Радев с призив към държавите, които все още не дават съгласие за присъединяването ни към Шенген

  • 08 декември 2022 14:45

  • 1056
  • 1
Радев с призив към държавите, които все още не дават съгласие за присъединяването ни към Шенген
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен Радев отправи призив към държавите, които все още не дават съгласие за присъединяването на България към Шенген, да осмислят много добре, че колкото по-бързо България се присъедини към Шенгенското проствнство, толкова по-бързо страната ни ще може да придвижи сили и средства от границите с Гърция и Румъния и да ги пренасочим към външната граница на ЕС, тази с Турция.

"Това означава, че тези страни ще бъдат по-спокойни, че България още по-солидно ще охранява тази външна за ЕС граница. България е изпълинла всички технически критерии за членство в Шенген още от 2011. България на добра воля предизвика нови две инспекции последните месеци. Резултатите са отлични. Ние не приемаме да се поставят непрекъснато допълнителни условия, които са изобщо извън критериите за членство в Шенгенското пространство ", изтъкна Радев.

Австрия ни блокира за Шенген

Държавният глава заяви, че очаква работа на всички нива на дипломацията и изрази надежда, че ще бъде проявен разум, предаде БНТ.

"Крайно нелогично е в условия на криза - сигурността, икономическа, социална, ние да държим България и Румъния извън Шенгенското пространство. Това води до загуба на икономически възможности, това води до силно въззпрепятствене не само на нашите икономики. Нека не забравяме кой е най-големият инвеститор в България - Нидерландия, кой е втория по-голамина инвеститор в България - Австрия. И аз апелирам към държавните ръководства на тези страни да не вървят срещу своя собствен бизнес, който се възползва от добрите условия, които предоставя България. Аз съм убеден, че догодина, работейки усилено, и Румъния, и България ще се присъединят към Шенгенското пространство", допълни той.

Румен Радев посрещна в София президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. След разговор в президентството той и ѝ благодари за системната подкрепа, която ни оказва южната съседка - за членството в Шенген, в Еврозоната, в ОИСР и подчерта добрите перспективи за сътрудничество в областта на енергетиката.

Радев посрещна гръцкия президент Сакеларопулу и я удостои с орден „Стара планина“

"Перспективите за развитие на сътрудничеството между Гърция и България в сферата на енергетиката са блестящи. И това се дължи на няколко фаткора. Не само на географското положение на нашите две страни, не само на опита и характера на нашите енергийни системи, но и на силната политическа воля на държавните ръководства на двете държави да продължават и задълбочават това сътрудничество", изтъкна той.

Очаква се в срок до една година да завърши изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, където България участва с 20% и е удвоила резервирания си капацитет на нашата страна. Страната ни проявява интерес и към сторежа на втория терминал "Тракия" на същата локация, посочи Радев. Освен това в момента се изгражда се и далекопровода между Неа Сантия и Марица Изток, който трябва да допринесе за още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи.

"В момента е в ход процедурата по удвояване на капацитета на подземното хранилище на газ в Чирен, което дава възможност не само на България, но и на Гърция да балансира совята газопреносна система, тъй като без подземно хранилище за газ с голям капацитет самия внос на втечнен газ няма как да бъде балансиран. Тук България и Гърция са взиомносвързани", каза още Радев.

Той посочи и че България обмисля възобновяване на проектите за бъдещи ядрени мощности, защото има най-важния ресурс - хора с капацитет, с квалификация, с дългогодишен опит в безопасна екслоатация на нашата ядрена центарла и това е порект, който "заедно можем да развиваме в бъдеще".

"Ние сме свързани взаимно и в газа, и в производството на електиречска енергия и в бъдеще в системите за съхраняването на тази енергия. По този начин България и Гърция се превръщат в един хъб за поризводство, за пренос, за съхраняване на енергия, който ще може да балансира енергийните системи на нашите съседи и партньори", каза още Радев.

Българският държавен глава удостои Катерина Сакеларопулу с орден "Стара планина" с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1056 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.12.08 | 14:56

1
пyтко рошава, смърдиш на непрани зелени чорапи.

Добави коментар

Водещи новини