Меморандумът с Gemcorp не е постъпвал в деловодството на Министерство на енергетиката

  • 29 ноември 2022 18:26

  • 1370
  • 3
Меморандумът с Gemcorp не е постъпвал в деловодството на Министерство на енергетиката
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В момента се събира дисциплинарна комисия в Министерството на енергетиката, за да разгледа дисциплинарни наказания срещу служители на ведомството, които са имали "по-близък достъп с меморандума" и той е бил на тяхно съхранение. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския по време на днешното заседание във Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

По думите му меморандумът не е постъпвал в деловодството на Министерството на енергетиката.

"Няма назначени хора по прекратяването на меморандума", добави Христов.

ГЕРБ-СДС подадоха сигнал в ДАНС и МВР за меморандума с Gemcorp

"Няма как да знам за съществуването на договор, който дори не е в системата. Дори и юристите на министерството не знаеха, че има такъв договор и са го научили от новините", заяви служебният министър.

Когато е получено питане, е започнало проучване. На база на това се е разбрало, че меморандумът в началото не е бил прекратен, защото искането за взаимно съгласие не е подписано и върнато обратно. Съответно, е изпратено искане за едностранно прекратяване на меморандума. Между двете действия не е имало никакво "движение" в министерството, защото този договор е бил "скрит". Причината за това ще се установи дисциплинарната комисия, обясни министърът. 

Меморандумът с Gemcorp и IP3 Corporation е неангажиращ, каза бившият министър на енергетиката Александър Николов след края на изслушването на служебния енергиен министър Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския във временната комисия.

По думите на Николов, не може никой в Министерството на енергетиката да не знае за прекратяване или за наличието на официални документи при положение, че архивът на ведомството се води много детайлно и със строго уставен вид. Според Николов за този меморандум има изходящ номер.

Бившият министър Николов счита, че тъй като меморандумът е неангажиращ, няма смисъл да бъде прекратяван. Въпреки това след съответното решение на Министерски съвет меморандумът официално е прекратен. Фактът, че има потвърждение от всички страни, че няма каквито и да е претенции, показва, че дискусията по тази тема е излишна, счита Николов.

Александър Николов изтъкна, че няма разгласена класифицирана информация, защото няма размяна на каквато и да е информация. Той добави, че няма възможност за арбитраж за защита на България относно потенциално споделяне на данни. Клаузите са свързани с конфиденциалност на информация, уточни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1370 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 22:07

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.29 | 18:50

1
Еми-то сега ще ви разтълкува новината.
Емй...

2022.11.29 | 19:12

2
Само да си вкарам вибратора, и ще ви напиша всичко. Първо за рашистите, путинистите и накрая за зеленият чорап и комунистите.

Добави коментар

Водещи новини