Георги Кадиев: "Лукойл" изнудва държавата, защото гони интереса си

  • 05 декември 2022 09:52

  • 751
  • 5
Георги Кадиев: "Лукойл" изнудва държавата, защото гони интереса си
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Възможно е преминаването на "Лукойл" под държавен оперативен контрол, но към момента не е нужно. Това заяви в студиото на “Денят започва” Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в - председател на ПП "Нормална държава".

"Това ще стане нужно в момента, в който “"Лукойл" откаже да преработва не само руски петрол. Те могат да преработват и друг петрол при определени настройки, а могат и да преработват по-малко руски петрол - около 1/3 от капацитета на рафинерията, така че да обслужват само българския пазар. Но "Лукойл" казва, че няма да направи това - или ще работи с пълен капацитет и ще изнася, или изобщо няма да работи. Ако се стигне до това - рафинерията да не работи, българското правителство може, както в Италия, да поеме оперативния контрол", обясни той.

Според него с тази стратегия "Лукойл" изнудва държавата, което е разбираемо, защото е частна фирма, която гони интереса си.

“Нашият интерес е те да произвеждат максимално. Първо ще има дизел за българския пазар, който на практика е само от "Лукойл". Второ, ще можем да изнасяме за Украйна, което правим и в момента. “Лукойл” около 700 хил. тона на месец, от които 250 хил. са за българския пазар и приблизително 90 хил. отиват за украинския пазар. Достатъчно много фирми продават в момента в Украйна и правят с надценки там, което им позволява да държат малко по-ниски цени в България”, обясни още Кадиев.

Илиян Василев: "Лукойл" шантажира със заплахата, че ще напусне

На въпрос защо Нидерландия отново ни е препънала по пътя към Шенген, Кадиев отбеляза, че нидерландското правителство поставя пред нас практически неизпълними изисквания.

"Когато те решат, че в България няма корупция, тогава ще ни пуснат - тоест няма нещо, което да направим. Това не означава, че нямаме вътрешни проблеми, но не мисля, че сме по-зле от Румъния в това отношение. Според мен това е грешка на холандското правителство, но очевидно това е техен вътрешнополитически дебат", допълни той.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
751 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:17

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Торбатахсфдйцолж

2022.12.05 | 12:02

4
Стига ни занимавахте с глупости. Махайте табелките от Слава, пускайте я в морето и да пали към Москва. А на Путлер по една снимка на С300 и да си прави сметката. Искаме си евтино гориво за 30 годишните таралясници. Да види там. Някой танкер за Магарешки. И да има малко мазут вътре не е страшно. Свикнали сме. Те в Лукойл наблягат на водичката, ама нищо.

2022.12.05 | 11:56

3
Ей, много фурнаджийски лопати.

2022.12.05 | 10:11

1
Изнудва я,защото тука е пълно с путки и педеруски гъзолизачи и номера на тъпите ватници минава...Навсякъде другаде където се пробваха последва незабавна национализация на материалната им база и ги изгониха като мръсни кучета!
Анонимен

2022.12.05 | 10:47

2
Точно така трябва да действа и България. Останалите варианти са корупция или слабост.

Добави коментар

Водещи новини