Росен Христов: В момента действа писмото за едностранно прекратяване на меморандума с Gemcorp

  • 06 декември 2022 19:38

  • 1773
  • 10
Росен Христов: В момента действа писмото за едностранно прекратяване на меморандума с Gemcorp
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В момента действа писмото за едностранно прекратяване на меморандума с "Джемкорп" (Gemcorp Holdings) и "Ай Пи 3" (IP3 Corporation). Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския по време на изслушване във временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorpи  IP3 от правителството на Кирил Петков. По думите на Христов едностранно прекратяване ще влезе в сила след около 2-3 седмици.

Министърът уточни, че първо е изпратено писмо с искане за прекратяването на меморандума по взаимно съгласие, но документът не е подписан от ответните страни. След като това не се е случило, Христов е изпратил писмо за едностранно прекратяване, което ще влезе в сила 30 дни след изпращането му. Междувременно са получени писма от двете компании, че са съгласни с прекратяването и нямат претенции, но от тях не е подписано споразумение за прекратяване по взаимно съгласие. "Т.е. в момента действа моето писмо за едностранно прекратяване, което де факто ще прекрати меморандума след около 2-3 седмици“, заяви Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския. Според него компаниите изчакват срока за едностранно прекратяване на меморандума.

За момента няма установени щети за България, но това е, защото все още не приключила пълната проверка на Министерството на енергетика, коментира още служебният енергиен министър. Христов добави, че тече проверка и за щети, причинени от изтичане на информация. Подаден и е доклад до ДАНС, съдържащ всички индикации и опити за получаване на информация, за да може компетентните органи да преценят дали това е свързани с меморандума и до каква степен каква информация е била предоставена и има ли щети или не за страната.

Меморандумът с Gemcorp не е постъпвал в деловодството на Министерство на енергетиката

Министър Христов добави, че този меморандум е толкова е всеобхватен, че включва "всичко, което дори е близо до енергетиката". Той посочи, че най-обемният проект по Плана за възстановяване и развитие е за закупуването на батерии и изграждането на огромен парк за съхранение на енергия, както и изграждане на електроцентрала на геотермална енергия. "Тези проекти очевидно попадат под меморандума, но нямаме конкретни данни някои от тези фирми да е свързана с някои от тези проекти", завърши служебният министър на енергетиката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1773 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:47

10
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
????

2022.12.06 | 23:41

9
"Другарю-министър", какво стана с ПЪТНАТА КАРТА, НАМЕРИХТЕ ли я?!?!?!
Anka Britanka

2022.12.06 | 22:59

8
това ли е линка към Gemcorp Holdings Limited gemcorp.net/team
Anka Britanka

2022.12.06 | 22:55

7
За тези ли компании става дума, регистрирани в ЮК, GEMCORP CAPITAL LLP, GEMCORP CAPITAL MANAGEMENT LIMITED, или GEMCORP CAPITAL (SERVICES) LIMITED, .интересно ПП коя фирма са използвали, защото Gemcorp Holdings Limited в ЮК няма в регистъра на компаниите, освен ако не е публична компания търгуваща на публичната борса.

2022.12.06 | 22:42

6
този меморандом някакъв договор ли е? или писмо за намерения? този грозен каун трябва да бъде съден безпощадно години напред
Гост

2022.12.06 | 20:11

3
Значи че простите от промяната киро простия икокорчо педигрипала лъжат

2022.12.06 | 22:41

5
или простите като теб просто нямат идея
потрес!

2022.12.06 | 20:54

4
Тази карикатура на снимката е чиста проба тракторист - "Първенец в социалистическото съревнование" на ТеКеЗеСе-то в селото му! Потрес, срам и позор за България! И продължава да лъже! Гьосурат, та дрънка! Няма как, трябва да се подмаже на началника им в сараите!
Лъжеш!

2022.12.06 | 20:10

2
Ръжеш, простако! Лъжеш като дърт циганин, за да оправдаеш и вчерашната излагация на Зеления чорап пред лидерите на ЕС!
Пхахаха

2022.12.06 | 19:53

1
това недоразумение още е министър, не държава, а клозет.

Добави коментар

Водещи новини