Ген. Румен Миланов: Предложението за НСО и ДАНС няма да е в полза на националната ни сигурност

  • 05 декември 2022 21:02

  • 906
  • 3
Ген. Румен Миланов: Предложението за НСО и ДАНС няма да е в полза на националната ни сигурност
©
Слушай новината Слушай новината

"Имаме някаква концепция за национална сигурност, някой разработвал ли я е, разглеждал ли я е или има такава система? Имаме служби, които осигуряват функции, някой изследвал ли ги е? Целият наш модел, който се развива в последните 20 години, е на базата на субективната позиция по отношение на ръководител X, Y и Z", каза бившият шеф на НСО ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от преместването на НСО в Министерството на отбраната нищо няма да се постигне.

"Усещам в този проект, който е в 4 посоки, някакъв реваншизъм по отношение на президента. Вярно, че няма ненаказано добро, това е поредното доказателство. Балансът, какъвто и да е, в момента съществува. Ние не може да вървим срещу Конституцията. НСО е една от службите в България, която колкото и да се опитват - не могат да изсмучат информация, за разлика от другите системи, които се разтърсват от от скандали", коментира експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бивш шеф на разузнаването коментира идеята службите да преминат към изпълнителната власт

Той смята, че желанието е да се вземе последния бастион на президента.

"Колкото нови правителства ще идват, колкото нови идеи ще идват - проблемът ще бъде на специалните служби. Защото, ако ние завъртим 4 правителства в една година, това значи, че ще завъртим и 4 души началници на тези служби. И накрая става дума за една информация. Те и сега я получават", допълни Ралчев.

Бивш шеф на разузнаването коментира идеята службите да преминат към изпълнителната власт

А ген. Миланов е категоричен, че докато се движим по този път, нашата сигурност няма да бъде ефективна: "Ще продължаваме да бъдем едни от най-бедните в ЕС. Този подход винаги е водел до тази позиция."

Ген. Ралчев подчерта, че трябва да се направи анализ дали външното ни разузнаване в момента е по-добро от това, което е било преди 5 години.

"Липсва му финансиране, от него ще дойдат и кадрите, ще дойдат и информационните източници. Защото е смешно, когато се погледне в сайта на разузнаването какъв е годишният бюджет. Как ще се борим с корупцията, когато всичко е в ръцете на Министерския съвет и на министрите?", попита той.

Миланов добави, че корупцията е най-голяма там, където парите са най-много.

"Нищо ново под слънцето. Този баланс, който в момента съществува, трябва да бъде запазен. Това предложение няма да е в полза на националната ни сигурност. Трудно мога да разбера реалните мотиви. Няма нито един функционален аргумент", категоричен е той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
906 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 22:11

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.05 | 22:01

2
катаджията пак изпълзя като мазен глист.

2022.12.05 | 22:01

1
катаджията пак изпълзя като мазен глист.

Добави коментар

Водещи новини