Политолог: Не е обсъждан вариант за правителство, в което ГЕРБ е опозиция

  • 05 декември 2022 08:33

  • 954
  • 2
Политолог: Не е обсъждан вариант за правителство, в което ГЕРБ е опозиция
© БНТ

Важно е кой ще бъде премиер на България. Обикновено председателят на парламнетарната група на ГЕРБ взима папаката с мандата. Това коментира политологът доц. Татяна Буруджиева относно връчването на първия мандат за съставяне на кабинер в ефира на БНТ. 

По думите и ако Борисов бъде кандидат за министър-председател означава, че ГЕРБ прави категорична заявка към собствените си избитатели, осъзнавайки, че няма да направят правителство. 

Според нея партиите навреме гледат към предстоящите местни избори догодина. 

За тях трябва да се готвиш много отдалеч. Целият пресилен, скандален тон около Изборния кодекс не показва, че ще има нови избори. Показва, че наближат избори, но това са местните. Там е по-големият залог от тази смяна на Изборния кодекс. Шансовета за съставяне на правителство не са се променли от този дебат, отбеляза Буруджиева. 

Относно смесенето гласуване по време на избри, политологът заяви: Смесването на двете възможности за гласуване затруднява манипулациите, когато са само машини, или само хартия. Ще имаме удоволствието да гледаме едно мъчение на политиците. Крайно време е да има последователност в организацията на изброния ден. Партиите да престанат да предлагат някакви хора, само за да вземат някакви пари. 

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Няма обвързващ механизъм между това кой взима мандата и кой ще бъде министър-председател. Това коментира социологът Димитър Ганев. 

Важно е какво послание ще се даде. Ако Бойко Борисов бъде кандидат за премиер това ще бъде послание към твърдия електорат на партията при едни предстоящи избори. Ако бъде външно лице - ще бъде мост и послание към останалите партии, добави Ганев. 

Според него ако има шанс за съставяне на правителство минава през третия мадат. 

Социологът коментира, че са обсъждани два варианта за съставяне на кабинет. Евроатлантическата коалиция - ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Следващия вариант - кабинет “Рашидов” или “хартиена коалиция - ГЕРБ, ДПС, БСП с участието на “Български възход”. И в двата хипотетични варианта ГЕРБ присъства. Не се е обсъждал вариант за правителство, в което ГЕРБ е опозиция, посочи Ганев. 

След нови избори ситуацията ще бъде различна. Дори да има сходна парламентарна конфигурация, ситауцията ще е различна, защото ще бъде трудно да се удържи обществения натиск. Трябва да има редовно правителство, дори то да бъде с определени компормиси. Този обществен дял ще бъде по-висок след нови избори. Тези червени линии, които си поставят партиите - ще започнат да не избледняват, допълни Димитър Ганев. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
954 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:21

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.12.05 | 08:58

1
А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБСЪЖДАН

Добави коментар

Водещи новини