Божидар Божанов (ДБ): Машините на практика бяха премахнати с промените в Изборния кодекс

  • 03 декември 2022 11:23

  • 494
  • 7
Божидар Божанов (ДБ): Машините на практика бяха премахнати с промените в Изборния кодекс
© Кадър: БНТ

С промените в Изборния кодекс, които Народното събрание прие окончателно вчера, машините на практика бяха премахнати. Това коментира Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има, бивш министър на електронното управление и настоящ депутат от "Демократична България" в "Денят започва с Георги Любенов".

"От това, което сме виждали, човешките грешки са много. И ГЕРБ, ДПС и БСП премахнаха машината да брои. Това стана в противоречие с всички процедури. Това не беше аргументът им на първо четене. Аргументът им на първо четене беше: да дадем възможност да има и хартия. Изведнъж между първо и второ четене БСП не си гласува собствените текстове, а гласува за текстовете на ГЕРБ, които са вкарани в противоречие на правилника. И в крайна сметка машините се превърнаха в принтери", посочи той Божанов.

Депутатите приключиха с промените на Изборния кодекс

Министърът на електронното управление в кабинета “Петков” опроверга като манипулации твърденията на БСП, че “Демократична България” печели от машинния вот. Развяваните от парламентарната трибуна листчета и разписки не доказват системен пропуск, а са символ на човешки грешки, допуснати в секционните избирателни комисии.

"Секционните комисии ги мързи да броят и смятат, затова преписват машинния протокол. Като излезе машинния протокол, преписват. Не навсякъде, на някои места се случва. И затова са взели секционния протокол и са го преписали с грешки. Вместо да препишат 77, са преписали само едната седмица. При проверка на ЦИК ще се окаже, че тези гласове са там. ЦИК прави тази проверка няколко месеца след изборите, за тези не ги е направила. На предните и по-предните всички такива разминавания се е оказвало, че грешката е човешка при броенето на разписките", каза още той.

Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има коментира забавянето на предстоящото връчване на първия мандат като пропуснат шанс за консолидиране на разбирателството и работата по същество в НС.

Едноличните призиви за участие на “Да, България” в правителство с хората на Бойко Борисов са били изслушани и категорично отхвърлени с редица аргументи в рамките на партийните органи, поясни той. Целта пред обединението “Демократична България” остава съставяне на правителство с втория мандат на “Продължаваме промяната”.

“Лош вариант, но най-малко лошият с оглед на алтернативите”, подчерта Божанов.

Според него такъв властови формат би бил новост в българската политика и плаващите мнозинства в парламента биха го възпрепятствали.

“Ще търсим подкрепа от останалите по приоритети. Това ще е отговорното решение, вместо отново да ходим на избори”, допълни той.

Последвайте канала на

Весела Найденова
494 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Дедо Пене

2022.12.03 | 13:18

3
Кога си бил в Европа ве ц.ъ.р.вул? Има ли друга държава в ЕС с 13% недействителни бюлетини?

2022.12.03 | 15:15

7
В Европа няма и наивници,каквото им сервират по телевизора да вярват,че е истина.

2022.12.03 | 15:14

6
Защо ми се струва,че и ти не си напускал България.
Цв

2022.12.03 | 11:55

1
Еи? Къде в Европа гласуват с машини?

2022.12.03 | 15:12

5
В България
PaulaFox

2022.12.03 | 13:24

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Гост

2022.12.03 | 12:20

2
Точно така трябва да бъде бе тъпунгел

Добави коментар

Водещи новини