Републиканци за България: Разтревожени сме от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда

  • 06 декември 2022 21:58

  • 1870
  • 8
Републиканци за България: Разтревожени сме от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Политическа партия „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ е разтревожена от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда и да се показва пред Европа като разграден двор. Повод за нашето безпокойство е посещението у нас на Волоколамския митрополит Антоний, началник на Отдела за външно-църковни връзки към Московската патриаршия, което ще рече – външен министър на Руската църква или дясната ръка на Руския патриарх Кирил, се посочва в позицията на политическата формация.

Както е известно Кирил Московски подкрепя руската агресия в Украйна от самото ѝ начало, при все че там живее част от неговото паство, а руско оръжие унищожава и православни храмове. Нещо повече – в многобройните си изказвания той подкрепя действията на руската армия и проповядва срещу „тъмните сили“, които искат да унищожат „Святата Рус“. А, известно е, че самата Руска федерация, след започване на агресията, причисли България към „неприятелските държави“. Според публикации в европейските медии Волоколамския митрополит Антоний не е допуснат на територията на Великобритания, а преди месец е изгонен от Германия – факти, които предизвикват още по-голямо недоумение, че България безпрепятствено му предоставя домакинство.

Протестиращи блокираха руски владика и Митрофанова в Руската църква в София

От официалния сайт на Българската патриаршия разбираме, че неговото посещение у нас е по покана на архимандрит Васиан (Змеев) и с благословията на Българския патриарх Неофит (https://bg-patriarshia.bg/news/arhiereyska-sv-liturgia-po-povod-hramovia-praznik-na-hrama-p). Литургията, отслужена в Руската църква в София, участваха член на Светия синод (Ловчански митрополит Гавриил) и Главният секретар на Светия синод – Мелнишки епископ Герасим. Това означава, че Светият синод на Българската православна църква е бил известен предварително за тази визита и е дал съгласието си за нея. Отбелязваме този факт, защото вече се появиха манипулативни информации, че Светият синод бил „изненадан“ от посещението на Антоний Волоколамски.

Оказва се, че това съвсем не е вярно. Съгласно досегашната обичайна практика посещения на духовници от такъв висок ранг обикновено се съгласуват между БПЦ и съответните държавни институции като Министерство на външните работи и Дирекция по вероизповеданията към МС. Руската агресия в Украйна и причисляването на България към „неприятелските държави“ от страна на Русия прави такова съгласуване още по-наложително.

ПП „Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.“ ще направи официално запитване дали е било направено такова съгласуване за идването на Антоний Волоколамски и каква е била позицията на въпросните институции. Въпреки, че съгласно чл. 4.1 от Закона за вероизповеданията „Вероизповеданията са свободни“, а „Религиозните институции са отделени от държавата“, де факто гостуването на висш архиерей на поместна църква, която подкрепя агресията на своята държава срещу друга държава, се превръща в дълбоко политически проблем.

Недоумяваме, защо все още няма никаква реакция от страна на българската държава? Като партия, която отстоява ценностите, валидни за трите монотеистични религии, ние не сме нито срещу православната вяра, нито срещу Православната църква, но категорично сме несъгласни те да бъдат използвани за вътрешно-партийни и геополитически цели и интереси. Ето защо призоваваме Светият синод на БПЦ-БП занапред да се въздържа от подкрепа и съучастие в подобни събития, които дават повод да се говори за България като за проводник на руските хибридни интереси в Европейския съюз. Не можем да не отбележим и факта, че от всички поместни църкви, БПЦ поддържа особено тесни връзки най-вече с Московската патриаршия, което буди сериозно притеснение не само за нейния междуправославен и международен авторитет, но и за националната сигурност на Р България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1870 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:46

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.07 | 09:41

7
агентите на ЦРУ нямат право да дават акъл на българите!

2022.12.07 | 06:50

6
Цвъки олиза дупето на американския сенатор,който му е господар и заедно с 6-те си гласоподавателя от Карлуково тръгнал да се изявява по платените от господарите му медии!

2022.12.06 | 23:24

2
Цецо нещо да кажеш за кечърите за подслушване и кой поръча Петър Христов ? Нещо да споменеш за ЧЕЗ ??? Искам всички политици да видя закопани на два метра под земята -всички без изключения !

2022.12.07 | 01:49

5
Шиба майка ти в дует с руската

2022.12.07 | 00:10

3
Млък. руска мърша. Въпроса е друг. КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА???
Bush

2022.12.07 | 00:15

4
Сега ще ви нашаря задниците миризливи български

2022.12.06 | 22:38

1
По - големи пропангатори от вас има ли? Лицемери.

Добави коментар

Водещи новини