейския банков съюз, време е да влезем и с другия в еврозоната

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
686 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
БАНКЯНСКИ РАЗЛОЖЕН ТоЛУП

2022.12.22 | 15:53

7
Мъжка Проститутка-Доносник с Халка под 10 сантиметра ФИ няма шанс да пробие в ДАНС. Кандидат Пачаврите в ДАНС преминават през Комисия по Анална Инспекция като Донаборниците: "Задни Бузи за Проверка Молим" Пачаврите-Доносници от Станишевския Гей Бардак ДАНС, филиал на КГБ се разделят на ТРИ категории: 1. Щатна Пачавра--Агент, доказана Пачавра-на заплата. 2. Нещатна Пачавра--Сътрудник, недоказана все още Пачавра-на Хонорар. 3. Улична Пачавра--МУТРА, получава колкото си заработи с Рекет, Отвличания и Убийства на Българи. Тази позиция се открива специално за Копелетата-Престъпници от БОП като Руската Мастия Грозданов завършила РабФак в Москва, арестувана за рекет с два килограма КОКАИН и Айдуците му от БОП Пазарджик. ШВЕСТЕРИТЕ от СерГей Бардака ДАНС трябва да се Изнасилват от ЖИВОТНИ, след което да се Избиват като ЖИВОТНИ, защото те са ЖИВОТНИ !! Пазарджишкото Милиционерско Говедо е доказано най-тъпото Говедо развъждано в Задунайския кенеф създаден преди 137 години от Руски дегенерати за 32 тона злато. МЪРША, ИЗРОД, ИЗМЕТ, УТАЙКА, БОКЛУК, ГАД, ДЕГЕНЕРАТ, ПОДЧОВЕК, С ЕДНА ДУМА МИЛИЦИОНЕР, С ДВЕ ДУМИ ПАЗАРДЖИШКИ МИЛИЦИОНЕР. КАЗАХ !!!

2022.12.13 | 09:54

6
Евродепутатите не ги ли разследват за корупция? Как да ви вярваме? мърши!

2022.12.13 | 09:51

5
Скоро ще ви изритаме от България! Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!
Тенев

2022.12.13 | 09:28

4
Чии обаче, не е ясно.
Име

2022.12.13 | 09:25

3
Кого лъжеш ма осрана мършо никой не ви иска никакъв шенген и евро айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци

2022.12.13 | 09:23

2
стига с тези фокуси. никой вече не ви вярва!

2022.12.13 | 09:20

1
да припомним, че 1 € = 2 лв. всички доходи, пенсии, спестявания отиват по дяволите - с 50 % надолу.

Добави коментар

Водещи новини