ДБ: Посещението на Волоколамският митрополит Антоний е нарушаване на националната сигурност на страната

  • 05 декември 2022 22:49

  • 2738
  • 25
ДБ: Посещението на Волоколамският митрополит Антоний е нарушаване на националната сигурност на страната
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Днес в България е пристигнал Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на руската църква. Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него. Единствено видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с Антоний, съобщават от пресцентъра на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос” по отношение на църквата в Република Северна Македония, посочват в позицията си от политическата формация.

Църковният празник на Св. великомъченик Димитър Солунски беше почетен в София

Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава Томос за автокефалия на която и да е друга православна църква. Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна църква може да доведе до сериозни дипломатически усложнения не само с останалите православни църкви, но и с гръцката държава.

Интересите на България като член на ЕС и НАТО са да поддържаме най-тесни съюзнически и най-близки отношения с нашите  съседи и партньори. Междуцърковните отношения са интегрална част от междудържавните отношения и са от особен интерес за Българската държава.  

Българската православна църква, макар да не е част от светското управление на държавата, тя е неизменна част от нашето лице пред света и ако някой представител на висшия клир заема политически позиции в подкрепа на руската агресия и вероломна война от страна на Русия срещу Украйна, война в която загинаха десетки хиляди невинни украински граждани, а милиони са подложени на нечовешки условия на живот, то такова поведение не може да остане без последствия. В основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменна част от устоите на държавата ни не бива да се поддава на целенасочени провокации като подобни неизяснени посещения, които са в разрез с църковната дипломация.

Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от счита това посещение за нарушаване на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички необходими мерки във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний, заместник на руския патриарх Кирил, като едновременно с това призоваваме да бъде наложена ограничителна мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелските държави.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2738 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
Тони

2022.12.09 | 15:35

25
ДБ съвсем изплискаха легена

2022.12.07 | 01:03

24
Слава на Русия! Слава на митрополит Антоний!
Няма как да си Българин, и да не обичаш Русия!

2022.12.07 | 01:03

23
Слава на Русия!
Петър

2022.12.06 | 14:09

22
Гръмките заглавия и да се пришият към нещо чуждо им е най-любимото на ДБ, така я разбират те политиката.
Фончо

2022.12.06 | 13:18

21
Пак опитват да създадат напрежение, мн са смотани тия от ДБ.
Еми́...

2022.12.06 | 07:14

20
защо въобще се допускат индивиди от неонацистката престъпна популация на бившата рсфср в България, още повече бандити от ОПГ на гундяев

2022.12.06 | 01:25

13
Прави са този път,защото руския митрополит не идва за руско българската дружба ,а да я употреби в полза на сръбските удбашки интереси относто МПС - Охридска архиепскопия,така че чрез наименованоето да се отнеме българското правоприемство.Вселенския патриарх не разреши да се използва " македонска" към наименованието,докато сърбите умишлено го добавиха с цел задълбочаване противоречията.Не знам докога рашките ще се кланят на сръбския шовинизъм особено в този случай след като историческата истина за архиескопията е българско наследство,а още в по далечно време и българската помощ за създаване на РПЦ .Неприемливо е дори и с политически цели за поддържане на напрежение между БГ и РСМ.

2022.12.06 | 06:45

19
Пропуснах гръцките...С нищо не са по-различни!

2022.12.06 | 06:44

18
Така си мислиш,защото за теб,за тези от ДБ,както и за тези руски,сръбски,български и македонски псевдосвещеници,думата Бог не означава нищо и е просто средтво за постигане на нечисти националистически цели,носещи страдание на човеците и нямащи нищо общо с Бог,а само с дявола!

2022.12.06 | 06:36

17
Аз пък си мисля,че за България би било най-добре по никакъв начин да не се намесва във взаимоотношенията на психичноболните агенти на КГБ,държавна сигурност и сръбските служби,които се наричат свещеници,и да ги остави да си развиват психопатията,като само им забрани да използват думите България и българско за глупостите,с които се занимават,а на края дано Господ им прости греховете,пък всеки наистина обърнал се към Бога,си знае да стои максимално надалеч от такива създания!
До 14

2022.12.06 | 03:47

16
Глупави зомбита,подчинено мислене!

2022.12.06 | 01:25

14
Слава на Русия! Слава на митрополит Антоний!

2022.12.06 | 01:28

15
Слава на Антоний!

Добави коментар

Водещи новини