ДБ зове държавата да поеме оперативен контрол над "Лукойл"

  • 07 декември 2022 10:57

  • 722
  • 9
© Bulphoto/архив

С декларация парламентарната група (ПГ) на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" призова за подкрепа на законопроект, който да позволи държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Декларацията представи Ивайло Мирчев, непосредствено след като от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", също с декларация, настояха за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента за енергийната сигурност на страната. Преди това от ПГ на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с предложиха и впоследствие оттеглиха от дневния ред за тази седмица Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт. Зам.-председателят на ПГ Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на обясни, че е по-добре този законопроект да бъде обсъждан, заедно със законодателното предложение на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". 

Ивайло Мирчев заяви, че България трябва да се държи като достойна страна, особено в условия на война и отбеляза като "недопустимо" една частна компания да упражнява натиск над българското правителство и да заплашва, че ще затвори мощностите си и няма да има горива в страната. "А най-недопустимо е българското правителство да се поддава на този натиск и да излиза на съвместна пресконференция с тази компания", коментира депутатът.  

Той съобщи, че именно затова от ДБ предлагат и са внесли законодателно предложение, което позволява да се поеме оперативен контрол над рафинерията в Бургас. Това означава въвеждане на особен търговски управител в "Лукойл Нефтохим", с което ще могат да бъдат защитени интересите на страната. Правителството тогава ще има възможност, когато под една или друга форма има злоупотреба с монополно положение или пък са застрашени интересите, или определени икономически отрасли на страната, правителството ще може да назначи този особен търговски управител, който да поеме управлението на рафинерията, обясни Мирчев. По думите му това ще доведе до три важни ползи за страната, сред които визира спад в цените на горивата, внасяне на данъци от "Лукойл" и връщане на нефтения терминал в Росенец. Мирчев подчерта, че загубите от разликата в цената на продаваните горива у нас и закупувания по-евтин сорт петрол от рафинерията в "Лукойл" по-най консервативни оценки възлизат в размер на 250 млн.лв. 

Това не е екстравагантна практика, отбеляза Мирчев. В декларацията си той изтъкна, че става въпрос за енергийната сигурност на България и даде примери с Италия и Германия, където са били предприети същите стъпки. 

Експерт: Ако държавата забрани износа на горива от рафинерията и "Лукойл", ще се стигне до шоков спад на цените на горивата
ДБ призовава всички политически сили да ни подкрепите, тъй като това ще бъде важен лакмус и по отношение на Шенген. С това законодателно предложение ние защитаваме националния интерес, защитаваме националното си достойнство и е време да отвоюваме тази българска територия, която се е превърнала в "путински анклав", заяви Мирчев. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
722 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:36

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
бай Гошо

2022.12.07 | 13:51

8
Лукойл е огромна монополистична наддържавна компания - не може някой си дупетат да им казва какво да правят. Освен това, ДБ като дясна партия би трябвало да е на страната на Лукойл и да ги защитава!

2022.12.07 | 13:35

7
Вие като бяхте на власт защо не поетеса контрола над нефтохим?въобще какво свършихте?НИЩО.гледахте само да крадете.
Емѝ...

2022.12.07 | 13:05

6
Много е смешно как трольовете, които винаги квичат против "капитализма", обръщат палачинката щом стане въпрос за национализация на фирма, която мами от десетилетия българия, но е рашистанска.
Анонимен

2022.12.07 | 13:04

5
Да трябва да се национализира.

2022.12.07 | 12:06

4
ето ви началото на тоталитарното управление!
Хахаха

2022.12.07 | 11:58

3
Двупръсточелия иска Нефтохима. Ми да го купи. Руснаците моментално ще ни го продадат, вероятно на доста прилична цена. Ама управлението на такова гигантско предприятие, не е като да си суче сопола, селендур.

2022.12.07 | 11:42

2
мамка ви сектанти и равинерията прецакайте сега да внасяме гориво
НА

2022.12.07 | 11:35

1
СКРАБ!

Добави коментар

Водещи новини