Николай Василев: Няма да ни приемат в еврозоната, защото сечем монети, трябва политическа воля

  • 09 декември 2022 21:08

  • 1822
  • 4
Николай Василев: Няма да ни приемат в еврозоната, защото сечем монети, трябва политическа воля
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Въпросът на първо място е политически, на второ място - цифрово икономически. Политическата страна има два аспекта - българският политически елит иска ли да влезе в еврозоната - аз не съм сигурен, ние нямаме и правителство. Ако сега изберем реформаторско прозападно правителство, което да каже, че най-важният ни приоритет е еврозоната и на това подчини цялата бюджетна, икономическа и външна политика, ние можем да влезем. Не виждам такава политическа воля, много е вероятно да не влезем 2024 г.", прогнозира бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев пред "Брюксел 1" в ефира на Bulgaria ON AIR. 

И беше категоричен, че никой няма да ни приеме в еврозоната само, защото сечем евромонети. Според него няма ясна политическа воля за въвеждане на еврото от 2024 г.

"Хърватия прояви огромна политическа воля последните месеци и години. Ние 10 г. отговаряхме на всички критерии, но нямахме политическо желание, затова сме в дълбоката периферия на Европа", заяви Василев.

Премиерът Донев пред НС: Нидерландия едностранно въведе ново изискване за Шенген

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че в момента страната ни не отговаря на два от три критерия - за нивото на инфлацията и за бюджетния дефицит.

"Популистката бюджетна политика ни отдалечава от еврозоната, не може да харчиш като за последно, все едно светът ще свършва. Сегашните популистки бюджети не са насочени към еврозоната. Но политиката на служебното правителство поне удря спирачки на автомобила, който се е засилил към пропастта", коментира бившият министър н икономиката. 

Анализът му показва, че най-близко до еврозоната сме били през 2005 г. 

"Разочарован съм, че целият ми живот премина в убеждаване колко е важно да влезем в еврозоната. Това е престиж, имидж и международен авторитет. България ще бъде първокласна европейска държава, в момента сме подритвани между Африка и Централна Азия", завърши Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1822 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.10 | 06:18

4
тоя па посерко, какво го активираха?
PaulaFox

2022.12.09 | 22:17

3
❤️Създадох собствен канал в YouTube, в който излъчвах еротични видеоклипове. Моля, абонирайте се ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.09 | 22:11

2
2024 ЕС НЯМА ДА ГО ИМА!

2022.12.09 | 21:52

1
Вън от ЕС! Вън от еврото! Долу гейщината!

Добави коментар

Водещи новини