Гръцкият президент: Членството на България в Шенген не бива да се бави повече

  • 08 декември 2022 14:48

  • 911
  • 0
Гръцкият президент: Членството на България в Шенген не бива да се бави повече
© Getty Images (архив)

Гърция смята, че България е изпълнила предварително поставените ѝ критерии за членство в Шенген. Това заяви президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу на пресконферения в президентството, след като държавният глава Румен Радев я удостои с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Президентът на Гърция е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

По думите ѝ това се потвърждава и от многократното оценяване на Европейската комисия.

Радев посрещна гръцкия президент Сакеларопулу и я удостои с орден „Стара планина“

Според Сакеларопулу членството на България в Шенгенското пространство "не бива да се бави повече".

Гърция последователно и непреходно подкрепя присъединяването на България в Шенгенското споразумение. Многобройните настоящи предизвикателства изискват укрепване на европейското семейство и демонстриране на солидарност във рамките на държави членки на ЕС и на България в случая, коментира гръцкият президент.

Сакеларопулу добави, че проблемите трябва да бъдат решавани с диалог и несъгласните страни трябва да се съгласят с президента Румен Радев, че България и Румъния охраняват европейски външни граници. 

Орденът "Стара планина", с който президентът на Гърция беше наградена, отразява отличните взаимоотношения между двете страни, смята Катерина Сакеларопулу. Тя изрази надежда, че те ще продължат да се подобряват.

Последвайте канала на

Владимир Василев
911 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини