Депутатите обсъждат промени в антикорупционното законодателство

  • 07 декември 2022 09:35

  • 352
  • 2
Депутатите обсъждат промени в антикорупционното законодателство
© Bulphoto/архив

В началото на редовното заседание на Народното събрание стана ясно, че парламентът днес няма да обсъди проекта на специален законопроект, който предвижда контрол върху вноса и износа на руски петрол, за да не се злоупотребява с изключението, направено от Брюксел специално за България, когато беше наложено ембаргото за руски стоки. Предложението за закона е на ДПС. 

После председателят на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко информира за две съобщения депутатите. Едното е на служебния министър на отбраната, а другото е във връзка с отчет на Министерство на енергетиката.

След тях народните представители преминаха към първа точка от дневния ред.

Тя е свързана с два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. 

Първият е Законопроект за противодействие на корупцията с вносители съпредседателят на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и група народни представители. Вторият е Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, и е внесен от Министерския съвет.

В мотивите към законопроекта, предлаган от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, се предлага разделяне на дейността по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси от дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество. Със законопроекта се създава самостоятелна Комисия за противодействие на корупцията като колективен орган, състоящ се от председател и четирима членове, избирани от Народното събрание, а действащата КПКОНПИ се трансформира в Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Според мотивите на предложения от Министерския съвет законопроект основна цел на промените е създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат превенцията и противодействието на корупционните престъпления. В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал.  Със  законопроекта се предлага тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

Предвижда се народните представители да разгледат на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за кадастъра и имотния регистър, както и законопроекти за изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. На първо четене се очаква да бъдат разгледани изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация, в Закона за обществените поръчки и в Закона за водите. Депутатите ще продължат с първо гласуване на Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
352 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:38

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
афера.бг

2022.12.07 | 09:41

1
Спас Русев е купил Булсатком с разрешение на КЗК, но по темата цари тотално мълчание, разкри АФЕРА Спас Русев работи с братя Велчеви, а те представляват руската ВТБ в България

Добави коментар

Водещи новини