Руска застрахователна компания отказва договори на танкерите, блокирани на входа на Босфора

  • 12 декември 2022 17:36

  • 844
  • 1
Руска застрахователна компания отказва договори на танкерите, блокирани на входа на Босфора
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руската застрахователна компания "Ингосстрах" съобщи днес, че не планира да предлага договори за застраховка на нови клиенти, които може да загубят застрахователното си покритие, гарантирано им от международни фирми, след като на 5 декември влязоха в сила санкциите срещу търговията с руски петрол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз забранява от 5 декември вноса по море на суров петрол с произход от Русия. През февруари спира и импортът на руски петролни продукти. ЕС също така забранява на компании и физически лица от Евросъюза да осигуряват финансови, брокерски, спедиторски и застрахователни услуги при транспортиране на руски суров петрол до други страни, ако той е закупен на цена от над 60 долара за барел.

Турските морски власти обявиха миналия четвъртък, че ще продължат да блокират петролните танкери, който преминават през техните териториални води, без да разполагат с адекватни застраховки. Те определиха като рутинна процедура проверките на корабите за наличието на валидни застрахователни договори. В резултат на действията им в района на Босфора се образува струпване на петролни танкери. 

Броят на петролните танкери, чакащи да преминат Босфора, намаля на 13

Откакто влязоха в сила новите регулации, едва един петролен танкер, застрахован от "Ингосстрах", е успял да премине, след като е представено писмо от застрахователя, отбелязва Ройтерс.

"Не желаем и няма да осигурим краткосрочна застрахователна защита за кораби, блокирани на входа на Босфора поради новите турски разпоредби", обяви "Ингосстрах".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
844 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кремълския Чикатило

2022.12.12 | 19:20

1
А что случилось?

Добави коментар

Водещи новини