Предложението на "Демократична България" за преброителни центрове не получи подкрепа в пленарната зала

  • 01 декември 2022 14:54

  • 625
  • 11
Предложението на "Демократична България" за преброителни центрове не получи подкрепа в пленарната зала
©
Слушай новината Слушай новината

Парламентът отхвърли на второ четене предложението на "Демократична България" (ДБ) в Изборния кодекс за създаване на преброителни центрове, в които да се броят гласовете от изборите. "За" гласуваха 68 народни представители от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", а 150 бяха "против" - от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "БСП за България".

Във връзка с предложението за връщане на хартиената бюлетина, от ДБ искаха да се създадат преброителни комисии в участъци с до 20 хиляди избиратели, които да приемат изборните книжа от секционните избирателни комисии от съответния участък, да преброяват гласовете, да изготвят протокол за резултата от съответния участък и да го предават на районната или общинската избирателна комисия в срок до 24 часа след приключване на гласуването.  

Милен Матеев (ПП) коментира, че преброителните центрове са една прекрасна идея и могат да се използват дори и при машинно гласуване, защото има секции с до 300 избиратели, в които се гласува с хартия. Той посочи, че с преброителните центрове могат да се избегнат негативите от гласуването с хартия, а именно сгрешените протоколи и броене от уморени членове на секционни комисии. По думите му, тази идея не е приета от "хартиената коалиция", тъй като тя не иска да се преброяват честно и ясно гласовете, а да бъдат манипулирани тези резултати.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че голяма част от казаното от Матеев е спекулация, първо защото преди няколко параграфа са въвели допълнителни възможности за видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините в секционната избирателна комисия. Т.е. вие предлагате това, което преди малко гласувахме единодушно да има видеонаблюдение и видеозаснемане на процеса, да го зачеркнем и да преминем към съвсем друга възможност за преброяване на бюлетините в преброителни центрове, посочи тя. Относно заключението "хартиена коалиция" - никой не връща хартията, защото тя никога не си е тръгвала, коментира Атанасова и отбеляза, че милиони бюлетини се отпечатват, за да се гарантира, че ако машина спре, ще се премине към гласуване на хартия.

Парламентарните партии остават без свои хора в ЦИК, край на тъмните стаички

Петър Петров от "Възраждане" посочи, че са "за" прозрачност при гласуването и отчитането на резултатите и израз на това е предложението им за видеозапис на целия изборен ден, обаче идеята за преброителните центрове очевидно е нова за българското избирателно право. Той посочи, че с нея се измества броенето от секционните, но и от районните избирателни комисии (РИК). Не чух къде е проблемът в РИК, коментира той и добави, че ще се въздържат от подкрепа, защото не знаят какви са ползите от това предложение.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че от проведения експеримент от 2011 г. може да се направи извод, че той може да се прилага само за малки общини с до 25-30 секции, но за по-големи е практически неприложим. Той отбеляза, че след смесване на бюлетините преди преброяването им практически е невъзможно осъществяването на съдебен контрол и повторно преброяване при обжалване на нарушения, извършени от конкретни секции.  

Надежда Йорданова (ДБ) се съгласи, че в големи изборни райони преброителните центрове наистина представляват предизвикателство. Тя посочи, че когато преброяването е по секции, когато се установи грешка, тя влияе на резултата в съответната секция, а сега ще влияе на съответния изборен участък. По думите й, това не препятства заинтересованите лица да упражнят правото си на съдебно оспорване.

Колегата й Мартин Димитров коментира, че ако има 500 преброителни центрове, видеозаснемането ще бъде концентрирано. Когато се преброяват общо бюлетините на 20 хиляди души, няма да има резултати от конкретна секция, т.е. купуването на гласове до известна степен се обезсмисля, защото купувачът няма да може да провери дали е получил гласовете, за които е платил, посочи той. 

Христиан Митев от ПП попита какво се е променило в позицията на Иван Иванов от БСП, който както е защитавал машинното гласуване, е решил да се подпише под законопроекта за смесено гласуване. 

Иван Иванов от левицата му отговори, че когато е защитавал машините, е очаквал, че ще има машини, които наистина ще гарантират честен вот. Тогава не съм знаел, че вие ще ни предлагате кодовете за тези машини и ще има разминаване между броя на гласувалите и отчетените от машините, посочи той.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че действително има грешки при машинното гласуване. Ние не подкрепяме преброителните центрове, защото предлагаме преброителни машини, добави той.

Последвайте канала на

Калина Христова
625 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 19:22

11
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Хан Крум

2022.12.01 | 17:03

9
На швестера, Кицата и еврейчето Лорер ще им пръснат "парапетите" в софийския. За Швестера това е даже приятно но за Кичко и Даниелчо и Кривоносия Мравояд ще им бъде тежичко - поне в началото. После по думите на Асен се свиквало и даже било гот ако попаднеш на симпатичен циганин. Бу, ха, ха, ха
дженерал Ам Гъл Къси

2022.12.01 | 17:04

10
ма то и на дженерал Ам Гъл и на него няма да му е лесно. Каквото е миньонче ще може прав даже да прави тутурутки на някой снажен мангал в банята.
страх тресе кочината на ПП и ДБ

2022.12.01 | 16:59

8
Ха, ха, ха - новите обитатели на Софийския квичат от страх и ужас. Квичат свинете, квичат на умряло. сега ще лъснат разликите между електронните протоколи и разписките от машините със всички последствия за ПП, ДБ, Израждане и БВ пък и на Фатмака също избран със "Мадурките". Сега ще им свалят гащите и ще им се видят червените задници. За това е цялата истерия и цялото гърчене и квичене.
Истерия тресе кочината

2022.12.01 | 16:58

7
Неимоверно се кефя на писъците и истерията на Кирчето, Швестера, еврейчето , Кривоносия Мазник и Измамник и дженерал Ам Гъл. /0% от тях ще са аут в следващото НС. Сега трябва да се пита и Фатмака, той как е спечелил срещу интелектуалеца Герджиков. Замириса ми на импийчмънт нещо.
КАКВИ ЦЕНТРОВЕ?

2022.12.01 | 15:46

6
ЦЕНТРОВЕ ИМАШЕ ПРИ БАЙ ТОШО ВЪВ ВСЕКИ ГРАД , КЪДЕТО 99.99 БЯХА ЗА БАЙ ТОШО , А ПОСЛЕ ПО ПЪРВА ПРОГРАМА ОБЯВЯВАНА "ПОБЕДАТА " НА БКП .....
КАКВИ ЦЕНТРОВЕ?

2022.12.01 | 15:46

5
ЦЕНТРОВЕ ИМАШЕ ПРИ БАЙ ТОШО ВЪВ ВСЕКИ ГРАД , КЪДЕТО 99.99 БЯХА ЗА БАЙ ТОШО , А ПОСЛЕ ПО ПЪРВА ПРОГРАМА ОБЯВЯВАНА "ПОБЕДАТА " НА БКП ...
КАКВИ ЦЕНТРОВЕ?

2022.12.01 | 15:45

4
ЦЕНТРОВЕ ИМАШЕ ПРИ БАЙ ТОШО ЕЪВ ВДЕКИ ГРАД , КЪДЕТО 99.99 БЯХА ЗА БАЙ ТОШО , А ПОСЛЕ ПО ПЪРВА ПРОГРАМА ОБЯВЯВАНА ПОБЕДАТА НА БКП ...
Бай Ставри

2022.12.01 | 15:14

1
как , как като Герберските изчадия не искат ...
ОПА ..

2022.12.01 | 15:41

3
КИКИ Е ОЩЕ МЛАД, ШЕ ИЗЛЕЗЕ ЗАПАЗЕН....БАЙ СТАВРИ МНОГО ОБИЧА МАХТАПИТЕ...
КИРИЛ ПЕТКОВ

2022.12.01 | 15:40

2
ОТКАЧИ ....

Добави коментар

Водещи новини