Нанков (ГЕРБ) ще подаде сигнал в прокуратурата за завишени стойности на на общ азот и азот амониев в канализацията на Ловеч

  • 28 ноември 2022 18:26

  • 594
  • 4
Нанков (ГЕРБ) ще подаде сигнал в прокуратурата за завишени стойности на на общ азот и азот амониев в канализацията на Ловеч
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Народният представител от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вСДССДССъюзът на демократичните сили (СДС) е българска дясна политическа партия, наследник на от Ловешка област Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е ще подаде сигнал в Районната прокуратура в Ловеч относно надвишаване със сто пъти максимално допустимата концентрация на общ азот и азот амониев в канализационните води в град Ловеч. Това съобщи Нанков на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, на която присъства и колегата му Георг Георгиев.

Данните са от извънредно пробонабиране на отпадъчни води от главната ревизионна шахта на „Мелта 90“ АД при източване на амоняк от хладилната инсталация на предприятието. 

Нанков заяви, че за проблемите с теч на амоняк от хладилната инсталация на предприятието е бил сезиран от живеещи в близост граждани, както и от медиите. След това на 7 октомври от прессъобщение на областната администрация в Ловеч се е информирал, че дейностите по източване на амоняка са приключили.

По думите му завишените стойности на общ азот и азот амониев в канализационните води са отчетени на 6 октомври. Данните е получил от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който е принципал на местното дружество „ВиК“, а изследването на канализационните води е направено от независима лицензирана лаборатория.

„На 6 октомври 2022 г. при извършеното замерване от „ВиК“ – Ловеч имаме отчетени над 3161 мл./л. азот амониев, при максимално допустима концентрация 30. Общият азот от 22 мл./л. допустими стойности имаме  2253 мл./л.“, посочи Нанков.

Според него възникват въпросите: „Защо не е публикувана тази информация от органите, които са участвали в тази акция? Какво количество амоняк е източено от системата на „Мелта 90“ АД? Уведомени ли са медиите по какъв начин е източено? Колко пари струва това и кой ще плаща? Кои областни структури отговарят за мероприятието?“.

По думите му проблемът с предприятието и обгазяването на живеещите в близост е от повече от 10 години. 

Народният представител каза още, че представители на „ВиК“ – Ловеч не са били поканени да присъстват на операцията по източването на опасния амоняк, който замърсяваше месеци наред района около предприятието.

„Задавам си въпроса дали това не е във връзка с факта със стократно превишаване на количествата азот амониев и общ азот, дали това не е нарочно, за да не се установи още на момента на източването това замърсяване на отпадните води. Това всичко отива в река Осъм и говорим за много сериозно тежко регионално замърсяване“, добави Нанков.

Както БТА съобщи, спирането от експлоатация на съоръженията с повишена опасност в предприятието, обгазяващо месеци Ловеч, бе разпоредено от Районната прокуратура. Източването на амоняка е станало под надзора на Регионален отдел “Инспекция за държавен технически надзор” – Северозападна България, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и областната дирекция на МВР. 

На този етап амонячната станция не може да се използва, експлоатация може да бъде разрешена чак когато бъдат изпълнени всички предписани мерки. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
594 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
МАНАФЯН

2022.11.28 | 22:25

4
АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ...... И НЯНКОФФФ И ЖУРНАЛЯТА, КОИТО МУ ДАВАТ ТРИБУНА.........общ азот и азот амониев ... МУ-ХА-ХА ...АЗОТЪТ в атмосферата и 78% от въздуха БЕ ГОВЕДА
PaulaFox

2022.11.28 | 21:38

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Бай Ставри

2022.11.28 | 21:23

2
ей, ПРОТИВЕН И МАЗЕН ЛАЛУГЕР
Емѝ...

2022.11.28 | 18:36

1
Този е ходил да пика там, за да ги докарат явно.

Добави коментар

Водещи новини